Univerzální cuketová omáčka: Hodí se na těstoviny, knedlíky i noky a lze ji i bez zavařování snadno uchovat na později
5. 8. 2023 Vaření
Cuketová omáčka má univerzální použití nejen na těstoviny, ale dá se podávat i k bramborovým nokům, šiškám nebo s houskovým knedlíkem. Může se stát také základem pro celou řadu dalších omáček včetně koprovky.
Jaké cukety použít na omáčku?
Na přípravu cuketové omáčky se hodí plody s vyšším obsahem vody, díky čemuž se cukety dusí ve vlastní šťávě a chuť se nemusí ředit další přidanou tekutinou. Ideální jsou tedy středně velké cukety s měkkou dužinou uvnitř.
Méně vhodné jsou přerostlé starší cukety, u kterých je třeba vydlabat střed s tuhými semeny a použít pouze pevnou dužinu, která se hodí spíše na cuketové placky.
Cuketová omáčka bude výborná i z mladých cuket, které na rozdíl od starších kusů není třeba loupat, dají se použít i s měkkou slupkou a mají výraznější chuť.
Mohlo by vás zajímat
Univerzální cuketová omáčka
Nejčastější použití cuketové omáčky je na různé druhy těstovin, ale hodí se například také k nokům, bramborovým šiškám, haluškám, knedlíkům i k masu. Vzhledem k tomu, že cuketa sama o sobě nemá až tak výraznou chuť, dá se experimentovat s dalšími surovinami a podávat tak pokrm pokaždé na jiný způsob.
Přidáním pouhé jedné ingredience tak může být z cuketové omáčky jednou koprová, jindy sýrová, pak třeba pórková, houbová, pažitková a mnoho dalších verzí.
Jak vylepšit cuketovou omáčku?
Na receptu na cuketovou omáčku není nic složitého. Cuketa se jednoduše nastrouhá, podusí společně s cibulí a česnekem, rozmixuje, zjemní smetanou a dochutí. Existuje však několik vychytávek, které se vám mohou hodit.
Přepuštěné máslo
Použijete-li na zpěnění cibule na základ omáčky přepuštěné máslo, vylepšíte tak výslednou chuť celé omáčky. Nemáte-li tzv. ghí, vložte do pánve či hrnce kousek másla společně s trochou oleje, který se postará o to, aby se máslo nepřepalovalo.
Kousek špeku
Tuk je jak známo nositelem chuti a kousek špeku, na jehož tuku se základ omáčky osmahne, se postará o celkový dojem.
Cuketa ve vlastní šťávě
Aby nebylo třeba do omáčky přidávat další tekutinu pro zředění, je dobré použít tu, kterou už cuketa má v sobě. Aby se jí do omáčky uvolnilo co nejvíce, je dobré tento proces podpořit ještě před tepelnou úpravou. Nastrouhanou cuketu stačí promíchat s trochou soli a nechat 10-15 minut odstát. Vodu, kterou pustí, přidejte do omáčky až po orestování cukety.
Zeleninový vývar
Když už se rozhodnete tekutinu do omáčky přidat, abyste dosáhli řidší konzistence, použijte zeleninový vývar, díky kterému se chuť zvýrazní. Pozor jen na to, že vývar už obsahuje sůl a s dodatečnou solí se musí zacházet opatrně.
Kousky cukety v omáčce
Standardně se celá cuketa nastrouhá a po změknutí rozmixuje na hladkou omáčku. Máte-li však rádi v omáčce i kousky její základní chuti, odložte stranou na menší kostičky nakrájenou část cukety a přidejte do omáčky po rozmixování. Na uvaření jim stačí asi 5 minut.
Zakysaná smetana místo sladké
Tato záměna se hodí zejména při přípravě cuketové omáčky obohacené o kopr nebo houby.
Recept na cuketovou omáčku se smetanou
Následující recept můžete doplnit o další oblíbené suroviny, které omáčku vylepší podle vašich vlastních chutí (najemno nasekaný kopr či pažitka, nastrouhaný sýr, na cibulce podušené houby apod.).
Na asi 4 porce cuketové omáčky budete potřebovat 2 středně velké cukety, 1 menší cibuli, 1 stroužek česneku, 1 lžíci přepuštěného másla (nebo máslo a trochu oleje), 100 ml smetany ke šlehání (pokojové teploty), 100 ml zeleninového vývaru, sůl, pepř a pár lístků bazalky.
Jak na to? Oloupané cukety nastrouhejte nahrubo, oloupanou cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, vývar ohřejte.
Ve vyšší pánvi nebo v hrnci nechte na másle zpěnit cibuli, přidejte česnek, krátce orestujte a vložte cuketu. Společně při vyšší teplotě orestujte, přilijte vývar, opepřete a poduste asi 6 minut. Rozmixujte, zjemněte smetanou a ještě asi 3 minuty provařte. Na závěr dochuťte solí a nadrobno nasekanou bazalkou.
Pozn.: Množství přidané tekutiny je závislé na tom, kolik vody obsahuje použitá cuketa.
Jak uchovat cuketovou omáčku na později?
Bohatá sklizeň cuket přímo vybízí k tomu zásobit se výbornou cuketovou omáčkou i na další měsíce. Chcete-li omáčku skladovat, vynechte při vaření smetanu a přidejte ji až při ohřívání před konzumací.
Cuketovou omáčku není třeba zavařovat, stačí ještě vroucí omáčkou naplnit zavařovací sklenice asi do ¾ objemu, zavíčkovat, otočit dnem vzhůru a nechat vychladnout.
Velmi důležitá je čistota sklenic i víček, které je třeba předem vyvařit a nechat uschnout, aby se zamezilo znehodnocení obsahu bakteriemi.
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Omáčky k italským gnocchi: Zvítězí u vás smetanová, houbová nebo rajčatová?
Cuketové bramboráky: Jak na ně, aby byly uvnitř vláčné a na povrchu křupavé
Nejlepší koprová omáčka jako od babičky? Držte se těchto zásad a dopadne to na jedničku!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Cuketový prívarok voní koprem a česnekem a chutná podobně jako fazolky nakyselo. Levný letní oběd je navíc na přípravu velice snadný
Časté chyby při ohřevu omáček: Připálení nebo škraloup? Poradíme, jak tomu předejít
Cuketové zelí s osmaženou cibulkou a dochucené octem a kmínem chutná jako to pravé. Navíc využijete i přerostlé cukety