Pečeme s Ivou: Lázeňské rohlíky jsou hebké i křupavé zároveň díky omládku
21. 4. 2022 Vaření
Chcete vyzkoušet zase trochu jiné domácí pečivo? Co třeba lázeňské rohlíky? Uvnitř jsou hebké, zvenku křupavé a doslova se rozplývají na jazyku. Příprava je navíc snadná.
Když pekařka promluví...
Máte rádi karlovarské rohlíky? Tyhle jsou jim velice podobné, vyzkoušejte! Jsou to křehké tukové rohlíky, upečené do růžova. Jako tuk je použito pouze sádlo a k němu trocha másla pro lepší, jemnější chuť. Hotové rohlíky jsou hebké i křupavé, výtečně chutnají, jejich vůně prostoupí nejen kuchyň, ale celý byt. A ta chuť…hmmm! Vlažné jsou nejchutnější jen tak samotné, po vychladnutí jsme je mazali máslem, ti mlsnější si na ně přidali ještě trochu domácí marmelády.
Co budete potřebovat: 200 g vody, 1 lžička sladěnky, 30 g změklého másla, 80 g změklého sádla, 500 g hladké mouky, 7-8 g soli (1,5 rovné lžičky), 15 g cukru (cca 3 lžičky), 25 g čerstvého droždí a na potření rohlíků před pečením olej
Jak budete postupovat? Ze 100 g vlažné vody, sladěnky, droždí a 130 g mouky umícháte kvásek omládek a necháte ho 45 minut kynout. K hotovému kvásku přidáte zbytek surovin a uhnětete příjemně měkké těsto, které necháte hodinu vykynout – během té doby ho dvakrát promísíte.
Vykynuté těsto vyškrábnete na minimálně pomoučený stůl, rozdělíte na 14-16 kousků, každý zakulatíte do bulky a necháte 5-7 minut odpočinout. Všechny bulky rozválíte a svinete do rohlíků (stůl už není třeba podsypávat) a vedle sebe, všechny na jednom na plechu s pečícím papírem nebo fólií necháte vykynout (asi 30-45 minut). Potřete je olejem a upečete ve vyhřáté troubě dorůžova (230 °C / 10-13 minut).
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
7 receptů na rohlíky: Nechte se zlákat vůní a chutí čerstvého domácího pečiva
Jak snadno tvarovat a péct rohlíky. Domácí mohou být lepší než od pekaře
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13