Byliny v kuchyni: Levandule provoní bábovku, naložené maso i salát. A ještě vám zvedne náladu!
18. 7. 2021 Vaření
Voňavá rostlina s modrofialovými kvítky krásně vypadá, omamně voní, má mnoho pozitivních zdravotních účinků a ještě se uplatní v kuchyni. Pokud jste dosud znali levanduli jen jako okrasu na záhoně, ve váze, nebo ve vonném pytlíčku, seznamte se s parádní kuchyňskou surovinou!
Okénko do historie
Levandule lékařská patří mezi aromatické a léčivé rostliny z čeledi hluchavkovitých. Jak píše Renata Herber v knize Babiččiny bylinky, levandule je teplomilný vytrvalý asi 30-60 cm vysoký polokeř s drobnými úzkými plstnatými listy šedavě zelené barvy a s modrofialovými kvítky. Rostlina pochází ze Středomoří, Blízkého východu a Indie a její historie sahá až do doby před 2 500 lety. Nejstarší záznamy o používání levandule pocházejí podle webu Healthline.com ze starověkého Egypta, kde se levandulový olej aplikoval v procesu mumifikace. V pozdějších dobách se levandule stala přísadou do koupele v několika oblastech, včetně Persie, starověkého Řecka a Říma. Ostatně, samotný název rostliny pochází z latinského slova „lavare“, což doslova znamená „umývat“.
Mohlo by vás zajímat
Kvítky pro zdraví
Od starověku se levandule používá k očistě těla i duše. Staří Egypťané ji prohlásili za královnu bylin a levanduli po staletí využívali léčitelé, lékaři i šamani napříč světadíly proti splínu a úzkosti, k mírnění žaludečních potíží, při nespavosti i normalizaci krevního tlaku. Podle knihy Léčivé rostliny od Petra a Ingrid Schonfelderových, květ levandule obsahuje účinné třísloviny a silice, které skutečně mají zklidňující efekt. A to jak na nervovou a trávicí soustavu, tak třeba i na svaly. Levandule mírní úzkosti, podráždění žaludku i svalové křeče, pomáhá ženám při premenstruačním syndromu a je skvělá i na pleť. Podle druhu obtíží se modrofialové kvítky používají buď zevně, ve formě koupelí či aromaterapie, nebo vnitřně, ve formě limonád, čajů a různých odvarů. A to pořád není všechno. Tahle všestranná rostlina mé též celou řadu překvapivých kulinárních využití ve sladkých i slaných pokrmech.
Mohlo by vás zajímat
Jak chutná a jak se používá
Podle portálu Masterclass.com je prvotní smyslový dojem z levandule ostrá květinová chuť a vůně s jemnými tóny bylin, zemitosti a máty. Různé odrůdy pak mohou mít další podtóny ovoce, kouře a dřeva, což z této bylinky činí skutečně komplexní kulinářskou surovinu. Použít se dají všechny části rostliny: pupen, stonek, květy i lístky, ale nejpoužívanější jsou právě drobné modrofialové kvítky. Levanduli můžete zkusit použít v mnoha sladkých i slaných jídlech, ale vzhledem k tomu, že je silně aromatická, raději s ní, podobně jako například s květy růží a růžovou vodou, šetřete. Navíc, sušením se chuť levandule zesiluje, a pokud byste to při dávkování přehnali, mohli byste mít pocit, že jíte parfém.
Mohlo by vás zajímat
Čerstvé i sušené květy krásně ozdobí ovocný i zeleninový salát, chuť levandule se dobře kombinuje s bylinkami, jako jsou oregano, rozmarýn, tymián, šalvěj nebo saturejka. Francouzská levandule je často součástí bylinné směsi Provensálské koření, která těží z její jemné květinové chuti. Levanduli lze zpravidla použít podobně jako čerstvý rozmarýn, například v receptech na marinády na maso a pečené chleby. Skvělá je ale také v bábovce, sněhových pusinkách nebo v pudinku. Použijte vždy klasický recept, který pouze vylepšíte trochou sušených nebo čerstvých levandulových kvítků. Jak pro Toprecepty.cz doplňuje Helena Neumannová, zakladatelka a majitelka Levandulového údolí v Chodouni, levandule najde uplatnění také v oleji, cukru, soli nebo marmeládách a sušenkách. Levandulový cukr si vyrobíte stejně jednoduše jako třeba vanilkový. Zkrátka smícháte sušené levandulové květy s krupicovým cukrem a necháte působit. Takto provoněný cukr se hodí do letních nápojů, k oslazení čaje, nebo jako aromatická přísada při pečení.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Byliny v kuchyni: Lichořeřišnice vyléčí zánět a skvěle ochutí salát i polévku
Výlet do světa omamných vůní: Z růže uděláte marmeládu, růžová voda zase ovoní cukroví
Byliny v kuchyni: Máta je zázračným lékem na žaludek, ale pozor! Ne pro těhotné
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12