Namíchejte si legendární gin s tonikem: Hořkost, která chutná a dřív léčila i malárii
30. 7. 2021 Historie a zajímavosti
Osvěžující gin s tonikem patří mezi oblíbené letní drinky. Není divu. Kombinace hořkého toniku s kořeněným ginem je přímo geniální a navíc dnes už existuje bezpočet variací tohoto snoubení. Víte, jak oba nápoje vznikly a proč došlo k jejich spojení?
V luxusnějším pojetí
K ginu s tonikem neboli zkráceně GT možná spousta lidí přistupuje jako k obyčejnému long drinku a stejně jako třeba u koly s rumem u něj příliš nekladou důraz na kvalitu používaných surovin. V poslední době se ale gin s tonikem stává moderním nápojem, do něhož se používají jen ty nejlepší ingredience, které ho povznášejí na mnohem vyšší úroveň. Fajnšmekři si dokonce přímo zakládají na tom, aby dosáhli dokonalé kombinace chutí při použití drahého ginu a prémiového toniku. Dokonce existují bary, které se přímo specializují na tento nápoj a snoubení chuti různých ginů s toniky.
Mohlo by vás zajímat
Gin na kuráž
Gin s tonikem tvoří téměř nerozlučnou dvojku, každý nápoj má ale svou vlastní historii, i když poměrně brzy se jim spojily dohromady. Svůj příběh započal první gin. První zmínky o ginu jsou již z 11. století, jak je uvedeno v knize Gin: Historie, značky, kreativní i klasické drinky, kdy se prý podobný nápoj s jalovcem vyráběl v Itálii. První opravdový gin však byl vytvořen až v 17. století v nizozemském městě Leiden. Profesor medicíny na zdejší univerzitě Dr. Sylvius se tehdy pokoušel vyrobit lék na ledvinové kameny. Použil na něj olej z jalovcových bobulí a obilný destilát a vznikl mu z toho gin. Svůj vynález ovšem nazval genever, což je holandský výraz pro jalovec. Nápoj posléze velmi zachutnal anglickým vojákům, neboť je před bitvou uklidňoval a dodával jim odvahu. Říkali mu proto „holandská kuráž“. Právě Britové jej převezli do Anglie, kde se rozšířil během vlády Viléma III. Oranžského, který byl původem Holanďan. V 19. století tu pak začali vyrábět nový druh ginu, tzv. dry gin neboli London dry gin. Ten, jak již název napovídá, vznikl v britské metropoli, v Londýně, a v současnosti mezi všemi druhy ginů převažuje. Holandsko si stále ale uchovalo gin genever neboli jenever. Kromě Nizozemska se gin vyrábí ještě v Belgii, severní Francii a v Německu, a to převážně z obilného destilátu a směsi bylin, mezi nimiž samozřejmě nesmí chybět jalovec. Další bylinky pak závisí na konkrétní palírně.
Mohlo by vás zajímat
Drink, který svítí
Dějiny toniku jsou sice trochu kratší, jeho původ je v 19. století. Tehdy se začala pro léčebné účinky používat na prášek rozemletá kůra z chinovníku, jež obsahuje látku chinin. Ta působila jako antimalarikum a britští vojáci v indických koloniích ji využívali za účelem léčby malárie. Chinin byl ale tak hořký, že se nedal vůbec pozřít. Ve vodě nebylo možné jej rozmíchat, proto jej zkusili smíchat s cukrem a citronem. Tím tak vytvořili první tonic. Posléze zjistili, že se chinin mnohem lépe rozpouští v alkoholu, proto do něj vmíchali i dovezený gin, aby ještě více potlačili hořkost. To se povedlo a drink GT byl na světě. Vzhledem k tomu, že gin i tonic byly považovány za léky, šlo o ideální spojení. První sycený tonic se pak objevil na konci 19. století. Podle webu Ginyourlife.cz existuje ovšem i poetičtější příběh o hraběnce z Chinchónu, která ve 30. letech 17. století pobývala v Peru a onemocněla zde malárií. Šaman jí pak jako lék podal kůru z místního stromu a hraběnka se jako zázrakem uzdravila. Na její počest pak strom po ní pojmenovali. Slovo tonic znamená posilující a osvěžující. Kvůli obsahu chininu ho však nesmějí těhotné ženy. Chinin má ještě jednu zajímavou vlastnost - pod ultrafialovým světlem světélkuje.
Trocha koření do sklenky
Giny se s tonikem kombinují podle jejich chuťových vlastností. London dry giny jsou suché typy ginů. Old Tom giny jsou nasládlejší a výrazně aromatické. Navy Strength giny mají vysoké procento alkoholu, nazlátlý gin zrající v sudech se jmenuje Barrel Aged. Navíc se vyrábějí i ochucené giny, třeba růžový, citronový, malinový nebo višňový. Při míchání s toniky si pak taky můžete trochu vyhrát s chutěmi. Stačí použít jiný druh toniku a hned máte jiný nápoj. Více hořké toniky (např. Thomas Henry) podpoří výraznější giny. Kyselejší toniky (Fever Tree Indian, Double Dutch) se hodí ke klasickým London Dry ginům s citrusovým charakterem. Giny s tonikem se navíc skvěle kombinují s různými druhy ovoce a zeleniny. Kromě obligátního citronu je to třeba i alternativní okurka. Efektně se ve sklenici vyjímají i sušené pomeranče nebo jiné ovoce a různé druhy koření a bylinek – třeba pepř, lékořice, levandule či rozmarýn. Ty navíc podporují v drinku určité chutě. Drink GT se může podávat z různých druhů sklenic. Nízká sklenka whiskovka se hodí na drinky s vyšším poměrem ginu, častá je ale i vysoká sklenice highball, v současnosti je populární i velká vinná sklenice, která nejlépe udrží aroma. Pokud si chcete nápoj v horkém létě užít s ledem, dejte do sklenice větší kousek, který se déle rozpouští a neředí tak rychle drink vodou. Tak na zdraví!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Alkohol škodí pleti, ale nevadí! Známe zaručené rady, jak si užít drink s přáteli a zůstat krásná
Dejte kafe k ledu: Osvěžující espresso tonic je hit kaváren. Udělejte si ho doma
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12