Kysané zelí patří mezi české superpotraviny. Na podzim vás ochrání před virózami i bacily!
16. 9. 2021 Životní styl
Kysané zelí koupíte sice běžně v sáčku v jakémkoliv obchodě se zeleninou, snadno si je ovšem připravíte doma, a mnohem lepší a zdravější. A zvládnete to i bez kameninového hrnce nebo šlapání v sudu. Je totiž i spousta modernějších možností. Navíc získáte dokonalou zásobárnu vitaminů na celou zimu.
Jak zelí chránilo námořníky
Kysaného zelí si vážili lidé již v dávných dobách a možná mnohem víc než nyní. V dobách zámořských objevů chránilo podle webu Marinersmuseum.org mořeplavce na dlouhých zaoceánských plavbách před kurdějemi způsobenými nedostatkem vitaminu C. Zdrojem vitaminů v době jejich nedostatku, tedy v zimních měsících, však bylo kysané zelí mnohem dřív, již ve starověkém Řecku a Římě. Ve svých dílech se o naloženém zelí zmiňovali dokonce slavní římští spisovatelé Cato starší a Columella. Zelí bylo i velmi oblíbenou surovinou staročeské kuchyně. Hlavně hospodyňky na venkově zelí nakládaly na zimu a pak používaly k přípravě mnoha tradičních jídel. Bez něj by nebyly červená zelňačka ani bílá valašská kyselica, placky zelňáky nebo jihočeská lepenice (bramborová kaše s kysaným zelím).
Mohlo by vás zajímat
Zelí je oblíbené i v dalších evropských kuchyních, což třeba dokládají slovenské strapačky či maďarský segedínský guláš. Příprava kysaného zelí má svůj význam i v dnešní době. A vyplatí se nejen jako příloha k pečené kachně, ale třeba i jako součást salátu. V této formě je ostatně zelí mnohem zdravější a získáte z něj nejvíc vitaminů. A pokud by vám samotné přišlo moc obyčejné, klidně si je vylepšete třeba přidáním osmahnuté slaniny nebo špeku.
Nejlepší způsob nakládání
To, co stojí za chutí kysaného zelí i jeho zdravotními přínosy, jsou bakterie mléčného kvašení, které způsobují kvašení nakrouhaného zelí. Cukry obsažené v zelenině a také ve šťávě, která se stlačením uvolní z nakrouhaného zelí, začnou po nějaké době a za vhodných podmínek kvasit na kyselinu mléčnou. Ta pak dodává zelí jeho specifickou kyselou chuť. Mléčné kysání je považováno za jeden z nejlepších, nejšetrnějších a zdraví nejprospěšnějších způsobů konzervace zeleniny. Kromě zelí tak můžete naložit i okurky (tedy kvašáky) nebo kořenovou zeleninu (třeba mrkev nebo i řepu). Stejně zdravou alternativou k českému (nebo možná lépe evropskému) kysanému zelí je korejské kimchi, jež se vyrábí z pekingského zelí a většinou ve velmi pikantní verzi. Nakládat samozřejmě můžete jakýkoliv druh běžného zelí, vedle bílého i červené.
Mohlo by vás zajímat
Zelí pro lepší imunitu
Zdravotní benefity kysaného zelí tkví i v procesu fermentace (kvašení). Díky němu je pak takováto zelenina ideálním zdrojem přírodních probiotik, které v ní vznikají právě během procesu kvašení. Ty mají pozitivní vliv na trávení a umožňují také střevům lépe vstřebávat vitaminy a minerály. Kromě toho rovněž zlepšují imunitu. Podle webu Healthline.com je kysané zelí bohaté na vlákninu a také na spoustu vitaminů. Z nich vyniká hlavně vitamin C, který vám pomůže v období, kdy jste víc ohroženi nachlazením a dalšími nemocemi. Opomenout však nelze ani vitamin K2, který posiluje kosti a pomáhá i snižovat riziko vzniku srdečních onemocnění.
Mohlo by vás zajímat
Aby dobře kvasilo
Příprava kysaného zelí je extrémně jednoduchá, nejhorší v celém procesu je právě kvašení, kdy je nutné ohlídat, aby se něco nepokazilo. Pokud totiž zelí není dostatečně stlačeno nebo se do něj dostanou nějaké nečistoty, může začít hnít nebo plesnivět. Důležité je pro nakládání zelí použít dostatečné množství soli, která působí jako konzervant. Sůl by měla tvořit 2 % váhy množství zelí. Kromě zelí lze do nádoby na kvašení přidat i další druhy zeleniny, třeba mrkev, cibuli, dále i jablka nebo křen. Nezapomeňte ani na koření, jako je kmín, bobkový list, nové koření, jalovec či hořčičné semínko.
Vše už pak stačí jen dát do vhodné nádoby, udusat a čekat. Pokud používáte více druhů zeleniny, prokládejte je na střídačku. Dřív se zelí připravovalo buď ve speciálních velkých kameninových hrncích, tzv. zelácích nebo také kvašácích, v nichž se vrstvy nakrouhaného zelí zatížily kameny, nebo se šlapalo do udusané vrstvy, aby se z něj dostalo co nejvíc šťávy a nastartovala se tak fermentace. Dnes je mnoho jiných a jednodušších možností, i když samozřejmě keramické hrnce jsou stále v kurzu. K dostání jsou třeba speciální skleněné nádoby opatřené lisem umožňujícím stlačení zeleniny nebo závažím. Nádobu se zelím je třeba umístit na místo, kde je teplota kolem 15–20 °C. Kysané zelí by mělo být hotové za 5 týdnů. Pravidelně kontrolujte, zda horní vrstva zelí neosychá, případně do nádoby nalijte trochu převařené vody. A pokud chcete konkrétní recept na kysané zelí, inspirujte se na našich stránkách.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak nakrájet zelí jako v restauraci. Obdobně zpracujete i kapustu
Kysané zelí je skvělý zdroj vitaminu C po celou zimu. Poradíme, jak ho vyrobit doma
Noky a nočky: Zkuste je připravit jako zavářku do polévky, na sladko nebo jako přílohu k dušenému masu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12