Jak na dokonalý omáčkový základ podle Viléma Vrabce: Recept a postup českého šéfkuchaře zajistí perfektní výsledek
17. 5. 2024 Vaření
Omáčky jsou tím nejlepším stavebním kamenem nedělního oběda. Je jedno, zda zvolíte koprovou, rajskou nebo houbovou, stačí jen přidat knedlík a maso a máte jídlo, za které se nemusí stydět žádná hospodyňka. Aby se však omáčka povedla, potřebujete dokonalý základ. Podle slavného českého kuchaře Viléma Vrabce jej zvládnete jako nic.
Typická česká specialita
Snad žádný jiný pokrm (tedy kromě buchet) není pro českou kuchyni tak typický jako právě omáčky. Zatímco jiné speciality, považované za typicky české, jako třeba vepřo-knedlo-zelo nebo řízek, mají rakouský či německý původ, omáčky jsou jen a jen naše.
Tedy samozřejmě ty tradiční s jíškovým základem, které bývají nejčastěji bílé, tedy smetanové a dochucené třeba koprem, křenem, pažitkou či houbami. Pokud ovšem smetanu nevyměníte za rajčata či rajčatový protlak, pak vám vznikne dokonalá rajská.
Mohlo by vás zajímat
Základem je máslová jíška a vývar
Omáčky se dělají mnoha způsoby (třeba s pomocí tzv. záklechtky), chcete-li ale uvařit poctivou českou omáčku, ať už s jakoukoliv příchutí, musíte mít správně připravený omáčkový základ, díky němuž bude výsledná omáčka krásně hladká a jemná a nebude tak těžká do žaludku.
Příprava takového základu není nijak složitá, zárukou báječné chuti je hlavně máslová jíška a kvalitní domácí vývar (hovězí pro výraznější omáčky nebo drůbeží pro jemnější, případně zeleninový). Pak už stačí jen vše dostatečně dlouho povařit, aby neměla omáčka moučnou chuť a přidat smetanu a další ingredience na dochucení.
Omáčkový základ podle Viléma Vrabce
Pokud s omáčkami moc zkušeností nemáte, ale rádi byste se v této oblasti zdokonalili, můžete si vzít na pomoc jednu ze slavných osobností české gastronomie Viléma Vrabce, autora mnoha kuchařek a zakladatele prvního kuchařského učiliště u nás.
Přezdívá se mu sice mistr studené kuchyně, v jeho kuchařských knihách ale najdete recepty na vše, od polévek přes předkrmy až po moučníky. A tak si přímo podle slavného kuchařského mistra můžete udělat tuto základní omáčku pro přípravu jednoduchých omáček. Jak na ni?
Budete potřebovat: 50 g másla, 50 g hladké mouky, 1 l vývaru, případně 20 g najemno nakrájené cibule pro chuťově výraznější cibulovou jíšku.
- Z tuku a mouky, popřípadě i s přísadou cibule, v kastrole připravte podle potřeby buď světlou nebo zlatožlutou jíšku (na jemné smetanové omáčky je vhodnější jíška světlá). Nádobu s hotovou jíšku pak stáhněte na okraj plotny a za stálého míchání postupně přilévejte část studeného vývaru.
- Teprve, když je jíška s vývarem promíchaná dohladka, přilijte zbytek vývaru, dejte zpět na sporák a za stálého míchání asi 20 minut povařte. Z tohoto množství vznikne asi 750 ml omáčky. To je přesně omáčkový základ, se kterým si pak můžete pohrát.
- Omáčkový základ podle Viléma Vrabce lze dochutit česnekem, dušenými houbami, dušenou cibulí, kapary, najemno nasekaným koprem, křenem, kyselými okurkami, rajčaty nebo sardelkami. A pro zjemnění nakonec můžete přidat smetanu. Použít lze i zakysanou pro svěžejší chuť.
Náš tip: Klasickou koprovku si můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vepřo knedlo zelo je nesmrtelná česká klasika. Poradíme, jak ji mít nejlepší!
Škola vaření: Jak na perfektní hladkou jíšku, co je to záklechtka a kam použít zásmažku nebo zápražku
Pažitková omáčka podle staročeského receptu: Základem lahodné chuti je domácí vývar a smetana, pažitka dodá svěžest
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12