Fytoterapeutka Monika Poledníková radí, jak na univerzální tymiánový sirup. Má blahodárné účinky na zdraví, říká odbornice
24. 7. 2023 Životní styl
Bylinkové sirupy pro ochucení domácí limonády dodají svěžest a podle zkušené fytoterapeutky Moniky Poledníkové mají také blahodárné účinky na naše zdraví. Jejich výroba není složitá a i větší zásoby se budou hodit v zimě proti příznakům nejčastějších onemocnění.
Bylinkové sirupy se hodí v každém ročním období
Domácí sirupy vyrobené z čerstvých bylinek nejsou složité na přípravu a mají využití v horkém létě i chladných obdobích, kdy potřebujeme posílit obranyschopnost, případně zmírnit příznaky respiračních onemocnění.
Fytoterapeutka Monika Poledníková se s námi podělila o zkušenosti s bylinnými sirupy a doporučila také, které bylinky jsou na výrobu ideální a které naopak mohou uškodit.
Mohlo by vás zajímat
Za studena nebo za horka?
V zásadě existují 2 hlavní způsoby, jak vyrobit domácí bylinkový sirup – za studena macerováním s cukrem, nebo bylinky krátce povaříme. Expertka nám poradila, kterou cestu zvolit: „Veškeré rostliny, ze kterých děláme sirup kvůli vitamínu C, nikdy nepřipravujeme horkou cestou, neboť jde o látku citlivou na teplo. Týká se to například šípků, rakytníku, poměrně populárního sirupu z mladých výhonků jehličí (borovice, jedle atd.) nebo jitrocele, který je skvělý proti kašli a rovněž plný vitamínu C.“
A jak sirup za studena připravit? „Sirup vyráběný za studena je ideální prosypávat cukrem, tj. vrstva byliny, vrstva cukru atd. Poslední vrstvou je cukr a může se to trochu zalít citronem. Odložíme na okenní parapet, občas protřepeme a nakonec přepasírujeme a pořádně vyždímáme," odpovídá odbornice na bylinky.
Mohlo by vás zajímat
Zelené bylinky vhodné k přípravě za horka
Na domácí sirup připravovaný za horka se dá použít celá řada bylinek. Oblíbené jsou máta, meduňka, kopřiva nebo mateřídouška a také šalvěj, u které ovšem fytoterapeutka varuje: „Šalvěj obsahuje thujon, který může být neurotoxický pro nervový systém. Nepřevařená šalvěj se proto nikdy nesmí užívat vnitřně. Vždycky je nutné ji povařit. Šalvějový sirup je skvělý například při bolestech v krku. Nebo ho může popíjet ten, kdo se hodně potí.“
Také hojně užívané mátové sirupy představují podle odbornice jedno riziko: "Kvůli dráždění nervového systému je máta absolutně nevhodná pro děti min. do 6 let.“ Přidává také zajímavý tip: „K mátě a meduňce lze do sirupu přidat malé množství zeleného ječmene pro krásnou barvu.“
A z jakých bylinek se sirupy nedělají? „Na sirupy jsou nevhodné byliny obsahující hořčiny (byliny pro žaludek, játra atd.), např. zeměžluč, pelyněk, hořec atd.,“ dodává paní Monika.
Sirupy z bylinek, které rostou na každé zahrádce nebo v truhlíku, jsou skvělé pro oslazení a ochucení domácích limonád, dají se přidat do čaje, ale také do dezertů nebo snídaňové kaše.
Recept na domácí tymiánový sirup
Tymián je poměrně odolná bylinka, která se dá pěstovat i doma za oknem. Zároveň jde o velmi univerzální bylinu, která má podle expertky pestrou škálu blahodárných účinků na zdraví: „Tymián patří mezi nejúčinnější bylinky, které si dokážou poradit s afty v puse, nachlazením, bolestmi hlavy, chudokrevností, trávicími problémy, angínou a zejména kašlem. Obsahuje flavonoidy fenolických sloučenin, díky kterým je nejsilnějším antioxidantem ze všech bylin, a také thymol, jenž má antibakteriální a antivirové účinky.“
Fytoterapeutka se s námi podělila i o svůj osvědčený recept na domácí tymiánový sirup, který by neměl chybět v žádné kuchyni ani lékárničce.
Na 500 ml vody, 250 g tmavého cukru a 100 ml medu použijte 8 snítek čerstvého nebo 6 lžic sušeného tymiánu.
Svařte vodu s cukrem, přidejte tymián a 1 minutu povařte. Přikryjte pokličkou a nechte 24 hodin louhovat na chladném místě. Druhý den zahřejte na 40 °C, přepasírujte, do čistého sirupu přidejte med a nechte jej zcela rozpustit. Tymiánovým sirupem naplňte vyvařené a suché lahve a uchovávejte v chladu a temnu.
„Já do každého sirupu přidávám citronovou šťávu nebo citron nakrájený na kolečka,“ dodává odbornice.
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vyrobte si bylinkový med: Zkuste pampeliškový, mátový nebo třeba s rakytníkem
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Jak chutná smrk? Z jeho výhonků vyrobíte skvělé želé, ale i zázračný sirup
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí hrníčkový perník: Vláčný a voňavý je díky vlašským ořechům i koření. Jednoduchý moučník je brzy na stole
Dokonalý jahodový sirup: Základní příprava, tipy na netradiční dochucení a rady, kam sirup využít
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní