Poctivá čočková polévka krok za krokem: Zahuštění prospěje nastrouhaná brambora, proti nadýmání pomáhají bylinky
25. 1. 2023 Vaření
Čočková polévka patří mezi ty oblíbené. Její příprava je poměrně rychlá a luštěniny by v jídelníčku neměly chybět. Hustá polévka příjemně zasytí. Přichystejte si ji v základu i v různých obměnách.
Co patří do čočkové polévky
Čočkovou polévku si můžete dát k obědu, večeři, patří k takzvaným „přesnídávkovým“. Základem čočkové polévky je cibulka osmažená na tuku, čočka, případně kořenová zelenina, dále česnek, pepř, sůl a obvykle i majoránka. Dříve se čočková polévka často také zahušťovala zásmažkou nebo záklechtkou z mouky a vody, ale dnes mnoho hospodyněk volí zdravější i úspornější variantu, a bez mouky se obejdou.
Mohlo by vás zajímat
Jakou čočku využít v čočkové polévce
Čočkovou polévku můžete připravit nejen z klasické hnědé čočky, ale i z ostatních druhů, jako je zelená, červená, i z černé čočky zvané beluga.
Mohlo by vás zajímat
Co udělat, aby čočková polévka nenadýmala
Luštěniny patří mezi nejzdravější potraviny, ale mohou způsobovat nadýmání. Existují ovšem fígle, jak těmto potížím předejít.. Čočku namočte alespoň na dvě hodiny do studené vody. Pak vodu slijte, čočku nasypte do hrnce a zalijte novou vodou, a můžete ji vařit. Nadýmání pomáhají snížit také různé bylinky, jako je třeba majoránka, koriandr, paprika, hořčice, saturejka nebo tymián. Nadýmavá není červená čočka a ani se nemusí namáčet. Takže, pokud spěcháte, sáhněte po ní. Stejný případ je i čočka beluga.
Jak na čočkovou polévku
Čočková polévka je na přípravu velmi snadná. Budete na ni potřebovat: 2 lžíce tuku (ideálně sádlo, pokud nejste vegetariáni), 1 velkou cibuli, 1 l vody, 300 g hnědé čočky, 1 velkou mrkev, 2-3 stroužky česneku, 2 bobkové listy, 3 ks nového koření, pepř, sůl a majoránku. Jak na to? Čočku nechte alespoň dvě hodiny namočenou ve vodě. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Pak v hrnci zpěňte na sádle cibuli a nechte ji zezlátnout.
Mrkev oloupejte, nakrájejte na menší kostičky a přidejte ke zlaté cibuli. Zalijte vodou. Nabobtnanou čočku slijte, můžete ji i propláchnout pod studenou vodou. Pak ji dejte hrnce s vodou a přiveďte k varu. Přidejte koření a vařte do změknutí čočky. Nezapomeňte vyndat koření, jako je bobkový list a nové koření, abyste strávníkům nezničili zážitek z jídla. Ke konci varu prolisujte do polévky česnek, přidejte sůl a dochuťte v dlani promnutou majoránkou. Část polévky můžete promixovat, a tím ji zahustit. Možné je také polévku v průběhu vaření zahustit 1 oloupaným nastrouhaným bramborem. Pokud zvolíte čočku červenou, tak ta se částečně rozvaří a polévku tak zahustí sama.
Jak pozměnit čočkovou polévku
Polévku můžete připravit na několik způsobů. Řada milovníků masa si do této polévky přidává uzeniny. Pokud se pro to rozhodnete, tak uzeninu nakrájejte na kostičky a opečte ji na cibulce hned v začátku vaření. Chuť uzeniny se pak hezky promísí s chutí polévky. Můžete do polévky přidat také více koření. Hodí se nejen jarní cibulka, celerové listy, ale i petrželka.
Čočková polévka má řadu variant, připravte si třeba tuto s brambory, rajčaty, uzeninou a paprikou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit netradiční čočkovou polévku z červené čočky. Videonávod pomůže
Letem luštěninovým světem: Na co se hodí hnědá čočka, na co zelená a jak se vaří beluga?
Luštěniny jako základ sladkého moučníku: Čočkové sušenky, fazolové brownies i cizrnové kuličky chutnají skvěle
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12