Pečeme s Ivou: Lněný chléb ze dvou druhů mouky potěší rodinu i návštěvy. Na přípravu je navíc snadný!
28. 4. 2022 Vaření
Pečivo v obchodech stále zdražuje, tak se mnoho z nás uchyluje k domácímu pečení. Proto dnes nabízím další ze svých receptů, tentokrát na chleba z žitné a pšeničné mouky. Zkuste jej podle tohoto návodu!
Když pekařka promluví...
Nejúžasnější, nejlepší chleba je ten kváskový, kynutý divokými kvasinkami. Každý z nás žitný kvásek doma nemá nebo si na něj netroufá, ale chléb chce přesto co nejchutnější. Jak to zařídit? Přece pomocí některého z prefermentů, jako je omládek nebo poliš. Část mouky je před vlastním zaděláním těsta předmočená a předkvašená a takový chléb pak chutná zcela jinak, mnohem lépe.
Upečte si dnes s námi tento lněný chléb s omládkem! Je to chleba nejen na grilovačku, na kterou byl u nás původně pečený. Je lehoučký, malinko světlejší, výborný i další den po upečení. Světlý, s tečkami lněného semínka a pevnou, ale ne tvrdou kůrkou. A moc dobrý!
Mohlo by vás zajímat
Co budete potřebovat: na omládek: 150 g vlažné vody, 1 lžička sladěnky (nebo včelího medu), 12 g doždí, 180 g hladké mouky
Dále: 190 g vody, 2 lžíce oleje, troška drceného kmínu, 1,5 lžičky soli, 2 lžíce lněného semínka, 100 g žitné chlebové mouky, 280 g pšeničné chlebové mouky
Jak budete potupovat? Všechny suroviny na omládek spolu dobře promícháte v míse, pak ji zakryjete složenou utěrkou a omládek necháte asi 45 minut kynout. K hotovému omládku přidáte zbytek všech ostatních surovin a dobře uhnětete chlebové těsto. Uložíte ho do mísy, zakryjete opět utěrkou a necháte asi hodinu v teple místnosti kynout.
Vykynuté těsto vyškrábneme na lehoučce pomoučený na vál, rukama ho propracujeme a uděláme z něj kulatý bochník. Bochníček uložíme vykynout do moukou vysypané ošatky (přibližně na 45-60 minut). Vykynutý chleba opatrně a s oporou ruky vykulíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, ometeme z něj přebytečnou mouku a bochník dobře orosíme ze všech stran vodou z rozprašovače. Pak ho na plechu vsadíme do rozehřáté trouby upéct (230 °C / 30 minut, dopéct při 200 °C / asi 20 minut).
Několik postřehů od pomoučeného stolu:
- pokud nemáte ošatku, můžete nechat tento chleba vytvarovaný do bochníku kynout rovnou na plechu, zakrytý utěrkou
- mouku z něj ometám zlehka rukou, jde to dobře
- potírat můžete mašlovačkou, namáčenou ve vodě, ale já mám na postříkání koupený malý rozprašovač na květiny - nezabere moc místa, je šikovný do ruky a chleby orosí ze všech stran rovnoměrně
- po orosení můžete bochník i naříznout, pokud chcete
- díky orosení je povrch těsta dobře zvlhčený a už nepotřebuji zapařovat troubu
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 6 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře
29. 4. 2022 17:30