9 nejlepších jídel se zelím: Zahřejte se zelňačkou, holubkami, zelňáky nebo lepenicí!
7. 11. 2021 Vaření
Zelí bílé, červené i kysané je neodmyslitelně spjato s podzimem. Tak si ho s námi užijte v kuchyni. Inspirujte se našimi vybranými recepty a zásobte tělo vitaminy na zimu!
Polévky pro zahřátí
Jak už jsme psali dříve, kysaného zelí si vážili lidé již v dávných dobách. Podle webu Marinersmuseum.org to bylo právě zelí, které v dobách zámořských objevů chránilo mořeplavce na dlouhých zaoceánských plavbách před kurdějemi z nedostatku vitaminu C. Zelí bylo i oblíbenou surovinou staročeské kuchyně. Bez něj by nebyly zelňačka ani bílá valašská kyselica. Bez ohledu na to, kterou máte radši, dejte si v tomto období obě. Anebo rovnou zkuste následující tři verze oblíbených polévek. Každá je jiná, ale všechny chutnají výtečně!
Hlavní jídla se zelím
Jen dvě suroviny vám budou stačit, abyste uvařili fantastickou jihočeskou delikatesu, lepenici z brambor a zelí. Volitelně lze samozřejmě přidat tu uzené, tu slaninku, nebo pokrm podávat třeba s vinnou klobásou. Ale i ta nejprostší verze chutná fantasticky. A zároveň je velmi snadná na přípravu. Máte-li ovšem času více a místo kysaného chcete dát pro jednou přednost klasickému bílému zelí, pusťte se do holubek. Plněné zelné listy patří také ke klasice staročeské kuchyně, je s nimi ovšem více práce. Náročnosti někde mezi lepenicí a holubkami je uhlířina. Brambory, zelí, slanina a noky tvoří dohromady učiněnou delikatesu!
Nejen přílohy
Zelí je samozřejmě perfektní jako příloha. Na Moravě dělají zelí po svém, v Čechách zase jinak a rozdíl mezi tím jsme vysvětlovali v našem článku dříve. Kromě obvyklého dušeného zelí na různé způsoby, třeba debrecínským způsobem, se ovšem zelí dá využít jako netradiční příloha třeba ve formě zelných lívanečků, nebo jako slané pohoštění ve formě známých jihočeských zelňáků. Co si připravíte?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Kysané zelí patří mezi české superpotraviny. Na podzim vás ochrání před virózami i bacily!
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 16 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Jakou polévku si uvaříte dnes, zítra, v neděli? Stačí zalistovat
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova