Vítěz MasterChef Česko 2023 Honza poodhalil své soukromí: Musím dát své dceři nějakou provizi z výhry, říká
12. 1. 2024 Rozhovory a reportáže
Jan Albrecht získal titul MasterChef Česko 2023 jako předčasný vánoční dárek. Vítězem populární kuchařské show se totiž stal čtyři dny před Štědrým dnem. V rozhovoru pro Toprecepty.cz Honza, jak ho znají televizní diváci, prozradil, co se od chvíle, kdy zvedl nad hlavu vytouženou trofej, stalo nového. Svěřil se taky, zda část 2,5 milionové výhry věnuje své dceři, i jaké jídlo by doporučil do současných chladných dnů.
Co se změnilo
Pro mnohé překvapivé vítězství Honzy Albrechta v MasterChef Česko 2023 ukázalo, že pokud se amatérský kuchař dokáže poprat s náročnou výzvou, může to změnit jeho život. O tom jsme si s Honzou povídali necelý měsíc po jeho triumfu.
Mohlo by vás zajímat
Honzo, uběhlo pár týdnů od chvíle, kdy jste se stal MasterChefem. Jak se vám změnil život?
Je to velmi hektické období, plné gratulací, a samozřejmě už se objevují první nabídky. Je to celkem nápor, ale snažím se být v klidu a užívat si to. Zatím jenom sbírám podněty. Taky jsem se rozhodl hned vyrazit mezi všechny ty skvělé lidi, co mi píší gratulace, a jedu tour po pár inspirativních restauracích po Česku, kde chci poznat šéfkuchaře a společně s nimi něco uvařit.
Jaký byl ohlas doma? Je teď třeba vaše dcera na tátu pyšnější?
Dcera je obrovsky pyšná a musím říct, že je to moc fajn pocit, být pro ni inspirací. Zároveň mi pomáhá se sociálními sítěmi a tak nějak se stává členem pracovního týmu.
Byla to právě Lilli, která Vás do soutěže přihlásila. Dostala něco za odměnu, že ten nápad zrealizovala?
Přesně tak. Ona mi dala finální impuls se do MasterChefa přihlásit, bez ní by se to nestalo. Má u mě provizi (smích).
Jak proběhly u Albrechtů Vánoce, změnil se nějak váš jídelníček po zkušenostech z televizního vaření?
Musím říct, že to znát je. Vždycky jsem si vaření užíval a zakládal si na každém detailu, ale po soutěži je to ještě silnější a daleko víc se věnuju vychucování. Zařadil jsem nové ingredience a zkouším nové věci. O Vánocích to zas tak znát nebylo, doma jsme zůstali u tradic. Byli jsme i na pravidelné návštěvě mé maminky, u které jsem kuchařsky stoupnul na ceně a má mě teď za kuchařskou autoritu (úsměv). Na všechno se ptá a každé jídlo musím ochutnat, což je celkem sranda.
Platí u vás doma známé pravidlo, že kuchař pro rodinu vaří jen sporadicky?
To ani ne. Vařím tak 4-5x týdně. Navíc jsem začal s Lilli točit recepty na Instagram, takže jsme spojili příjemné s užitečným a vařím často. Baví mě to a po MasterChefovi obzvlášť.
Zmínil jste, že už se objevily nějaké zajímavé nabídky na práci, jak na ně zareagujete?
Teď jsem v klidu odstartoval svou „poMasterChefovou“ kariéru a jsem rozhodnutý, že stejně jako před ní, budu postupovat vědomě, s pokorou a chutí se učit a učit. To je totiž to hlavní, a pro mě zároveň to nejzábavnější.
V současných mrazech si jako instruktor Wim Hofovy metody, obnášející i otužování, patrně užíváte, ale co byste našim čtenářům poradil jako jídlo na zahřátí?
Já tohle počasí miluju, což se asi dá čekat (úsměv). To, co je pro mě skvělé jídlo na zahřátí, je třeba ramen. Já osobně si do něj ještě občas přidávám burákové máslo. Všechny ty chutě, bylinky, pálivost chilli a kalorie z másla spolehlivě zahřejí. Po ledové koupeli nejvíc (smích).
Na Honzovu cestu soutěží se můžete podívat do naší fotogalerie:
Náš tip: Pokud vás také spolehlivě zahřeje polévka, zkuste podle našeho videoreceptu vytvořit třeba perfektní zelňačku:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kuba z MasterChefa nám prozradil svůj recept na kapří hranolky, i když přiznává, že jídlo trochu „obšlehl“ od Jana Punčocháře
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Milionová polévka z kořenové zeleniny s vejcem a jemnými nočky zahřeje i zasytí
Vítěz MasterChef Česko 2023 Honza poodhalil své soukromí: Musím dát své dceři nějakou provizi z výhry, říká
Reportáž ze zákulisí MasterChef Česko aneb Den s Adamem: Budíček v 6 ráno, jídlo v autě a do postele o půlnoci