Semifinále MasterChef Česko 2023 nabídlo spoustu nečekaných chyb, slzy dojetí i neuvěřitelný krok v rozhodující okamžik
13. 12. 2023 Rozhovory a reportáže
Semifinále letošní řady soutěže MasterChef Česko nabídlo nejen vypjaté emoce, ale také mnoho chyb, které soutěžící předvedli. Pro porotce tak bylo velmi složité vybrat jednoho soutěžícího, kterého místo velkého finále poslali domů. Nakonec se jím stal Péťa.
Jde o vše
Vážnost okamžiku si uvědomovali všichni zbylí soutěžící, tedy Terka, Kuba, Péťa i Honza. Vážnost souboje o titul MasterChef Česko a především 2,5 milionu korun dolehla na každého z nich. Obzvláště potom, kdy porotci Jan Punčochář, Přemek Forejt a Radek Kašpárek připomněli, co všechno obnáší úspěch, který vítězství v kuchařské show nabízí.
Ze třech výzev vyšel vždy jeden vítěz, který se automaticky přesunul na balkon a tím se posunul do velkého finále. Při první výzvě měli soutěžící na výběr mezi „nebeskou“ bedýnkou plnou skvělých surovin a k dispozici 45 minut na vaření. „Ďábelská“ nabízela složitější ingredience na zpracování, na níž však semifinalisté měli 120 minut a navíc recept na přípravu.
Mohlo by vás zajímat
Prokleté makronky
Složitější cesta, kterou si vybrali Terka, Kuba a Péťa vedla přes věž z 80 makronek. S nimi ovšem ani jeden ze soutěžících neměl zkušenost. „Asi před pěti roky jsem je jednou v životě jedl,“ podotkl Kuba. Jednodušší cesta, kterou se dal Honza, nabídla lanýže, houby, foie gras a především hovězí maso.
Makronky se ovšem staly větším problémem, než se zprvu mohlo zdát. Terka měla problémy již při přípravě ganache a Radek Kašpárek jí musel vysvětlovat, jak pracovat s tyčovým mixérem.
Péťa měl zase potíže s rychlostí práce. Kuba, který se dostal do předstihu, se ovšem chyb také nevyvaroval, protože měl moc tekutou ganache. Terka posléze zapomněla kontrolovat čas, takže se dostala do velkého stresu, v němž ji ještě podpořili porotci. Navíc začaly makronky poslední dámské účastnice kvůli špatně nastavené teplotě praskat.
Špatně připravené maso
Honza začal tím, že se pořezal. „Chtěl bych Vám pogratulovat ke světovému rekordu v říznutí,“ glosoval situaci Jan Punčochář. Po chvíli se Kašpárkovi nezdálo ani Honzovo vaření. Když totiž soutěžící začal připravovat maso, michelinský šéfkuchař měl zdálky pocit, že je něco špatně.
„Kdybyste opékal maso, tak to slyším,“ konstatoval porotce. Málo rozpálená pánev, na níž přišel olej, se skutečně v tu chvíli stala problémem. Po další chvíli zase Jan Punčochář se zděšeným výrazem Honzovi oznámil, že kvůli špatnému způsobu přípravy má „už maso durch“. Kritiku instruktor Wim Hofovy metody zvládal dost špatně.
Vítěz se nenašel
Ve výsledku Terka představila různě nastříkané makronky, které podle Radka Kašpárka byly navíc přepečené. Kuba se podle Jana Punčocháře nejvíce přiblížil vizuálnímu zadání, chuť ovšem „neseděla“, Honzův hovězí roštěnec byl zase označen za utrápený.
Nejhůř ovšem dopadl Péťa, který svou věž z makronek odmítl porotcům naservírovat, protože podle něj nebyla stoprocentní. To nakonec potvrdilo i trio šéfkuchařů. Špatné výkony všech semifinalistů po první výzvě neposlaly na balkon ani jednoho.
Chutě vs. lehká příprava
Ve druhé výzvě se soutěžící rozhodovali mezi černou a bílou spižírnou, tedy výraznými chutěmi a lépe kombinovatelnými ingrediencemi. Terka a Kuba zvolili bílou, Péťa s Honzou ukázali na černou.
Honza zvolil kombinaci kambaly a jelita, Péťa se rozhodl poprvé v životě připravit steak, Kuba se pustil do vepřové kotlety s chřestem a Terka vsadila na tortellini plněné směsí z kuřete a vepřového. Právě těstoviny se ovšem měly stát tím, co poslední ženu v soutěži „potopí“, 20 minut před koncem vaření totiž neměla hotovou ani jednu. Navíc přiznala, že je ještě nikdy nedělala, což porotce zarazilo. „Proč v semifinále?,“ ptal se Forejt.
Hořkost jako obecný problém
Zatímco steak se Péťovi povedl, chipsy z černého kořene, které měly maso doplnit na talíři, byly hořké. Terka zase bojovala s časem, který však nakonec porazila a těstoviny stihla naservírovat v limitu. Jako odměnu dostala pozitivní hodnocení od poroty. Stejně dopadl i Péťa, jehož steak pochválil především Radek Kašpárek, který byl nadšený i z Kubovy kotlety. Křenovou omáčku ovšem zkritizoval za její hořkost.
Filet z kambaly od Honzy Kašpárek označil za nejlepší jídlo, které v soutěži doposud jedl. Bylo tak jasné, že prvním finalistou bude právě Honza. Na balkon šel společně s ním i Kuba, jehož radost byla obrovská.
Poslední souboj
Ve třetí výzvě se tak proti sobě postavili Terka a Péťa, kteří si museli zvolit mezi gloši, znázorňujícími bohatství a chudobu. Oba soutěžící se přikláněli ke druhé variantě, ale nejprve se museli dohodnout, kdo si bude vybírat první. Péťa gentlemansky nechal volit Terku, ta na oplátku ukázala na bohatství, které původně nechtěla. Překvapení soutěžící ovšem záhy zjistili, že pod oběma gloši se skrývá chleba.
Péťa se rozhodl pro chlebový tatarák, Terka zvolila chlebové veluté a ganache z olomouckých tvarůžků. Pak ovšem nastal nejdramatičtější okamžik večera. Oba soutěžící na balkoně totiž řekli, že by si do finále přáli jako soupeře Péťu.
To vzala Terka velmi špatně a musela dokonce na pět minut přestat vařit. Jan Punčochář ovšem rozrušené barmance vysvětlil, že má být ráda, protože je to znakem toho, že se jí Honza a Kuba bojí. To Terku neskutečně nastartovalo a vrátila se do hry.
Nečekaný krok a záplava slz
Když došlo na servírování, měl Péťa navrch a Terka nestíhala. V ten moment se stala nečekaná věc. Bankéř z Ostravy běžel své soupeřce pomoci, aby mohla v termínu servírovat své jídlo porotcům. Ani tento dobrý skutek mu ovšem nakonec do finále nepomohl. Přestože trojici šéfkuchařů jeho pokrm chutnal, do bitvy o vítězství v MasterChef Česko 2023 poslali Terku. Ta podruhé v krátké době neudržela slzy, tentokrát štěstí.
Péťa plakal také, hlas se třásl i Radku Kašpárkovi, který vypadlého semifinalistu chválil nejen za jeho vaření, ale také za lidský přístup. „Doufáme, že se považujete za vítěze, protože pro nás tři vítězem jste,“ prohlásil majitel michelinské restaurace Field.
Jak probíhalo semifinále MasterChef Česko 2023 se můžete podívat do naší fotogalerie:
Náš tip: Místo chlebového tataráku si zkuste podle našeho videoreceptu připravit ten z olomouckých tvarůžků:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zelňačku podle Péti z MasterChefa pochválil i Jan Punčochář: Je od mojí prababičky, svěřil se soutěžící
Vepřové kotlety v alobalu: Maso je báječně šťavnaté a měkké, rajčata a papriky dodají další rozměr chuti
MasterChef 2023: Do restaurace Eska raději až po výplatě. Malá smaženka z půlky krajíce vyjde na stovku, větší na 258 Kč
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Dramatický souboj v MasterChef Česko 2023: Vaření v polních podmínkách, tři zranění, vzteklý Kuba i langoš s kaťákem
Bagetová výzva MasterChef Česko podle redakce: Dáte si tu s kuřecím masem, hovězími placičkami nebo sýrem?
Semifinále MasterChef Česko 2023 nabídlo spoustu nečekaných chyb, slzy dojetí i neuvěřitelný krok v rozhodující okamžik