Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich radí, jak na dokonalé vejce natvrdo, naměkko a na hniličku. Roli hraje i teplota vajec před vařením
13. 3. 2023 Vaření
Uvařit vejce se zdá jako jednoduchá disciplína, ale i ta má svá pravidla, při jejichž dodržení bude výsledek přesně podle vašich představ. Vyzkoušeli jsme na 10 čerstvých vejcích velikosti M, jak při optimálních podmínkách vypadá žloutek a bílek po minutách vaření.
Příprava vajec hraje zásadní roli
Zdeněk Pohlreich v rozhovoru pro Lifee.cz radí: „Pokud se chystáte vařit vejce jak natvrdo, tak naměkko i na hniličku, vyndejte je pár hodin před samotnou přípravou z lednice, aby měly pokojovou teplotu.“ Tento krok se vyplatí nevynechat hned ze dvou důvodů. Jednak se vejce po uvaření snadněji oloupou a také se bude dát více spolehnout na dobu vaření, která je nutná pro požadovanou konzistenci žloutku i bílku.
Vejce musí být ve vodě celá ponořená a do vody se může přidat lžička octa, která zajistí, že skořápka nepopraská ani v případě, že se vejce nestačila ohřát na pokojovou teplotu. Zdeněk Pohlreich pro tyto účely používá trik se solí, které přidává do vody několik lžic. „Sůl totiž zabrání popraskání vajec, pokud jste je dali vařit přímo z lednice. Navíc skořápka se po uvaření krásně loupe,“ vysvětluje šéfkuchař.
Mohlo by vás zajímat
Jak uvařit dokonalé vejce?
Když vložíte vejce do studené vody, jako se to dělá ve spoustě domácností, velmi špatně se vám bude odhadovat okamžik, kdy je vejce hotové přesně tak, jak potřebujete. Vejce tedy vložte do vroucí vody a ihned poté začněte stopovat čas. Po uplynutí stanovené doby vejce vyjměte a ihned zchlaďte pod proudem studené vody. To zajistí nejen okamžité zastavení vaření i uvnitř vejce, ale také se bude lépe loupat skořápka.
Vejce naměkko
Vejce naměkko má mít po zanoření lžičky mírně tekutý žloutek, ale tuhý bílek. Podle Zdeňka Pohlreicha by doba vaření neměla překročit 4 minuty.
Vejce na hniličku
Tato úprava vyžaduje 7 minut varu. Bílek je v tomto stádiu zcela tuhý, žloutek na krajích začíná tuhnout, ale uprostřed je stále měkký.
Vejce natvrdo
Ideální vejce natvrdo, které má uvařený tuhý žloutek, se vaří 9 – 10 minut. Delší vaření způsobuje vysušení a zešednutí žloutku.
Další úpravy vařených vajec
Zastřené, ztracené nebo pošírované vejce
Všechny tři názvy znamenají stejnou úpravu vejce, které je základem pro pokrm známý jako vejce benedikt. Do vroucí vody dejte trochu octa, který se postará o rychlé sražení bílku. Pomocí naběračky vytvořte ve vodě vír a do něj opatrně rozklepněte vejce. Bílek se sám obalí kolem žloutku, který uvnitř zůstane tekutý. Zastřené vejce vařte 3 minuty, po kterých je vyjměte naběračkou a ihned servírujte.
Vejce do skla
Pod tímto termínem se neskrývá nic jiného než vejce naměkko zbavené skořápky, které se osolí, opepří a posype čerstvými bylinkami, nejčastěji pažitkou.
Mohlo by vás zajímat
Od kdy mohou děti jíst vejce?
Podle PharmDr. Margit Slimákové se mají vejce vařená natvrdo zařazovat už s prvními masovými příkrmy, tedy kolem 6. měsíce života. Kvůli vyloučení alergie na žloutky a bílky je dobré vyzkoušet nejprve samotný žloutek a poté samotný bílek. Pokud se neobjeví reakce, je možné podávat vařená vejce celá, rozmačkaná se zeleninou.
Zdroje informací:
lifee.cz
margit.cz
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Šmrncovní omeleta po italsku: Upečte si frittatu podle zásad profesionálů
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Už jste slyšeli o vařiči vajec? Zvládne připravit ztracená vejce, omeletu i rýži a ještě ohřeje párky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich radí, jak na dokonalé vejce natvrdo, naměkko a na hniličku. Roli hraje i teplota vajec před vařením
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Tři tipy pro dokonalé vaječné plátky: Poradíme, jak snadno krájet uvařená vajíčka