Farmářka Alena Jalůvková radí: Kam v lednici dávat vajíčka a jak se chránit před salmonelou? Zásadní je ocet!
28. 3. 2023 Ostatní
Vejce je potravina, kterou najdete snad v každé lednici. Ne vždy je v ní ale uchováváme, jak bychom měli. V tom případě riskujeme nejen to, že se nám vajíčka zkazí, ale zvyšuje se pak i riziko nakažení bakteriemi salmonely. Zeptali jsme se proto farmářky, jak případně nákaze předejít.
Salmonela z vajec
Vajíčka používáme v kuchyni téměř každý den, ať už si je připravujeme samotná nebo je přidáváme do různých těst. Ať už je máme v oblibě sebevíc, právě vejce si nejčastěji spojujeme s obávanou infekční nemocí trávicího traktu salmonelózou.
Původci tohoto onemocnění jsou bakterie z rody salmonella, které se nacházejí v trávicím traktu zvířat, většinou drůbeže. Salmonelou se pak nakazíme téměř ve všech případech z potravin, buď z nedostatečně tepelně upraveného masa, obvykle kuřecího, nebo syrových či málo uvařených vajec.
Mohlo by vás zajímat
Jak správně skladovat vejce?
Nejvíce bakterií salmonely se nachází na skořápce, jen část se dostává dovnitř vajec. Rizikovější je v tomto případě bílek, teprve z něj se bakterie mohou dostat i do žloutku. Důležité je proto vejce neomývat, aby se neporušila ochranná bariéra skořápky. Obezřetní také buďte v případě vajec, která jsou již prasklá.
- V současnosti již velkochovy slepic podléhají přísným kontrolám a nosnice by měly být očkovány, mnohem rizikovější jsou proto vajíčka z domácích chovů nebo vůbec od slepic žijících ve volném výběhu, kdy nemusí být vajíčko ihned odebráno a snáze tak může být kontaminováno exkrementy. Jistotu ovšem nemáte nikdy. Pokud ale s vejci budete správně zacházet, riziko nákazy eliminujete. Jak tedy vejce nejlépe skladovat?
- Vejce je hlavně nutné uchovávat v chladu, nejlépe v lednici, kde je teplota mezi 2 až 8 °C. Ideální je co nejnižší, při teplotách pod 4 °C se totiž bakterií salmonely nemnoží. Díky tomu snížíte rychlost průniku bakterií ze skořápky dovnitř vajíčka.
- Vejcím také nesvědčí kolísavá teplota, proto by se vajíčka neměla skladovat třeba ve dveřích lednice, kam je ovšem většina lidí často ukládá. Teplotní výkyvy totiž nedělají dobře bláně, která se nachází hned pod skořápkou. Pokud se naruší, vejce se rychleji kazí.
- Nejlepší místo je někde uprostřed lednice v její zadní části, kde je nejchladněji případně v přihrádce na zeleninu, neboť tam je teplota konstantní, zároveň je přihrádka uzavřená.
- Vejce by ale neměla být v přímém kontaktu s jinými potravinami, což pro Toprecepty.cz doporučuje i Alena Jalůvková, bývalá dlouholetá majitelka Farmy Štěpánovsko: „Místo pro vejce by mělo být v lednici oddělené (krabička, uzavíratelná políčka ve dveřích lednice).“ Dále dodává: „Prevence salmonely je ocet. Místa, kde skladujete vajíčka je proto dobré postříkat octem a vše je v pořádku. V opačném případně byste si ale mohli zadělat na střevní potíže. Já používám rozprašovač na plochy v lednici i obaly na vejce. Veškeré pracovní plochy také denně umývám. Salmonela totiž ocet nesnáší. Proto je i dobré si 2x týdne udělat kyselé jídlo a vaše střeva vám poděkují.“
- Bakterie salmonely se množí i při poměrně vysokých teplotách až do 47 °C, přičemž nejvíc jim svědčí teplota kolem 37 °C. Zabíjí je až teplota nad 70 °C. Při ní by se měla vejce vařit cca 10 minut, při teplotě 75 °C stačí 5 minut.
- Riziková jsou tedy i částečně tepelně upravená vejce, třeba vejce naměkko nebo volské oko s roztékajícím se žloutkem. Pokud si takový pokrm chcete dopřát, používejte jen vejce, u nichž znáte jejich původ, a hlavně čerstvá. Čerstvost si můžete zkontrolovat třeba ponořením vejce do sklenice s vodou. Pokud vajíčko klesne ke dnu, mělo by být v pořádku. Nejjistější je však konzumovat vajíčka vařená natvrdo nebo uvařená či upečená jako součást těsta.
- Pozor si dejte i na manipulaci s vejci, pokud pak saháte na další potraviny. Po manipulaci s vejci si proto vždy umyjte ruce a dávejte si pozor, aby vajíčka nepřišla do kontaktu s potravinami, které se již dále tepelně neopracovávají.
Zdroje informací:
Zlatavejce.cz: Vejce a salmonela
Lekarna.cz: Salmonelóza
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak poznat české vejce? Krabička může být matoucí, musíte se podívat na skořápku!
Jak uvařit prasklé vejce. Zvládneme to jednoduše a snadno s jednoduchým trikem
Myjete vajíčka koupená v obchodě? Pozor na to, varuje farmářka Alena Jalůvková, můžete si zadělat na zdravotní malér
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně skladovat vejce a jak poznat, zda jsou ještě čerstvá? Pomůže jednoduchý trik se sklenicí a vodou
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich radí, jak na dokonalé vejce natvrdo, naměkko a na hniličku. Roli hraje i teplota vajec před vařením
Vajíčka na Velikonoce: Jak poznat ta z volného chovu i to, zda je snesla česká slepice