Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bao buns aneb Kynuté čínské „knedlíky“ s pikantní grilovanou panenkou. Plní se až po uvaření a těsto se předtím potírá olejem
Zdroj: Wikimedia Commons, By Neil Conway from Oakland, USA - Steamed pork buns-- so good., CC BY 2.0

Napařované bochánky bao buns vypadají na první pohled jako naše české kynuté knedlíky nebo jako slovenské parené buchty, na rozdíl od nich jsou ale slané a uvnitř nenajdete borůvky či povidla, ale nejčastěji vepřové maso, většinou v kombinaci se zeleninou. 

Knedlíčky se slanou náplní

Asijská kuchyně je sice založena na pokrmech s rýží a nudlemi, oblíbenou specialitou jsou tam však překvapivě i knedlíky, které se dokonce připravují z pšeničné mouky. Vypadají skoro jako ty naše, jsou krásně nadýchané a dělají se na páře stejně jako někdy klasické ovocné kynuté knedlíky nebo jim podobné slovenské či rakouské.

Bao buns mohou mít více podob – může jít o klasické větší knedlíčky plněné masovou směsí, které se pak připravují na páře nebo pečou či smaží. Mohou se však péct i samotné knedlíčky bez náplně. Ty se pak naplní jako naše housky třeba pečeným vepřovým masem. 

Oblíbené čínské pouliční jídlo

Bao buns jsou v Číně známé rovněž jako baozi, někdy se jim také říká pork buns. V Asii jde o populární pouliční jídlo, které se připravuje po celé Číně v mnoha variantách, přičemž se prodává nejen u pouličních stánků, ale i ve speciálních dim sum restauracích. Stánky nebo restaurace s baozi poznáte snadno podle typických napařovacích bambusových košíků. Číňané si je dopřávají nejčastěji ráno na snídani, pochutnávají si na nich ale i během celého dopoledne. Podle tradice by se však nikdy neměly podávat v noci. 

Bao bus v mnoha variantách

Podobné knedlíčky se prodávají i v dalších asijských zemích, například v Japonsku, v Malajsii, v Indonésii nebo ve Vietnamu. Většinou jsou ale inspirovány právě těmi čínskými, jejichž historie sahá do období Třetího království (tj. 220-280 n. l.), přičemž jim předcházely jakési knedlíky zvané manti, jež vymyslel vojenský stratég Zhuge Liang. Knedlíky měly údajně tvar hlavy a on je připravoval jako oběť bohům, aby uzdravil své vojáky. Později se staly knedlíčky oblíbenou potravou pro lidi na cestách a nakonec se vyvinula spousta regionálních variant, které se liší v přípravě těsta i plnění. 

Vynikající bao bus s grilovanou panenkou

Chcete-li si doma dopřát trochu exotiky, snadno si můžete bao buns připravit podle následujícího receptu. Tyto bochánky se pečou bez náplně a následně se do nich dává pečené vepřové, případně můžete použít jakoukoliv jinou náplň podle vaší chuti. Jak na to? 

Na bochánky budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 120 g kukuřičné mouky, 60 g moučkového cukru, 3,5 g instantního droždí (cca půl balení), 2 a ¼ lžičky prášku do pečiva, 180 ml vlažné vody a 60 ml rostlinného oleje. Na náplň si připravte: 2 kusy vepřové panenky, každý o hmotnosti přibližně 500 g, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžičku sezamového oleje, 2 lžíce hnědého cukru, 3 lžíce medu, 3 lžíce omáčky hoisin, 1 lžíci ústřicové omáčky, 1 lžíce sójové omáčky, ½ lžíce tmavé sójové omáčky, 1 lžičku koření pěti vůní, 2 stroužky česneku, prolisované, 2cm kousek zázvoru, oloupaný a najemno nastrouhaný, a 2 lžíce medu na potírání. 

  1. V míse smíchejte mouku, kukuřičnou mouku, droždí, krupicový cukr a prášek do pečiva. Smíchejte teplou vodu s rostlinným olejem a vlijte ji do suchých přísad. Vše promíchejte, aby se suroviny spojily a pak vypracujte hladké a pružné těsto. V robotu to trvá cca 10-12 minut. 
  2. Vyklopte těsto na pracovní plochu a vytvarujte z něj kouli. Vložte ji do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1-1,5 hodiny nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  3. Jakmile se těsto zdvojnásobí, vyklopte je na kuchyňskou linku, opět je prohněťte a poté ho rozválejte na plát o tloušťce přibližně 0,5 cm.
  4. Celý povrch těsta potřete rostlinným olejem. Poté z těsta vykrajujte kolečka o průměru cca 7-8 cm. Z pečicího papíru vystřihněte tolik čtverců, kolik máte koleček. Každý čtverec lehce potřete olejem. Pak na něj položte kolečka a každé přeložte a přitlačte (naolejované těsto zajistí, že se buchty při pečení v páře mírně rozevřou). Buchty opět nechte asi 30-45 minut kynout. Buchty se nafouknou, ale neměly by se zdvojnásobit.
  5. Do dostatečně velkého hrnce, do něhož se vejde pařáček, nalijte vodu tak, aby se nedotýkala dna pařáčku. Přiveďte vodu k mírnému varu. Pak do pařáku vložte bochánky (cca 3-4 podle velikosti) na papíře a vařte je postupně v páře po dobu 10-12 minut. Bochánky by měly být měkké a nadýchané.
  6. Na maso nejprve smíchejte všechny ingredience na marinádu. Panenky vložte do marinády, dejte do lednice a nechte marinovat alespoň 2-3 hodiny nebo přes noc. Před pečením nechte maso ohřát na pokojovou teplotu (trvá to asi 30 minut).
  7. Předehřejte troubu na 180 °C. Na velký plech na pečení položte drátěný rošt a plech naplňte do poloviny vroucí vodou. Rošt se nesmí dotýkat vody, maso bude díky tomu krásně šťavnaté. Panenky položte na rošt a pečte asi 30 minut. Zbytek marinády smíchejte se 2 lžícemi medu. Omáčku přiveďte k varu a několik minut mírně vařte, dokud není hustá a sirupovitá. Touto omáčkou pak průběžně potírejte maso. 
  8. Po 30 minutách zapněte troubu na režim grilování a maso upečte doměkka. Pak je nakrájejte na tenké plátky a naplňte jím bochánky. Navíc můžete přidat nasekanou jarní cibulku, lístky čerstvého koriandru, případně i mrkev a okurky nakrájené na tenké nudličky a předem naložené do směsi vinného octa a cukru (na 4 lžíce octa dejte 2 lžíce cukru). Nechte odležet asi 10 minut. 

Náš tip: Máte-li rádi pikantní pokrmy, můžete přidat ještě hoisin omáčku (8 lžic) smíchanou s trochou pikantní omáčky sriracha (4 lžíce). Vše prohřejte a podávejte s bao buns. 

Zdroje informací: 
kniha Nejlepší světová street food
Eatlittlebird.com: Sticky Pork Bao Buns
Somebodyfeedseb.com: Bao Buns Without a Steamer
Wikipedia.org: Baozi

Recepty k tomuto článku

Komentáře

houba houba

27. 5. 2023 19:22

Spravne je BAO BUNS!!!
Ano, vyborne, delavam je. trochu pracne, ale nekdy se dá

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli