Originální třešňové recepty: Nepečené bábovičky z jogurtu jsou skvělé letní osvěžení
28. 6. 2021 Vaření
Co s třešněmi? Sladké letní ovoce nejlépe chutná v koláči nebo v tradiční bublanině. Využít se ale dá na mnoho jiných způsobů. Zkuste třeba originální nepečené jogurtové bábovičky či jemnou palačinkovou roládu. Anebo si třešně upečte jen samotné, i to je obrovská dobrota!
Jó, třešně zrály...
Třešně, podobně jako jahody nebo třeba meruňky, patří k teplému počasí a letní sezóně. Byla by škoda nevyužít toho, že je sladkých červených plodů všude dost! Klasickým způsobem, jak je zpracovat, je upéct bublaninu, jednu z tradičních buchet české kuchyně. Skvělé jsou ale také v různých koláčích.
Mohlo by vás zajímat
Pokud bublaninu nemusíte nebo se vám koláče už zajídají, zkuste to i jinak! Třešně jsou bohaté na vitamíny a minerály a mají přirozeně sladkou chuť, na rozdíl od svých kyselejších přítelkyň višní se tedy dají jíst i syrové. A proto figurují i v mnoha nepečených receptech. My jsme vybrali opravdu originální nepečené jogurtové bábovičky, které nejen skvěle chutnají, ale v létě osvěží, díky jogurtu jsou zdravé a výživné a ještě božsky vypadají. Náš tip! V receptu je využíváno jahodového džusu, ale ten můžete nahradit džusem višňovým nebo šťávou z třešňového kompotu.
K čemu ještě se třešně skvěle hodí? K vanilce, ozbvláště pak k vanilkové zmrzlině. Upečte samotné ovoce podle následujícího receptu a vznikne teplý, trochu lepší kompot, kterým můžete doplňovat zmrzlinové poháry, ale samozřejmě třeba i tvaroh, jogurt nebo různé dezerty.
Záchutná-li vám kombinace třešní s vanilkou, dopřejte si závin. Ten jablečný určitě znáte, ale co právě vanilkovo-třešňový? Je to velmi vláčný moučník, který odzbrojí každou návštěvu. I vaši tchýni!
Ačkoliv nejsou nejběžnější náplní, třešně mohou posloužit také při pečení tradičních buchet. Jste-li již buchet plní, vymeňte je za modernější perníkové muffiny s kakaem. Obojí můžete dětem v létě sbalit na svačinu na výlet nebo dovádění po venku.
Piškotová roláda může být v létě trochu těžká nebo příliš sladká, o elegantní dezert se ale připravit nemusíte. Prostě jen místo klasiky vyrobte roládu z palačinek. A samozřejmě z třešní.
Pokud i po tom všem máte stále chuť nebo zásobu třešní, zavařování je jasná volba. Z třešní se dá udělat skvělý kompot nebo marmeláda, ale o tom si konkrétněji povíme zase někdy příště. Nyní přiložíme už jen zajímavý recept pro zkušené hospodyně na zdravý džem z kombinace třešní, banánu a agaru.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kolik třešní, tolik višní: Čím se liší červené letní plody a kdy na ně vyrazit?
Ořechové škeble neboli žabí hubinky: Upečte si tradiční cukroví našich babiček
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12