Vepřové nožičky jsou delikatesa, o kterou bývá na zabijačce rvačka. Předvařené a dokřupava upečené chutnají fantasticky
16. 2. 2023 Vaření
Jak správně vařit prasečí nožky? Spodní část nohou vepře je podobně jako koleno více tučná a není ze zdravotního hlediska vhodné to s konzumací přehánět. Prasečí anatomie však neumožňuje mít vepřové nožičky na talíři kdykoli si vzpomeneme, protože jsou zpravidla rychle vyprodané. A není divu. Upečené dokřupava a podávané s čerstvým křenem a domácím chlebem jsou opravdovou delikatesou.
Velká porce kolagenu
Vepřové nožičky se oddělují pod kolenem, nemají na sobě moc masa, zato na šlachy a kůži s vrstvou tuku jsou bohaté. Vysoký obsah kolagenu je ideální pro výrobu tlačenky, aspiku či huspeniny, nejoblíbenější úpravou je však ovar a pečínka.
Aby byl zážitek z pokrmu dokonalý, prasečí nožičky se musí nejprve povařit, a to i když je čeká pobyt v troubě. Kolagen uvolněný do vývaru určitě není na vylití, ale může obohatit vepřovou polévku. Máte-li v plánu takto postupovat, přidejte k nožičkám při vaření vepřové kosti zbavené tuku, kterého už by byl v polévce nadbytek. Pokud se chystáte na výrobu domácí huspeniny, přidejte k nožičkám do hrnce 30 minut před dokončením kořenovou zeleninu.
Mohlo by vás zajímat
Vaření vepřových nožiček
Ovar z vepřových nožiček je oblíbenou pochoutkou podávanou s čerstvým chlebem, hořčicí a křenem. Před vložením do hrnce s vodou je třeba nožičky důkladně očistit a zbavit chlupů, na kterých byste si moc nepochutnali, a navíc na nich ulpívá špína. Chlupy se odstraňují buď ostrým nožem, opálením nad plamenem nebo použitím jednorázového holítka.
Vepřové nožičky se jednoduše dají do většího hrnce, zalijí vodou tak, aby byly ponořené, přidá se k nim sůl, koření, celá cibule a pozvolna se uvaří doměkka. To bude trvat asi 1,5 – 2 hodiny, tlakový hrnec zkrátí dobu asi na polovinu. Z koření se na 4 nožičky používá přibližně 5 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře a 2 bobkové listy. Hodí se i jalovec, kterého se dává stejné množství, jako nového koření.
Uvařené nožičky si můžete dát se zmíněnou přílohou, nebo se dále pustit do dopečení pro luxusní křupavou kůrčičku. Chystáte-li se na jejich pečení, stačí je povařit pouze 1 hodinu, o zbytek se postará trouba.
Pečené vepřové nožičky
Prasečí nožičky uvařené podle výše popsaného návodu se nechají vychladnout, nařízne se kůže do čtverečků a naloží se na alespoň 3 hodiny do marinády. Tu získáte smícháním 4 lžic oleje, 1 lžičky sladké papriky, ½ lžičky drceného kmínu, 1 lžíce kečupu, 1 lžičky tekutého medu, větší špetky soli a pepře a 2 prolisovaných stroužků česneku.
Odležené namarinované nožičky dejte do pekáčku, podlijte trochou vody a vložte do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte přikryté 30 minut a následně odkryté asi 20 minut. Během pečení polévejte výpekem. Výsledek má mít zlatavou barvu a kůrčičku, na které jen lehce zkaramelizoval med, vypečenou dokřupava.
Pečené vepřové nožičky se mohou podávat s čerstvým pečivem nebo vařenými či pečenými bramborami, pro odlehčení je však ideální přílohou zeleninový salát, který tučnější pokrm skvěle doplní. Podáváte-li vepřové nožičky dětem nebo osobám se zažívacími problémy, doplňte jídelní stůl o fenyklový nebo mátový čaj pro lepší trávení.
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Ovar a zabijačkový guláš podle paní pivovarníkové z Postřižin
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 5 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 18 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Komentáře
17. 2. 2023 20:55