Nechte svůj talíř rozkvést jedlými květy: Sedmikrásky krásně zdobí, pampelišky zkuste do salátu
14. 4. 2022 Vaření
Jídlo nemusíte zdobit jen bylinkami. Jedlé jsou totiž i některé kvítky, jež kvetou nebo brzy začnou kvést na lukách. Dort vám promění v rozkvetlou zahradu, báječně se vyjímají i na salátech nebo chlebech s pomazánkou. Víte, které květiny můžete bez obav jíst a sbírat a kam na ně vyrazit?
Rozkvetlá louka na talíři
Pohled na rozkvetlou louku je prostě úžasný. A co si takovou pestrobarevnou letní nádheru přenést domů? Zdobení dezertů všemožnými kvítky je v poslední době v módě. Různé květy se ale používaly při vaření již od dávných dob. Mísy s pokrmy jimi již zdobili staří Číňané, Řekové i Římané. Naši předci si běžně pochutnávali na listech pampelišek, z květů zase dělali med a kvítky sedmikrásky dokonce přidávali do polévek. Jaké další květy se ale ještě dají na vaření použít?
Mohlo by vás zajímat
Jedlé květy dozdobí dezerty
Přestože v kuchyni obvykle vaříme jen z některých rostlinek, jedlých kvítků je celá řada. Z u nás rostoucích rostlin se nejčastěji používají již zmiňované pampelišky či sedmikrásky, drobné fialové kvítky mateřídoušky, fialky, macešky nebo měsíček lékařský. Poměrně běžnými květinami využívanými hlavně k dovonění dezertů jsou levandule a růže, jedlé jsou i chrpy, chryzantémy, begonie, karafiáty či afrikány. Poradíme vím, jak některé z nich použít.
Jak jedlé květy využít?
- Z pampelišek se konzumují hlavně listy, které se již od dávných dob s oblibou používají do salátů a dřív byly považovány za běžnou salátovou zeleninu. Listy je možné i podusit jako špenát. Konzumovat se dají i nerozvité květy pampelišky, které jsou vynikající opražené na másle. Okvětní lístky jsou vynikající náhradou šafránu do rýže, jíž dodají nažloutlou barvu.
- Něžné kvítky sedmikrásek krásně dozdobí saláty i jarní chleby s lehkými pomazánkami, přímo se z nich připravuje sedmikrásková polévka z čerstvé jarní zeleniny. Hodí se hlavně do krémových polévek, třeba do ředkvičkové.
- Okvětní plátky růží se často používají k dozdobení dortů. V arabských zemích je zase velmi populární růžová voda, která dodává speciální vůni většině místních moučníků, neboť se často kombinuje se sirupem, jímž se pečivo přelévá a díky němuž je až hříšně sladké.
- Levandule je populární hlavně ve francouzské kuchyni, vždyť nejkrásnější levandulová pole najdete ve francouzské Provence. Její drobné kvítky se často podávají sušené a obvykle se jimi dochucují zmrzliny nebo sušenky. Výborná je ovšem i bábovka s levandulí nebo levandulový sirup.
- Fialky díky své krásné výrazné barvě oživí hlavně saláty, vynikají ovšem i svou výraznou vůní, která přímo vyzývá k nějak sladké úpravě. Z fialek se dá připravit nejen sirup, ale dokonce i džem.
- Měsíček lékařský se většinou používá jako lék na všemožné kožní problémy, jeho kvítky jsou ale i jedlé a mají dokonce velmi příjemnou jemnou chuť. Jeho okvětní lístky se podobají šafránu a často se tak používají jako nepravý šafrán třeba k dobarvení rýže v milánském rizotu.
Mohlo by vás zajímat
- Jako nepravý šafrán jsou občas nazývány i afrikány. Stejně jako pampelišky nebo měsíček totiž obsahují žluté barvivo. Okvětní lístky mají navíc hořce nasládlou a trochu anýzovou chuť. Hodí se do salátů, ke kuřecímu masu, obarví bylinková másla i omelety.
- Výjimečnou chutí se mohou chlubit rovněž begonie. Mají totiž lehce nakyslou citronovou příchuť, takže výborně osvěží dezerty i saláty. Stonky je možné použít do koláčů místo rebarbory.
- S karafiáty se většinou nespojujeme s jídlem, jde ale také o květinu vynikající chuti. Pokud odkrojíte hořké spodní části květů, jsou překvapivě sladké.
Kam na jedlé květy
Pokud se rozhodnete oživit nebo ozdobit nějaký pokrm jedlými květy, při jejich výběru se řiďte nejen tím, zda jsou opravdu jedlé, ale i tím, odkud pocházejí. Vyrazit pro kytky do květinářství určitě nedoporučujeme. Vypadají sice nádherně, ale většinou byly ošetřeny pesticidy, herbicidy, umělými hnojivy a různými lesky ve spreji. A ty našemu zdraví moc neprospívají. Mnohem lepší je pro květiny vyrazit někam do přírody. Nesbírejte je ale samozřejmě někde o prašné cesty nebo silnici, raději si najděte nějakou louku dál od civilizace. Případně si můžete květiny vysadit sami na zahradě nebo do truhlíku na balkon. Chcete-li mít jistotu, můžete se pro květiny vydat na nějakou bio farmu. Jedlé květy koupíte i v obchodech buď klasicky nebo mrazem sušené (neboli lyofilizované). K dostání jsou tak kvítky rovnou připravené na zdobení dortů, limonád nebo zmrzlinových pohárů.
Domácí mražené květy na zdobení
Dorty zkrášlíte i tzv. mraženými květy, které si můžete připravit sami doma. Budete potřebovat bílek, krystalový cukr a trochu vody. Rozšlehejte bílek s vodou a štětečkem pak potřete květy. Pak je posypejte jemným krystalovým cukrem a nechte cukr zaschnout. Květy pak budou vypadat, jako by byly pokryté ledovými krystalky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jedlé květy v kuchyni: Přidejte do pokrmů kousek barevné krásy z přírody
Byliny v kuchyni: Mateřídouška vyléčí kašel, pohladí na duši a pomůže i na bolavé klouby
Desatero - jak na pampeliškový med. Jak ho připravit, a jak ho využít. Oblíbený sirup oceníme jako chutné sladidlo
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12