Čas zavařování ještě neskončil. Udělejte si vynikající sladkokyselý dýňový kompot!
24. 10. 2021 Vaření
Víte, co k podzimu patří stejně jako barevné listí? Přece dýně… Děláme z nich koláče, vaříme polévku i rizoto nebo je jen pečeme v troubě. V poslední době jsou v kurzu spíš menší dýně, jako je hokaido nebo máslová. Pokud vám ale na zahradě vyrostla obří dýně, určitě přemýšlíte, co s ní. Právě ta je ale nejlepší do kompotu.
Obří dýně do kompotu ideální
O nejoblíbenější podzimní zelenině mluvíme nejčastěji jako o dýni, její oficiální název ale zní tykev. V případě tykví rozlišujeme mnoho odrůd i několik druhů. Ty hlavní jsou tykev obecná a tykev velkoplodá. Dnes je z oranžové záplavy dýní složité si vybrat, dřív si lidé na zahradách pěstovali především velkoplodou dýni Goliáš, která může dosáhnout až váhy 30 kg. Vymyslet, jak zpracovat tak velkou dýni, byl oříšek. Proto se se nejčastěji zavařovala na horší časy. Do kompotů i na zavařeniny se totiž ideálně hodí. Dýně navíc výborně přejímá různé vůně, proto se často zavařuje s různými dalšími druhy ovoce nebo jen s jejich příchutěmi. Vytvoříte tak snadno třeba falešný ananasový nebo broskvový kompot. Pokud zrovna takového dýňového obra Goliáše máte na zahradě, pusťte se do zavařování co nejrychleji, neboť velký dýně má tendenci snadno uhnívat. V případě, že zahradou ani dýněmi nedisponujete, ale máte chuť na dýňový kompot, neklesejte na mysli. Výborný dýňový kompotu uděláte i z dýně hokaido, kterou seženete v každém obchodě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kompot s vůní dýňového koření
K přípravě kompotů jsou nejvhodnější spíše dozrávající dýně, které jsou stále pevné. Sklízejte je dřív, než přijdou první mrazy. Ideální zralé dýně mají měkkou a matnou slupku. Lesklé dýně jsou ještě málo zralé. Dýně by také neměla být nějak poškozená nebo zkažená. Receptů na zavařování dýní existuje celá řada. Často se k ním přidávají citrusy nebo třeba ananasový kompot. Protože je dýně sama o sobě sladká, je vynikající v sladkokyselém kompotu. Ten se pak báječně hodí k různým masovým pokrmům, nejvíc k drůbežímu masu, ale i k sýrům. Zkuste si ji tedy zavařit třeba s aromatickým kořením.
Mohlo by vás zajímat
Jak na to? Dýně nejprve omyjte, pak rozpulte a případně rozčtvrťte a vydlabejte z ní semínka a měkkou dužinu. Jednotlivé dílky oloupejte. Pak je pokrájejte na hranolky dlouhé asi 2 cm a široké 1 cm. Poté 2 kg nakrájené dýně dejte do hrnce a zalijte je 4 l vody. Přidejte 2 vrchovaté lžičky kyseliny citronové a povařte, dokud dýně nezměkne. Měkkou dýni vyjměte děrovanou naběračkou a nechte ji okapat v cedníku. Připravte si nálev z 4,5 dl vody, 900 g cukru a 4 zarovnaných lžiček kyseliny citronové tak, že vše svaříte, dokud se cukr nerozpustí. Pak si připravte sklenice, dobře je vymyjte a vysterilujte. Do každé sklenice dejte na dno kolečko oloupaného citronu, 2 hřebíček, malý kousek skořice, případně 10 kapek ananasové esence. Na koření dejte okapanou dýni a vše zalijte horkým cukrovým nálevem. Pokud máte větší sklenice o objemu 720 ml, na každou budete potřebovat asi 480 g povařené dýně a 2 dl nálevu. Sklenice zavřete vložte do zavařovacího hrnce tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Při teplotě 90 °C sklenice o objemu 700-900 ml sterilujte asi 30 minut. Na menší 400ml sklenice vám bude stačit 20 minut. Hotový kompot vyjměte a nechte pomalu vychladnout. Vychutnáte si ho nejen samotný jako kompot, ale výborný je třeba i do jogurtů nebo kaší.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Džem s chutí pomerančů
Z dýně můžete udělat i vynikající kořeněný džem, který využijete třeba do moučníků. Vyzkoušejte jej třeba podle portugalského receptu. Budete potřebovat očištěnou a nakrájenou dýni o váze asi 1,5 kg, , 600 g hnědého cukru, 2 tyčinky skořice, 1 lžičku vanilkového extraktu a 3/4 šálku pomerančové šťávy. Do hrnce dejte všechny ingredience ve vrstvách (první je dýně, pak cukr). Vařte 1 hodinu na mírném ohni, dokud směs neztmavne. Vyjměte z ní kousky skořice a rozmixujte ručním mixérem. Nechte džem vychladnout a dejte ho do vysterilovaných sklenic.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vyznat v dýních a na co se která hodí?
Zavařování a zpracování domácího ovoce
Oslavte Havelské posvícení ořechovými koláčky! Takové jste možná ještě nejedli!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12