Marocký čaj tuareg vás osvěží a ještě dokonale povzbudí. Dejte si jej místo kávy!
9. 9. 2021 Vaření
Možná jste se s ním už setkali v nějaké čajovně. Tmavě žlutý až žlutozelený nálev se podává většinou v malých skleničkách a s cukřenkou nebo rovnou s notnou dávkou cukru. Pokud zrovna nemáte žádnou čajovnu poblíž, není nic lehčího, než si jej uvařit doma. Potřebujete jen zelený čaj a mátu. Ovšem ne jen tak nějakou mátu. Na tuareg se používá pouze jeden druh této bylinky.
Osvěžující čajová směs z Afriky
Tuareg je čaj severoafrického berberského kočovného kmene Tuaregů. Jako berbeři jsou označovány všechny africké národy v severní Africe a i tento čaj je populární hlavně v Maroku, Alžírsku a Tunisku. Dnes se tuareg pije na severu Afriky všude a nabídnou vám jej kdekoliv na tržišti. Odmítnout jej je pak téměř neslušné. Popíjení tohoto čaje je totiž přímo společenskou událostí. Obvykle jej připravuje muž jako hlava rodiny a nabízí jej hostům na znamení pohostinnosti. Podle článku na webu Washingtonpost.com se tradičně čaj podává natřikrát. Doba louhování dodává totiž každé sklenici čaje jedinečnou chuť, kterou vystihuje známé maghrebské přísloví: „První sklenice je jemná jako život, druhá je silná jako láska, třetí je hořká jako smrt.“
Mohlo by vás zajímat
Kouřové aroma a svěží máta
Tuareg se připravuje z lístků čajovníku, konkrétně ze zeleného čaje a z marocké máty nana. Ta je oproti klasické mátě peprné jemnější, není tolik pronikavá a výrazná. V Maroku se mátový čaj někdy parfémuje bylinkami, květy nebo vodou z pomerančových květů. Čínský zelený čaj gunpowder přináší do směsi ovocné prvky, svíravost a svěžest. Může se použít i jiný zelený čaj, třeba chun mee. Hořkosladký nálev tuaregu vyniká jemným kouřovým aroma, jemuž dodává svěžest máta.
Od kočovných pastevců
Tradičním nápojem je tento čaj hlavně pro kočovné pastevce, tzv. Tuaregy, kteří jej s oblibou popíjejí na horkém pouštním písku. Hořkost čaje totiž, podle portálu Pangea-tea.cz stimuluje slinné žlázy a pomáhá tak zahnat žízeň. A protože i v poušti bývá zima, mají místní vyzkoušenou také variantu s pelyňkem, jenž má naopak zahřívací účinky. Navíc se zahřejí už při přípravě, tradičně se tuareg totiž vaří v konvici na rozžhavených uhlících. Jeho příprava a servírování je doslova čajovým obřadem. Do malých sklenic se nalévá z výšky, aby se volné čajové lístky rozvířily na dně a zároveň se čaj jemně provzdušnil. Jeho chuť je pak lepší.
Mohlo by vás zajímat
Tuareg neboli Touareg je známý též jako maghrebský mátový čaj. Název odkazuje k tomu, že je typický pro oblast Velkého Maghrebu (severozápadní africké země Maroko, Alžírsko, Tunisko, Libyi a Mauritánii). Nejčastěji se ale spojuje s Marokem. Tradici pití čaje přinesli do Afriky, konkrétně do Maroka, v 18. století Angličané, kteří místním obyvatelům představili právě zelený čaj. Místní si ho oblíbili a to už byl jen krůček k tomu jej spojit s marockou mátou nana. Pití tohoto nápoje se pak z Maroka rozšířilo do okolních zemí. Již ve 40. letech 19. století byl, jak se píše knize Tea: A Global History, zaznamenán první popis marockého čajového obřadu. Největší boom však tuareg zde zažil až na počátku 20. století.
Ideální na povzbuzení
Tuareg je opravdu silný a povzbuzující zelený čaj. Zachutná ale zkušeným popíječům čaje i čajovým začátečníkům. V Maroku je Tuareg považován za dezertní čaj. Skvěle ovšem doplňuje celou řadu dalších jídel. Kromě dezertů se hodí k jehněčímu masu, hrášku i k ovocným salátům. Pije se obvykle výrazně oslazený, díky tomu je dobrým zdrojem energie. V chladném období se místo máty nana k zelenému čaji přidávají jiné byliny, například polej obecná neboli máta polej či pelyněk, které mají naopak zahřívací účinky.
Domácí čajovna
Pokud jsme vás na tuareg nalákali a chcete ho vyzkoušet, je nejlepší si koupit v čajovně nebo v nějakém obchodě s čajem rovnou namíchanou směs tuareg (nebo Le Touareg). Na 0,5 l čaje v konvičce potřebujete 12 g čajové směsi. A jak na to? Směs čaje nasypejte do konvičky a rovnou přidejte asi 5 lžiček cukru. Čaj zalijte horkou vodou a na mírném plameni nechte jednou nebo dvakrát vzpěnit. Následně nechte asi 5 minut odstát a můžete podávat. Díky odstátí bude mít čaj výraznější chuť a podpoří se i účinek zeleného čaje. Pokud byste udělali slabší nálev, dá se bez problémů popíjet i neoslazený. Případně můžete dát cukřenku až k čaji, ať si jej každý osladí podle své chuti.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Arabská káva vás dostane vůní kardamomu i svou silou. Víte, jak ji správně uvařit?
Už jste pili redespresso? Vypadá to jako káva, ale není to káva. A ani čaj
Bylinky podle horoskopu: Uvařte si čaj z léčivky, která odpovídá vašemu znamení
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat ledový čaj? Zkuste to zastudena metodou cold brew nebo pomocí sluneční energie!
Matcha je superčaj, který můžete pít i jíst. Vyrobte z něj zdravé lívance nebo skvělý koláč
Ochutnejte Tunisko! Dejte si čerstvé datle, smažené taštičky brik nebo speciální mrkvový salát