MasterChef Česko 2023 opustil Péťa: Jsem na sebe hrdý, mám nabídky na dvě stáže a vaření v televizi, prozradil
13. 12. 2023 Rozhovory a reportáže
Před branami finále kuchařské soutěže MasterChef Česko 2023 zůstal bankéř s Ostravy Petr Slíva. Snaživý sedmadvacetiletý muž však nesmutní. Jak prozradil pro Toprecepty.cz, bere účast v pořadu jako velkou školu. Svěřil se také, jak to vypadá s jeho stáží v restauraci Eska a prozradil, že se nemusí jednat o jedinou zkoušku ve slavném podniku.
Nečekaný úspěch
Původně chtěl část výhry věnovat své prababičce, která se pomáhala o něj starat, když byl malý a také v době, kdy ho matka, stejně jako později jeho sestru, vyhodila z domova. To však nevyšlo. Přesto odchází Péťa se vztyčenou hlavou.
„Moje umístění na 4. místě pro mě bylo opravdu nečekané. Na samotném začátku jsem ani nemohl uvěřit, že zrovna já jsem se dostal do finálové šestnáctky a hlavně po prvním díle, kdy jsem málem vypadnul jako první,“ sdělil webu Toprecepty.cz vypadlý semifinalista MasterChef Česko 2023.
Mohlo by vás zajímat
Na konci sil
To, že se dostal do samotného semifinále bylo jak pro něj, tak i pro všechny lidi kolem velkým překvapením. „Musím říct, že během soutěže jsem udělal neskutečný pokrok, přestože jsem byl ze všech semifinalistů nejčastěji v eliminačních výzvách,“ uvědomuje si Péťa.
„To, že jsem vypadnul před branou velkého finále mě samozřejmě mrzí, protože dostat se tak daleko nebylo vůbec jednoduché. Musím přiznat, že bylo dost momentů, kdy jsem byl na pokraji svých sil,“ dodává.
Podle mladého bankéře ovšem platí známé pořekadlo, že všechno zlé je k něčemu dobré. „Díky účasti v soutěži jsem se naučil být vytrvalý, pokorný, pracovat se surovinami, které normálně nepoužívám. Musím říct, že jsem na sebe hrdý, už jen kvůli tomu, že jsem to nikdy nevzdal a bojoval až do posledního vaření, které jsem si užil,“ říká Péťa.
Vysněná stáž
Největším Petrovým úspěchem bylo určitě vítězství v poslední venkovní výzvě, která se odehrávala v karlínské restauraci Eska. Zde totiž absolvuje stáž.
„Předběžně jsem si psal s panem Martinem - šéfkuchařem, že se spolu domluvíme po všech vánočních šílenstvích. Já sám toho teď mám hodně na práci, navíc mě doma čeká také dost příprav na Vánoce,“ popisuje Slíva s tím, že po Novém roce by se měly podrobnosti ohledně jeho stáže vyjasnit.
Této jedinečné příležitosti se už nemůže dočkat. „Bude skvělé až se naučím nové věci, filozofii této restaurace a v neposlední řadě uvidím, jaké to je fungovat v profesionální kuchyni. Je to pro mě nová výzva na kterou se neskutečně těším,“ řekl Péťa pro Toprecepty.cz. Mnoho lidí ho již podle jeho slov kontaktovalo s dotazem, kdy se v Esce objeví, aby restauraci kvůli němu navštívili.
Budoucnost ve hvězdách
Do jaké míry se bude věnovat vaření do budoucna zatím Péťa rozmyšleno nemá. „Nevím, zda to bude úplně na profesionální úrovni, ale už určitě mohu říct, že se vaření budu věnovat více než tomu bylo doposud,“ říká.
Už nyní má však jistotu, že na něj televizní diváci nezapomenou, „Dostal jsem příležitost vařit jednou za měsíc v pořadu „Dobré ráno“, tak už teď mohu prozradit, že mě budete moci poprvé vidět 9. ledna 2024,“ láká Péťa k pořadu České televize.
Nejvíc se však těší, jak nabere zkušenosti na stáži, kterou získal díky účasti v MasterChef Česko 2023 „Kdo ví, třeba to bude ten impuls, který mě nakopne se věnovat gastronomii i profesně. Já jsem otevřený této variantě i mnoha dalším, které mi osud přinese do cesty,“ přiznává nadějný kuchař.
Nastartovaná kariéra
Každopádně v současnosti nemá v plánu ukončit své působení v bance. „Chtěl bych spíše najít kompromis a mít to vyvážené jak s mou dosavadní prací, tak i s vařením. Ale jak říkám, člověk nikdy neví, co mu přijde do cesty,“ připouští Péťa, který zároveň přiznává, že stáž v Esce nemusí být jeho jedinou.
„Byla mi nabídnuta i další stáž, v cukrárně Myšák. Oslovil mě dokonce pan šéfcukrář, který viděl, že mě baví dělat dezerty a sladké pokrmy. Určitě této příležitosti také využiji, každá zkušenost je stejně jako pověstná sůl, nad zlato,“ uvědomuje si Petr Slíva, semifinalista MasterChef Česko 2023.
Podívejte se na Péťovu cestu soutěží do naší fotogalerie:
Náš tip: Péťa uspěl například se svou zelňačkou, zkuste si podle našeho videoreceptu tuhle polévku připravit také:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Dojemný příběh Péti z MasterChefa: Když ho matka vyhodila z domu, postaral se i o sestru. Vařil jsem jí rajskou i špagety, říká
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
MasterChef 2023: Do restaurace Eska raději až po výplatě. Malá smaženka z půlky krajíce vyjde na stovku, větší na 258 Kč
Zelňačku podle Péti z MasterChefa pochválil i Jan Punčochář: Je od mojí prababičky, svěřil se soutěžící
MasterChef Česko 2023 opustil Péťa: Jsem na sebe hrdý, mám nabídky na dvě stáže a vaření v televizi, prozradil