Holka u plotny radí: Bílkovo-máslový krém je lehký, přesto luxusní. Jak ho mít perfektní?
31. 5. 2021 Vaření
Samotné vyšlehané máslo s cukrem je na vás moc „těžké“ a pudinkový krém na dorty a cupcakes už máte v malíčku? Naučte se připravit jednoduchý bílkovo-máslový krém. Jak na něj a proč ho chtít vám poradí food blogerka a lektorka kurzů vaření Šárka Adámková.
Máslo, kam se podíváš
S trochou nadsázky by se dalo říct, že nic jiného než máslový krém se u nás do dortů dříve nepoužívalo. Na tenhle krém stačilo vyšlehat změklé máslo s moučkovým cukrem a bylo hotovo. Vzniklý krém se poté mohl dochutit i dobarvit - třeba kávou, kakaem, rumem, ovocnou pastou a podobně. Máslový krém je prostě jednoduchý základ cukrařiny. Krásně se s ním zdobí, po ztuhnutí perfektně drží tvar a můžete jej využít jak na promazávání korpusů, tak na obmazání dortu zvenku a jeho finální zdobení. Vlastně má jen jednu nevýhodu: některým lidem může připadat až moc tučný a „těžký“. Právě proto se cukráři průběžně pokoušeli hledat variace, u kterých by máslo zůstalo, ale odlehčilo se další surovinou. Jednou z možností je již zmíněný pudinkový krém, a tou druhou pak bílkový-máslový krém, který profi cukráři označují jako swiss meringue buttercream (švýcarský sněhový máslový krém).
Mohlo by vás zajímat
Jak na to?
„Možností, jak tento krém udělat, je více, já jsem si oblíbila asi nejsnazší z nich,“ říká pro Toprecepty.cz Šárka Adámková, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového účtu Holka u plotny. „Postupuji tak, že v malém kastrůlku rozehřeji na sporáku vodu. Potom ve větší nerezové misce smíchám bílky s krystalovým nebo krupicovým cukrem. Misku dám nad páru, která vychází z kastrůlku, a vařečkou směs míchám, dokud se obě suroviny nespojí. To poznáte tak, že do misky sáhnete čistými prsty. Jakmile prsty promnete a necítíte žádné drobečky, ale jen hladkou, lehce lepivou hmotu, je hotovo.“ V této chvíli je potřeba krém začít šlehat ručním elektrickým šlehačem. „Ještě tak dvě minutky šlehám nad párou, pak misku sundám ze zdroje tepla a krém došlehám do vychladnutí,“ říká Šárka Adámková a dodává, že je potřeba dodržet dvě věci.
Mohlo by vás zajímat
Miska, ve které jsou bílky, se nesmí dotýkat horké vody pod ní, a zároveň se bílky nesmějí zahřívat moc dlouho. V obou případech by se mohly začít vařit a krém by se z nich už nepodařilo udělat. „Hotový vyšlehaný sníh nechte stát při pokojové teplotě asi hodinku a poté do něj postupně vešlehejte změklé máslo,“ radí Adámková. Tímto postupem vznikne krásně hladký krém bílé barvy, se kterým se pak fantasticky pracuje. Bílkovo-máslový krém přijímá výborně veškeré potravinářské barvy a skvěle drží na dortu. „Tímto krémem jsem zdobila dort pro dcerku mé kamarádky letos v lednu. Dort stál při pokojové teplotě několik hodin a krém se ani nehnul,“ popisuje své zkušenosti Šárka Adámková a připomíná, že se během zahřívání bílky pasterizují, a tak je pak po vyšlehání možné použít je do kremrolí nebo jiných zákusků, kde se používá sníh. Druhou možností, jak připravit bílkovo-máslový krém, je udělat z cukru a vody rozvar a ten následně za stálého šlehání přidávat k syrovým, už částečně také prošlehaným bílkům.
Mohlo by vás zajímat
Základní recept a použití
Vyzkoušené poměry surovin nám popsala Šárka Adámková. „Já používám 210 g cukru na 4 bílky a následně do vyšlehaného sněhu přišlehám ještě 310 g změklého másla,“ říká Adámková a dodává, že na jejím instragramovém profilu Holka u plotny najdete i video, kde popisuje přípravu krok za krokem. A kam s krémem? Jak už jsme uvedli, skvělý je na dorty, ale využijete jej také při zdobení cupcakes nebo při slepování sušenek. A pozor, je tak dobrý, že jej možná budete ujídat i lžičkou rovnou z mísy!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jednoduché krémy na dorty zvládnou i začínající hospodyňky. Máme pro vás přehled základních krémů
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Dokonalý pudinkový krém: Jak na něj, aby se nepřipálil a nebyl plný hrudek?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12