Jak udělat domácí perníkový sirup? Stačí vám koření, cukr a pár běžných surovin!
8. 12. 2021 Vaření
Milujete chuť a vůni perníčků a perníkovým kořením ovoněné kávové nápoje? Aromatická směs je ideální do chladných dnů, báječně vás zahřeje v chumelenici i v plískanici, zažene chmury a dostane vás do pohodové nálady i v předvánočním shonu.
Mléčná káva s perníkovou vůní
Patří k vašim předvánočním zvykům zahřívat se perníčkovou kávou neboli nápojem gingerbread latté, jak jej nazývají různé kávové řetězce? Procházka s horkým mléčným nápojem vonícím jako čerstvě upečené perníčky svátečně osvětleným městem navodí dokonalou sváteční atmosféru. Pokud si ji chcete nastolit i doma a ve chvíli, kdy zrovna nebudete péct, připravte si vlastní perníkový sirup. Jeho výroba je snadná, vyjde vás na pár korun a během chvilky z něj připravíte vynikající sváteční nápoj skoro jako z kavárny. Stačí jej jen nalít do kávy s našlehaným mlékem.
Mohlo by vás zajímat
Směs koření, která zahřeje
Vůně perníkového koření patří k Vánocům víc než jakákoliv jiná. Dodává vůni nejen klasickým perníčkům, ale i různým sušenkám, závinům, moučníkům, dortům nebo různým nápojů. Koření, které se do ní používá, se trochu podobá tomu do svařeného vína, nejde přitom o kombinaci čistě náhodnou. Těmto směsím je společné hlavně to, že se skládají z určitým druhů koření, jež vynikají svými zahřívacími schopnostmi. Často také mají antibakteriální a antivirové účinky, takže pomáhají bojovat s různými virózami, které na nás útočí v zimních měsících. Nápojem ochuceným perníkovým sirupem tak nejen potěšíte svoje chuťové pohárky a zahřejete se, ale ještě uděláte třeba předejdete nachlazení. Kromě kávových nápojů můžete perníkovým sirupem dochutit také horkou čokoládu, kakao, svařené víno, punč nebo svařený ovocný mošt. Pokud jej vyrobíte dostatečně hustý, můžete jím přelít zmrzlinový pohár nebo palačinky či lívance místo obvyklého javorového sirupu.
Vytvořte si vlastní mix
Směs perníkového koření se dá koupit v obchodě, intenzívnější chutě a vůně dosáhnete, když si ji připravíte doma z koření čerstvě podrceného v hmoždíři nebo rozmixovaného v mixéru. V případě perníkového koření není stanoven žádný přesný poměr jednotlivých druhů a často se skladba koření liší. Jedinou stálicí je tak vlastně jen skořice a často v některých směsích dokonce chybí i zázvor, kterému vlastně perníkový mix vděčí za svůj název. Perník se totiž anglicky řekne gingerbread, přičemž ginger znamená právě zázvor. Kromě skořice a zázvoru pak bývá součástí perníkového koření hřebíček, kardamom, badyán, muškátový oříšek, koriandr, anýz a fenykl. Někdy se přidává i špetička pepře, vanilka a citronová či pomerančová kůra. Našemu koření na perníčky se nápadně podobá také směs zvaná „mixed spice“, která se používá v anglosaské kuchyni. V ní ovšem vyniká skořice, muškátový oříšek a nové koření.
Delším vařením k intenzívnější chuti
Pokud vám chuť samotných perníčků nestačí a chcete si ji užívat mnohem víc, je na čase pustit se do přípravy perníkového sirupu. Ten doma vyrobený a přelitý do nějaké pěkné láhve je i výborným netradičním vánočním dárkem, hlavně pro nějakého dalšího milovníka perníčků. A jak na něj? Na 500 ml sirupu budete potřebovat: 2 šálky vody, 2 šálky hnědého cukru, 2 skořicové tyčinky, 8 kuliček nového koření, 6 celých hřebíčků, kousek čerstvého zázvoru (asi 40 gramů). V široké pánvi nejprve přiveďte k varu cukr a vodu. Občas promíchejte, aby se cukr rozpustil. Po dosažení varu snižte teplotu a přidejte koření a zázvor, který jste předtím oloupali a nakrájeli na plátky. Vařte 20 minut nebo dokud sirup nenasákne vůní koření. Ochutnejte jej lžičkou, a pokud by vám chuť přišla málo intenzívní, ještě jej povařte. Perníkový sirup by měl mít podobnou konzistenci jako sirup javorový. Poté sirup přelijte do dobře vymytých lahví a uložte do lednice. Při správném skladování vydrží až 2 týdny.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zázvor v kuchyni: Oblíbené recepty i jeho další použití
Den perníků
Venku začíná být opravdu chladno? Zahřejte se horkými nápoji ve společnosti přátel, rodiny nebo dobré knihy
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12