Nejlepší vůně vánočních svátků: Namíchejte si vlastní perníkové koření a začněte se těšit
15. 11. 2021 Vaření
Milujete ze všeho cukroví nejvíc perníčky? Z nabídky vánočních sladkostí jsou právě ony asi nejoblíbenější. Jejich dokonalou vůni jim dává specifická směs koření, která úžasně provoní i různé sušenky, litý perník na plech, závin s povidly, muffiny, palačinky, café latté i horkou čokoládu.
Zázvor a pepř
Perníky se mohou pyšnit nejen vynikající chutí, ale i dlouhou historií. Podle webu Thespruceeats.com se takové pečivo dělalo již ve starověkém Egyptě a Římě, kde sloužilo jako obřadní. V 11. století se začalo šířit po Evropě společně s křižáckými vojsky, kteří sem dovezli z Blízkého východu zázvor. První perníčky byly hodně jednoduché a chuť jim dodával hlavně zázvor, po němž nesou jméno. Anglicky se jim totiž říká gingerbread a slovo ginger znamená zázvor. V průběhu staletí se ovšem různě vylepšovaly a do směsi se přidávaly další a další druhy koření. Jedním z nich byl i pepř, který dal perníku jeho české jméno. To totiž vzniklo, jak uvádí Český etymologický slovník Jiřího Rejzka ze slova peprník, odvozeného z peprný, které odkazovalo právě k pepři. Aromatická směs koření se pak často také přidávala k masu, aby přebila jeho zápach, když se začínalo kazit. To bylo v dobách, kdy ještě neexistovaly lednice, celkem běžné. Dnes to sice již nepotřebujeme, ale omáčky, třeba zvěřinová nebo rajská, se jím dochucují stále.
Mohlo by vás zajímat
Vyvážená směs koření
I když perníčky mají v názvu slovo zázvor, stejně tak je v nich důležitá skořice a často i nové koření. V tom se liší od podobné směsi – dýňového koření neboli koření na dýňový koláč. Tato směs je kombinací pěti druhů koření, v němž hraje prim právě skořice. Perníkové koření je pak vyváženou kombinaci různých druhů koření, receptury na něj se však výrazně odlišují a jedinou stálou ingrediencí je vlastně jen skořice. Často i zázvor chybí. Vůni perníkové směsi pak dodávají navíc hřebíček, kardamom, badyán, muškátový oříšek, koriandr, anýz, fenykl i vanilka. Pro trochu pikantnosti se přidává již zmiňovaná špetička pepře. Vylepšit směs můžete navíc citronovou či pomerančovou kúrou. V minulosti se prý perníkové koření skládalo dokonce z 90 druhů koření, což si asi nikdo nedokáže představit. Už jen vyjmenovat tolik druhů koření by byl oříšek, v každém případě je perníkové koření na chutě a vůně poměrně bohaté. Jeho obdobou je také směs známá jako „mixed spice“, která se používá v kuchyních anglicky mluvících zemích. V ní ovšem dominuje skořice, muškátový oříšek a nové koření.
Mohlo by vás zajímat
Podrťte ho v hmoždíři
Perníkové koření běžně koupíte v jakémkoliv obchodě v různých kombinacích. Pokud by vám žádná z nich nevyhovovala, není nic snazšího, než si směs namíchat doma sami. Pokud navíc použijete celé koření, které rozdrtíte v hmoždíři nebo v mlýnku na co nejjemnější prášek, získáte tím mnohem intenzívnější vůni i chuť. Takováto směs nasypaná do ozdobné sklenice je i pěkným předvánočním dárkem. Pokud přemýšlíte, jakou kombinaci zvolit, zkuste třeba následující poměr. Případně si ho pak můžete doladit podle své chuti. Pro základní verzi tedy potřebujete: 2 polévkové lžíce skořice, 2 polévkové lžíce mletého zázvoru, 2 lžíce nového koření, 1 lžíci mletého hřebíčku, 1 lžíci mletého muškátového oříšku a špetku mletého černého pepře. Rozdrcenou směs koření uchovávejte nejlépe v nějaké dobře uzavíratelné nádobě a někde v temnu.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší na zahřátí
V případě perníkového koření ovšem nejde jen o vůni. Výběr koření je pečlivě promyšlen a má i jiný účel než omámit naše chuťové pohárky. Koření, které se do směsi používá, má většinou zahřívací účinky a často pomáhá bojovat s různými nemocemi a nachlazeními. Zázvor je přímo dokonalé koření pro zimomřivé, navíc chrání před nachlazením. Skořice je vyhlášená svými bakteriálními účinky, hřebíček pomáhá při zánětech, nové koření podporuje imunitní systém a anýz ulehčuje vykašlávání. Ne nadarmo se proto perníkové koření používá do vánočního cukroví, které se peče právě v zimě.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší náplně do koláčů a buchet: Od tvarohové přes perníkovou až po kaštanovou
8 zázračných účinků skořice: Voňavé koření pomáhá s hubnutím i proti rakovině
Desatero rad na téma vánoční cukroví: A tak zase po roce, budou tady Vánoce
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12