Královské chutě: Jindřich VIII. byl gurmán, na zámku měl 18 kuchyní a tyhle lahůdky pro něj připravovalo na 200 kuchařů!
15. 4. 2023 Historie a zajímavosti
Anglický král Jindřich VIII., který vládl Anglii v první polovině 16. století, se nejvíce „proslavil“ popravami dvou z celkem šesti svých manželek. O tom, že byl milovníkem dobrého jídla a pití a že dopřával každý den dostatek jídla včetně masa i svým dvořanům, se moc neví.
V zámku bylo 18 kuchyní
Ačkoli se dnešní britská královská rodina stravuje zdravě a střídmě, někteří jejich předci byli známí svou rozmařilostí. Král Jindřich VIII., který vládl Anglii v letech 1509 až 1547, byl známý jako milovník dobrého jídla a žen – za svůj život se stihl oženit šestkrát.
Ve svém sídle v londýnském paláci Hampton Court měl král k dispozici tisícovku služebných, z nichž asi 200 lidí pracovalo v kuchyni. Aby ne, když palác měl 18 kuchyní a 50 menších místností pro přípravu ryb, výrobu pečiva a zavařování nakládání masa, ovoce a zeleniny.
Mohlo by vás zajímat
Měl privilegium používat vidličku
Vzhledem k tomu, že kromě krále a jeho rodiny bylo třeba nasytit tolik hladových krků, ve velké kuchyni bylo šest otevřených ohňů s rožněm, na nichž se neustále opékala prasata a zvěřina. Odhaduje se, že v ohništích se denně spálilo šest až osm tun dubového dřeva.
Jindřich VIII. snídal kolem 10. hodiny a u jídla mu vždy dělalo doprovod kolem 30 dvořanů. K snídani se často podávaly ryby – štika, platýs, plotice. Král na rozdíl od svých spolustolovníků směl používat vidličku, kterou jedl sladké zavařeniny.
Na nedostatek jídla si nikdo nemohl stěžovat
Personál dostával jídlo dvakrát denně, a to v 10 a v 16 hodin. Záleželo na postavení dvořanů. Ti vyšší jedli v jiné jídelně a měli větší výběr. Na nižších postech byl výběr mnohem menší, ale jídla bylo hodně – na hlad si nikdo nestěžoval. Zbytky se rozdávaly chudým, kteří už čekali za branami paláce.
Ústředním bodem denního jídelníčku bylo maso pečené na rožni: vepřové nebo skopové se jedlo v běžný den. Hostiny se skládaly ze čtrnácti chodů a slavnostním pokrmem byl často páv. Oblíbená byla i pečená nadívaná labuť, která se servírovala s korunkou na hlavě.
Velryba, bobr i nakládané vnitřnosti
V pátek, kdy se podle křesťanských zvyklostí měly konzumovat pouze ryby, se připravovaly také grilované bobří ocasy. Tento hlodavec, žijící ve vodě, se podle tehdejších kritérií řadil do kategorie ryb.
A pokud jde o ryby, na dvoře krále Jindřicha VIII. se opravdu nešetřilo – kromě běžně dostupných tresek, losů či sleďů na jídelníčku často bylo maso z velryb nebo sviňuch (kytovec podobný velrybě).
Středověcí kuchaři neradi plýtvali jakoukoli částí zvířat. Hovězí plíce, slezina a vemena konzervované ve slaném nálevu nebo octu byly považovány za lahůdky.
Co je to „cockentrice“?
Tady rozmary anglického panovníka a jeho kuchařů ještě nekončí. Aby udělal dojem na francouzského krále Františka I., který ho navštívil, nařídil kuchařům podávat tzv. bájné zvíře cockentrice. Šlo o svéráznou kombinaci selátka a kapouna.
Obě zvířata se rozřízla, k přední části kapouna se přišila zadní části prasete a naopak přední část prasete k zadní části kapouna. Tato podivná „zvířátka“ se naplnila kořeněnou nádivkou z chleba a ovčího loje, pomazala marinádou z vaječných žloutků, zázvoru a šafránu a pekla na rožni.
Zeleninu nemusel, alkohol tekl proudem
Jindřich nebyl velkým příznivcem zeleniny a považoval ji za „venkovské“ jídlo. Na hodovní tabuli přesto nechyběly zelí, hrách, pórek a cibule.
Cukr byl v té době nedostatkovým zbožím, sladké pochoutky nebyly každodenní záležitostí. Přesto se často servíroval marcipán. Tento moučník z mandlí a cukru se ochucoval skořicí a pepřem.
Ke každému jídlu se podávalo velké množství piva a vína. Historici odhadují, že se na Hampton Courtu ročně vypilo víc než dva miliony litrů piva (to by stačilo na napuštění bazénu olympijské velikosti) a asi 280 000 litrů vína (to je asi 1 500 plných koupelnových van).
Zdroje informací:
hrp.org.uk: Food was an important part of court life at the palaces
scmp.com: Weird foods and eating habits of British kings and queens – from Henry VIII to Elizabeth I and Victoria
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Britský král Karel III. zakázal francouzskou lahůdku foie gras a miluje musaku se zvláštní ingrediencí
Dokonalá nádivka do kuřete je kromě výborné chuti také vláčná a nerozpadne se. Vyzkoušejte skvělý recept
Vnitřnosti a oblíbené pokrmy z nich. Jak nejlépe zpracovat játra, ledvinky či srdce?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Turecký sultán Mehmed jedl jen dvakrát denně, ale miloval dušené jehněčí s medem podle tohoto receptu
Královské chutě: Egyptská královna Kleopatra snídala chleba s vínem a olivami, na oběd klidně spořádala ježka
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř