Historie na talíři: Indiáni původně žili hlavně z kukuřice, fazolí a dýně. Bílí osadníci z Evropy přinesli sádlo, cukr a mouku a s tím i nemoci...
3. 3. 2023 Historie a zajímavosti
Strava původních obyvatel byla po staletí založena výhradně na tom, co se dalo sklidit v místě. Pak přišli bílí osadníci z Evropy. Když se postupně rozšířili po celé Americe a vytlačili původní americké kmeny, byly stravovací zvyklosti převráceny a zcela narušeny.
Tradice zanikly
Původní obyvatelé si předávali informace včetně stravovacích tradic z generace na generaci prostřednictvím příběhů, historie, legend a mýtů. Starší domorodci učili mladší generace, jak připravit divokou zvěř a ryby. Věděli, které rostliny jsou jedlé a které slouží jako lék.
Rozmanitost pěstovaných a divoce rostoucích potravin, které se konzumovaly před kontaktem s Evropany, byla stejně rozsáhlá a proměnlivá jako regiony, v nichž původní obyvatelé žili.
Mohlo by vás zajímat
Základem byly „tři sestry“
Kukuřice, fazole a dýně, které mnoho kmenů nazývalo „tři sestry“, byly základními pilíři indiánské stravy a byly považovány za posvátný dar Velkého ducha. Jejich kombinace zajišťovala plnohodnotnou výživu.
Různá semena, ořechy a kukuřice se pomocí mlecích kamenů mlely na mouku a připravovaly se z nich mj. chleby, placky nebo kaše. Mnoho domorodých kultur sbíralo kukuřici, fazole, dýně, divoce rostoucí ovoce a zeleninu, byliny a ořechy. Potraviny, které se daly usušit, se skladovaly pro pozdější použití během roku.
Maso nebylo často
Protože v některých oblastech byl nedostatek velké zvěře, maso nebylo moc často. Konzumovalo se především to bizoní. Pokud ho bylo dost, uchovávali ho na horší časy sušením. V oblastech, které byly u moře a řek, se také lovily ryby. Existují důkazy o tom, že starověké indiánské kultury do svého jídelníčku zahrnovaly i kakao.
Evropští osadníci s sebou přinesli své vlastní stravovací zvyklosti, ale i jiná zvířata. S Evropany přišly ovce, kozy, skot, prasata, či koně. Na kolonizovaných územích pěstovali pšenici, ale i broskve, meruňky, švestky, třešně, melouny a hroznové víno.
Španělské ovce například dramaticky změnily způsob života indiánského kmene Navahů. Od doby, kdy si poprvé pořídili ovce, se jejich stáda stala důležitou součástí domorodé kultury a života. Ovce byly znakem bohatství a muži běžně museli darovat ovce rodině budoucí ženy.
Mohlo by vás zajímat
Evropská jídla přinesla nemoci
Na základě federálního zákona o stěhování indiánů z roku 1830 bylo více než 100 000 původních obyvatel Ameriky vysídleno ze svých domovů na východ od řeky Mississippi. Tak se zcela narušil jejich tradiční způsob života a stravování.
Během těchto nucených přesunů byly kmenům distribuovány nové potraviny v podobě vládou vydaných přídělů. Příděly, které se rozdávaly dvakrát měsíčně, původně obsahovaly sádlo, mouku, kávu a cukr a masové konzervy. Tento program distribuce potravin vedl k jedné z nejdramatičtějších změn ve stravování v historii původních obyvatel Ameriky a stojí za zvýšeným výskytem cukrovky u původních obyvatel.
Závislost na nezdravém jídle
Původním záměrem americké vlády bylo dodávat příděly jako přechodné řešení do doby, než si přesídlení indiáni sami vypěstují dostatek potravin. Místo toho se mnoho původních obyvatel stalo na přídělech závislými. Některé kmeny zpočátku upustily od svých tradičních postupů obstarávání potravin, než zjistily, že vládou vydávaných potravin není nikdy dost na to, aby uživily všechny své kmenové příslušníky.
Nová indiánská kuchyně
Indiánské hospodyňky se naučily kreativně kombinovat příděly s tradičními potravinami. Tak vzniklo například indiánské taco, jedno z dnes nejznámějších indiánských jídel. Pšeničná mouka, prášek do pečiva, sádlo a později i tavený sýr, to byly potraviny vydávané rodinám v rezervacích.
Fazole, maso z divoké zvěře, chilli papričky a rajčata, které již v té době mnohé rodiny znaly a v některých případech i pěstovaly, tvořily přirozený doplněk k novým potravinám.
Dnešní indiánská kuchyně kombinuje současné prvky, které mohou zahrnovat kulinářské techniky a chutě, s prvky potravin svých předků. Propojením minulosti a současnosti se snaží nová indiánská kuchyně obnovovat a šířit předkoloniální jídla – a s nimi spojené znalosti původních obyvatel – pro budoucí generace.
Zdroje informací: history. com a longevityprofessor.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Staří Mayové se živili hlavně kukuřicí. Na talíři měli i maso z morčat nebo pečeného leguána a do všeho přidávali chilli
Jídelníček námořníků na lodích Kryštofa Kolumba: Solené ryby, suchary tvrdé jako kámen i kaše s červy
Historie chleba: Z pšenice se původně dělala jen kaše, později byl bílý chléb symbolem bohatství a ten tmavý byl určen pro chudé
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12