Nevíte, jak využít zelí? Zkuste holubky! Plněné zelné listy chutnají skoro celé Evropě
28. 9. 2021 Vaření
Zelí nemusí být jen přílohou k pečené kachně. Pokud máte celé hlávky, není nic lepšího než je naplnit mletým masem nebo třeba rýží a vytvořit tak alternativu k plněným paprikám. Vzniklým závitkům se říká holubky a mohou mít mnoho různých podob.
Místo pečených holubů
Plněné zelné nebo kapustové listy jsou oblíbeným pokrmem v mnoha zemích. Dělají je v Polsku, v Rusku, na Ukrajině, na Slovensku, v Rumunsku i v Maďarsku. Považovány jsou také za typické romské jídlo. I názvy mají různé. Známé jsou nejen pod českým a slovenským holubky, ale i jako golubky, gołąbki nebo třeba golubce. Většinou jde ale o hodně podobný pokrm – tedy zavinuté zelné, případně kapustové listy s náplní z mletého masa. Příbuzný je jim i židovský pokrm holishkes – zelné závitky s masem a rýží, jež se vaří v rajčatové omáčce.
Původ jídla není úplně známý a většina zemí, kde se připravují, se snaží si golubky přivlastnit jako svou vlastní specialitu. Nejvíc se k nim hlásí Poláci, kteří gołąbki považují za národní pokrm. Jasný je jen název pokrmu. Gołąbki je množné číslo slova gołąbek, což je zdrobnělina slova gołąb (holub) a odkazuje na tvar závitku.
Podle webu Polandunraveled.com se k názvu váže i příběh. Slovo gołąbek se prý do Polska dostalo v 19. století z Ukrajiny, kde se při šlechtických hostinách a večírcích podával velmi rafinovaný pokrm zvaný hołubci. Šlo o nadívané holuby podávané zabalené do zelných listů. Když se pokrm dostal do polských chudších vrstev společnosti, holubi byli nahrazeni levnějším mletým masem a rýží (čím chudší byla domácnosti, tím víc rýže se přidávalo) a zachoval se pouze původní obal ze zelí. V některých zemích jsou holubky brány jako sváteční pokrm a v určitých oblastech Polska jsou i oblíbeným štědrovečerním jídlem.
Mohlo by vás zajímat
Jiný kraj, jiné holubky
Pro všechny holubky, golubky nebo golubce je společná náplň z mletého masa. Nejčastěji jde o vepřové maso, mix hovězího a vepřového masa, možné je i mleté kuřecí či krůtí. Někdy se ale používá i maso uzené. Maso se pak většinou nastavuje rýží. Rýži je možné nahradit pohankou, ječnými kroupami nebo jinou obilovinou. Existují i varianty vegetariánské, v nichž je pouze rýže nebo pohanka. Rozemletá masová směs se pak smíchá s nasekanou cibulkou, někdy smíchanou se slaninou, a dobře se okoření. Typickým kořením do masové směsi je mletá paprika, pro pikantnější verzi chilli papričky. Zelné listy je nejprve nutné povařit, aby trochu změkly. Buď se napařuje celá hlávka nebo se ve vodě postupně krátce vaří jen jednotlivé listy. Z jednotlivých listů je pak nutné nejprve seříznout silné žebro, aby se listy snadno balily. Pak se do každého listu položí váleček mletého masa a kolem něj se zabalí list. Závitky se mohou dusit, vařit na páře i péct v troubě. Způsob podávání se liší podle zemí i podle ročního období. V létě se servírují buď samotné a třeba i vlažné nebo studené, mohou se dusit i s kysaným zelím, v zimním obdobím je častější kombinace se smetanovou omáčkou, třeba s houbovou. Nejoblíbenější jsou holubky s rajčatovou omáčkou, jež se vaří s novým kořením, bobkovým listem a tymiánem. Omáčku lze zjemnit kysanou smetanou. Holubky se podávají jen samotné, s pečivem nebo i s bramborovou kaší.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
20 nejlepších receptů: Niva má bohaté uplatnění ve studené i teplé kuchyni
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Nevykynuté těsto: Hlavní důvody, proč se mu nechce kynout a tipy, jak jej úspěšně zachránit
Jak hnojit rajčata: Správné postupy zajistí bohatou úrodu a zdravé rostliny po celou sezonu