Bramborové placky se zelím: Upečené v troubě na plechu nedají tolik práce a ušetříme i olej na smažení
7. 11. 2022 Vaření
Bramborové placky patří k podzimu a ty se zelím jsou vážně výborné. Jen jejich příprava trvá někdy až zbytečně dlouho. Přichystejte si je rychle a prakticky podle našich tipů.
Proč dát bramboráky do trouby
Máte rádi bramborové placky, konkrétně bramboráky? Bramboráky často bývají nasáklé tukem, který jde trochu odchytat do ubrousku. Vůně po smažení se ale těžko větrá. I když, co by člověk pro lahodné bramboráčky neudělal. Co takhle jednou změnu? Pokud do nich přidáte zelí, budete mít postaráno o příjemný chuťový zážitek. Tyto placky jsou šťavnaté, mají více vlákniny a nejsou příliš mastné. Když navíc využijete troubu místo pánvičky, nebude proces přípravy tak zdlouhavý.
Mohlo by vás zajímat
Co dávat do bramborových placek se zelím
Základem jsou samozřejmě brambory, ideálně varného typu C (případně B). Mají dostatek škrobu a dobře se s nimi pracuje. Další významnou surovinou je kysané zelí. Můžete ho před zpracováním propláchnout, ale pokud máte rádi výraznější – kyselejší jídlo, tak ho nechte v tomto stavu. Určitě je ale potřeba nechat zelí dostatečně odkapat, trochu mu pomozte tím, že ho stlačíte. Jinak by směs byla příliš vodnatá a zbytečně by se musela zahušťovat moukou. Na spojení nechybí vajíčka. Výraznou položku, co se týká chut,i představuje maso. Využít můžete anglickou slaninu, ale i třeba uzené maso. Jako koření se hodí drcený kmín, mletý pepř, majoránka a česnek.
Jak urychlit pečení bramborových placek
Placky můžete péct na pánvičce, ale to je příliš zdlouhavé a ve stání u plotny si nejspíš nelibujete. Zvlášť, když situaci můžete vyřešit pohodlněji. Máte dvě možnosti. Začneme tou nejjednodušší. Budete potřebovat pekáč, pečicí papír, hotovou směs a stěrku. Na pekáč dejte pečicí papír a směs na něm rozetřete do rovnoměrné vrstvičky. Pečte v rozehřáté troubě na 180 °C dozlatova. Nakonec pokrájejte na kousky. Druhá možnost je trošku zdlouhavější. Sice uděláte placičky, ale zase je pečete v pekáči na pečicím papíru dozlatova.
Jak připravit bramborové placky se zelím
Na bramborové placky se zelím si připravte: 1 kg brambor, 350 g kysaného zelí, 3 vejce, 200 g anglické slaniny, případně hladkou mouku na zahuštění, alespoň lžičku drceného kmínu, 2 lžičky majoránky, 4 a více stroužků česneku, pepř a sůl dle chuti. Můžete využít také sádlo na pomazání.
Jak na to? Troubu si předehřejte na 180 °C. Zelí dejte do cedníku a nechte okapat, případně ještě zelí promáčněte. Vejce rozšlehejte v míse. Okapané kysané zelí překrájejte na menší kousky. Brambory očistěte a oloupejte, pak je nastrouhejte na malé slzičky (případně strčte do mixeru). Chvilku počkejte, až se uvolní voda, a tu slijte. Anglickou slaninu nakrájejte na kousky. Vše smíchejte, směs zahustěte moukou dle potřeby, okmínujte, přidejte rozemnutou majoránku, prolisovaný česnek, opepřete a dosolte, vše podle chuti.
Připravte si pekáč vystlaný pečicím papírem. Pak záleží na vás, kterou cestou se dáte. Můžete dělat menší placičky, ale také směs přesunout na pečicí papír. Pokud chcete, můžete rozpustit sádlo a potřít jím povrch těsta, bude voňavější a křupavější. Pečte v rozehřáté troubě dozlatova. Počítejte asi s 45-60 minutami. Zajímavou chuť také dodá sýr, obzvlášť pokud použijete uzený (zhruba 150-200 g).
Náš tip: připravte si bramboráky v troubě podle tohoto videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Nevíte, jak využít zelí? Zkuste holubky! Plněné zelné listy chutnají skoro celé Evropě
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře
11. 11. 2022 11:13
11. 11. 2022 10:55