Pečeme s Ivou: Pruhované rohlíčky s tvarohem. Nadýchané těsto a lahodná náplň tvoří dokonalou dvojici!
17. 3. 2022 Vaření
Když nevíte, co dětem na svačinku nebo když chcete upéct něco na nedělní stůl, zkuste tyhle rohlíčky. Těsto je vláčné a nadýchané zároveň, tvarohová náplň jej výtečně doplňuje, ale můžete použít i náplň jinou. Zkrátka, možností je více, já nabízím svoji, mou rodinou prověřenou, cestu.
Když pekařka promluví...
Menší sladké rohlíčky zdobené proužky těsta voní tak, že když je v míse položíte na stůl a jen na malou chvilku se otočíte, téměř jistě jich několik kousků záhadně zmizí, jako by se vypařily. Lehoučké, nadýchané, velice chutné tvarohovou náplní s rozinkami. A nejen tvarohovou! Máte-li rádi jiné náplně, použijte kteroukoliv pevnější, to aby se dala do těsta dobře zamotat. Čokoládovou, makovou, ořechovou, povidlovou, dušená jablíčka, hustou marmeládu nebo i Nutellu. Těmto rohlíčkům chuťově sluší všechny.
Co budete potřebovat? Na těsto: 120 g mléka, 60 g oleje, 150 g bílého jogurtu, 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 10-12 g čerstvého droždí, půl lžičky soli, 2-3 lžíce cukru. Na tvarohovou náplň: 300 g tvarohu (z kostky), 1 vejce, 3-4 lžíce cukru, strouhanou citronovou kůru, hrst rozinek, 1 lžíci pudinku bez vaření Creme Ole (je-li třeba tvaroh zahustit)
Jak budete postupovat: Těsto, ze kterého jsou sladké rohlíčky upečeny, je příjemně tvárné a téměř bezpracné. V mléku rozmícháte cukr a droždí, přidáte zbytek surovin a uhnětete těsto, které hned (bez kynutí) uložíte ve větším sáčku nebo plastovém boxu do lednice, kde během 12 hodin (přes noc) vykyne. Ráno už stačí jen těsto nechat povolit na pokojovou teplotu a už můžete tvarovat a plnit rohlíčky.
Nebo mléko trochu ohřejete (tak, aby bylo pouze vlažné), rozmícháte v něm lžíci cukru, všechno droždí a necháte 15 minut pracovat. Pak přidáte zbytek surovin a uhnětete vláčné těsto, které necháte 40-60 minut kynout. Vykynuté těsto propracujete, rozdělíte na 10-12 kousků a z každého vytvarujete bulku. Po 5-7 minutách bulky rozválíte do menšího oválu, naplníte tvarohovou náplní, naříznete okraje těsta a svinete podle foto postupu. Hotové rohlíčky uložíte kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií, potřete je rozšlehaným vejcem nebo rozehřátým máslem a upečete ve vyhřáté troubě (190°C/15-20 minut).
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na kynuté těsto? S našimi radami a tipy zvládnete hravě buchty i vánočku nebo mazanec
Franz Kafka byl vegetarián, miloval čočku nakyselo a zelenou špaldu. Každé sousto dvaatřicetkrát žvýkal a zemřel hlady
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Topinky s masovou směsí
Přidáno před 1 hodinou
Králičí játra na slanině, cibuli a rajčatech
Přidáno před 1 hodinou
Roláda s mandlovým krémem a malinami sušenými mrazem
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí roládky s baby špenátem, vejcem a párkem
Přidáno před 22 hodinami
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno 8. 6. 2024 10:22
Vaječná pomazánka s vejci a křenem
Přidáno 8. 6. 2024 09:59
Přečtěte si Zobrazit více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Samosběr třešní 2024: Velký přehled sadů po celé republice. Kilo je k mání už za 15 Kč, ale na některých místech je třešní málo
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Komentáře
18. 3. 2022 21:11
17. 3. 2022 23:49