Pražský koláč: Je opravdu z Prahy? A jak to, že ho tak milovala herečka Brigitte Bardot?
23. 8. 2021 Vaření
Vypadá trochu jako naplněná houska, uvnitř sladkého kynutého těsta pražského koláče se ale ukrývá lahodný pudinkový krém. Když k tomu připočteme křupavou drobenku na povrchu této sladké briošky, pochopíme, proč je tento koláč nejen u nás tak dlouho oblíbený.
Recept od polské babičky
I když pražský koláč z Prahy vůbec nepochází, přece jen jde o regionální záležitost, v ostatních koutech naši vlasti jej vlastně nikdo pořádně nezná. To, jak se do Prahy dostal, sice není jasné, jisté je ale to, že ho, jak uvádí článek v Lemonde.fr, v 50. letech minulého století poprvé upekl polský cukrář Alexandre Micka. Ten měl recept od své polské babičky, ale to, zda se k ní třeba nedostal z nějaké pražské domácnosti nikdo neví. Údajně se ale podobný recept vyskytoval již ve staročeských kuchařkách. Protože to ale není nijak doloženo, zásluhy na jeho vytvoření má stále Alexandre Micka.
Mohlo by vás zajímat
Oblíbený koláč Brigitte Bardot
Podle webu Latartetropezienne.fr se polský cukrář po válce přestěhoval do francouzského přímořského letoviska Saint-Tropez. V té době bylo městečko oblíbené mezi umělci a spisovateli a v tomto prostředí se cukráři velmi zalíbilo. V roce 1955 tam tedy otevřel cukrárnu s pekárnou a upekl koláč, který dodnes nese název tarte tropézienne a je jakýmsi symbolem Saint-Tropez. Jeho receptura je tajná a koláč je dokonce chráněn ochranou známkou. Pokud by vás zajímalo, jak se koláč dostal k Brigitte Bardot, není to již tak těžké vzhledem k jeho původu ve Francii, uhodnout. V té době se totiž na Francouzské riviéře natáčel film Rogera Vadima …a Bůh stvořil ženu s Brigitte Bardot v hlavní roli a cukrář Micka dodával filmařům občerstvení. Když slavná herečka koláč poprvé ochutnala, tak ji nadchnul, že sama vymyslela jeho název La tarte de Saint-Tropez, který pak Micka trochu upravil.
Mohlo by vás zajímat
S pudinkem nebo krémem?
U nás byl nejvíc populární v 70. a 80. letech, pak se na něj trochu zapomnělo, nyní jej opět v některých cukrárnách nabízejí, a to dokonce v mnohem lahodnější podobě, která se víc blíží francouzskému originálu. Původně se totiž pražský koláč pekl z těsta, do něhož se přidávala majonéza, plnil se obyčejným pudinkovým krémem a navrchu jej zdobila skořicová drobenka. Tím se výrazně odlišoval od francouzského originálu, který je o dost luxusnější. V originále se totiž peče brioška z máslového kynutého těsta, do něhož se přidává aroma pomerančových květů, někdy i rum, a sype se bílými cukrovými krystalky. Tento tarte tropézienne se plní nikoli pudinkem, ale máslovým žloutkovým krémem.
Mohlo by vás zajímat
Přísně tajná receptura
Když v roce 1985 předával Alexandre Micke vedení pekárny Albertu Dufrênovi, dal mu recept napsaný na kartonové krabičce na pečivo. Ta je od té doby uložena v malé kovové krabičce, která je uschována v trezoru. Recept v současnosti znají pouze tři lidé a krémová náplň koláče se dodnes vyrábí v nejpřísnějším utajení. I když je původní recept tajný, existuje spousta podobných, které se originálu hodně blíží. A pokud byste tu chtěli ochutnat tu pravou francouzskou verzi, zajeďte si do Saint-Tropez. Dnes si jej můžete dát přímo ve městě rovnou ve čtyřech pobočkách pekařství La Tarte Tropézienne, kde ho nabízejí hned v několika velikostech. Navíc tu mají i další verze, třeba s jahodami a malinami nebo s krémem malinovým, citronovým, ořechovým či kakaovým. V případě, že originál nevyžadujete, pusťte se do pražského koláče. Když použijete kvalitní suroviny a dáte si s ním práci, bude určitě stejně dobrý jako slavný zázrak ze Saint-Tropez.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pražskou šunku jedli u rumunského dvora i v USA, proslavil ji uzenářský rod Chmelů
Pražský koláč pro začátečníky: Bochánky s krémem a drobenkou jsou oblíbené i u nás
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře
23. 8. 2021 14:43