Jak využít citrusy v kuchyni? Svíčkové nebo koprovce dodají šmrnc, ryby jsou díky nim stravitelnější a pár kapek snese i vývar
9. 1. 2024 Vaření
Citrusy mají bohaté využití v domácnosti, ale i v kuchyni samotné. Jak využít citrusy v kuchyni? Není to jen vymačkaná šťáva z plodů, mohou i doplnit chuť různých jídel, a to nejen sladkých.
Citrusy v kuchyni
Mezi citrusy patří nejen citron, ale i pomeranče, mandarinky a grepy. Je známé, že jejich aroma má velmi příznivý vliv na povzbuzení psychiky. Tato ovoce jsou ale také zásobárnami důležitých látek. Citrusy jsou ideální v čerstvé podobě, především s ohledem na obsažený vitamin C, který se tepelnou úpravou ztrácí.
Citrusy v kuchyni mohou posloužit ale nejen ve studené, ale i teplé kuchyni. Jídlům dodají podle potřeby kyselost, někdy zase i mírnou sladkost, případně nahořklost. Jak využít citrusy v kuchyni? Můžeme přidávat kousky ovoce, ale i samotnou šťávu.
Mohlo by vás zajímat
Citrusová šťáva jako dochucovadlo
Citrusové šťávy díky svému rozmanitému charakteru dodají ale hlavně kyselost v různých stupních. Jídlo dokáží krásně pozvednout. Víte, kdy citrusovou šťávu použít? Šťávu naléváme do jídla až nakonec po tepelné úpravě, aby svůj charakter neztratila.
A do čeho ji využít? Hodí se nejen na zeleninu, ale také na smažená jídla. Typickým případem je obalovaný řízek. Skvěle se snoubí s rybami. Ať už je to kapr, losos, ale i další druhy rybího masa. Jídlo bude s citrusy lépe chutnat, ale také bude stravitelnější.
- Dochucení omáček pomocí citrusů není žádná novinka. Pár kapek je vhodných do svíčkové, ale i do koprové omáčky.
- Dochucení polévek. Tady je klasikou polévka kulajda. Citronovou šťávu můžeme využít i ve vývaru. Stačí pár kapek obzvláště, pokud chystáte drůbeží polévku. Pokud se podíváme na zahraniční kuchyni, citron patří i do oblíbené vietnamské polévky pho. Lepší je ale nechat na každém, aby si na talíři polévku dochutil sám.
- Citrusovou šťávou můžeme ale dochutit další jídla, zajímavou variantou je v rizotu a na těstovinách. Když dodáte pár kapek citronové šťávy těsně před podáváním, budou těstoviny i rýže působit velmi svěže a překyselení se bát nemusíte.
- Citronem, případně pomerančem můžete dodat lepší chuť ovocným i zeleninovým jídlům. Pokud vás zaujala slaná varianta, vyzkoušejte třeba pečenou červenou řepu s brambory a cibulí. Citron i pomeranč využijete také třeba v zelných salátech. Příkladem je třeba snadný a rychlý barevný zelný salát na pomeranči.
Omáčka z citrusů
Citrusy nemusíme používat jen na dochucení, mohou být i základem omáčky. Takovým příkladem je citronová omáčka na tuňáka. Nemusíme se ale omezovat jen na tuto rybu. Výborná bude i k dalším druhům ryb, jako jsou losos, pstruh, nebo třeba pangasius.
Mohlo by vás zajímat
Využití kousků ovoce do jídla
Některé pokrmy obsahují plátky ovoce, s kterými se pečou. Velmi oblíbenou kombinací je kuře a citrony. Pokud jste ještě nevyzkoušeli kuře na citronech, hodí se využít této příležitosti na chutné jídlo.
Máte rádi pečené čaje? Zkuste si takový přichystat i doma, jednou z variant je pečený zázvorový čaj s citrusy.
Mají rády teplé podnebí, proto rostou především v jihovýchodní Asii a Africe. Citrusy se dají pěstovat jako okrasné rostliny, důležitější ovšem je, že nám dávají sladko-kyselé plody plné vitamínu C a…
Takhle získat nejvíce citrusové šťávy
Co si budeme říkat, citrusy nejsou úplně zadarmo. Dobrou zprávou je to, že se z nich dá využít vše. Slupka třeba na dekoraci, na úklid, a pokud nebyla chemicky ošetřena, má i další využití. Ze samotného plodu potřebujeme často samotnou šťávu, je třeba proto provést následující kroky. Citrusový plod vyválejte dlaní po stole. Pak ovoce rozřízněte. Je možné vzít si na pomoc lis na citrusy, jde to ale i bez něj. Při této variantě jednou rukou vymačkávejte šťávu a nechte ji kapat přes prsty druhé ruky. Ruka případně zachytí jadérka.
Náš tip: Připravte si třeba hřejivou batátovou polévku se zázvorem a pomerančem podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
To nejlepší z indické kuchyně? Zkuste jemně kořeněné birjání jako z Prostřena
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Citron v kuchyni: Vyzkoušejte delikátní krémovou polévku, citronové těstoviny nebo sladký krém!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Poznejte tajemství citrusů: Co v nich je pro nás zdravé a které druhy se dají vypěstovat doma?
Slupky z pomerančů do koše nepatří. Vyleštíte jimi zašlé sklo, vyčistíte mikrovlnku a provoníte lednici. Na co ještě se hodí?
Citronový krém, který miluje britský král Karel III., vznikl původně ze zbytků. Jeho lahodná chuť vás ovšem očaruje