Masopust na vesnici ožívá i v roce 2024: Tradiční masky i veselí jako v dobách dávno zapomenutých
11. 2. 2024 Rozhovory a reportáže
Masopust, na Moravě řečený fašank, fašinek nebo také ostatky, se vydala zdokumentovat naše redakce během sice ještě únorového, ale mimořádně teplého a vydařeného odpoledne kousek za Prahu. Ve videu se můžete přesvědčit, že tradice ožívají i v moderní době. Stačí popustit uzdu fantazii a povolit opasky o minimálně dvě dírky.
Páté období roku
V dřívějších dobách se říkávalo, že rok má pět období – jaro, léto, podzim, zimu a masopust. Je to prazvláštní období, kdy ještě vládne zima, ale ve vzduchu je příslib jara.
Přesně tomuto popisu odpovídalo i sobotní odpoledne 10. 2. 2024 na vsi jen čtvrt hodiny jízdy autem od hlavního města. Místní obyvatelé se převlékli do nejrůznějších (tradičních i méně tradičních) masek, tancovali, jedli tučné pokrmy a veselili se.
V masopustu však vždy bývalo i mnoho magie, pověrečných rituálů a víry lidí, že právě tímto chováním si zabezpečí reprodukci vlastního rodu a prosperitu hospodářství.
Mohlo by vás zajímat
Tradiční masopustní masky
Přestrojování patřilo odjakživa k oblíbeným zábavám. Laufr je vůdčí postavou a měl by to být mládenec sošný, chytrý a pohodový. Na něm totiž stojí zdárný průběh maškary. Vede průvod a vše komentuje. V čele hned za muzikou chodili urostlí mládenci v černých šatech. Další dva muži jsou převlečeni za ženicha a nevěstu, protože ženy nemívaly původně mezi maškarády přístup.
Turci čili vojáci tancují u každého domu typický šátečkový tanec. Veledůležitým členem je kobylka, která ve většině případů končí neslavně poražena rasem.
Medvěd vedený medvědářem v mnoha obcích nejen, že přebírá osud poráženého zvířete, ale také tančí s každou hospodyní a dcerami, aby byla zajištěna plodnost. Nechybí ani slamák či slaměný, bába s nůší, Žid, kominík a cikánky.
Masopustní občerstvení
Během celého tříhodinového trvání průvodu, za který maškary ušly suma sumárum asi dva kilometry, se zastavovalo u mnoha domů a jejich paní domácí měly připraveny plné stoly tučných dobrot.
Ze sladkého se nejčastěji podávalo kynuté smažené sladké pečivo jako koblihy nebo vdolky. Nechyběly boží milosti, buchty a koláče. Ze slaného repertoáru nabízeli nejčastěji škvarkovou pomazánku s cibulí na čerstvém chlebu, nechyběly zabijačkové tlačenky, klobásy, sulc ani bůček. A pokud už jste nevěděli, co dalšího byste ještě snědli, mohli jste začít pít – jak jinak.
Zábava trvala od oběda až do večera. Ale věřte, že po tak náročném dni bylo jen pár okének na vsi rozsvícených po deváté hodině večerní.
Zdroje informací:
Hody Půsty Masopusty, Kamila Skopová, vydal Filip Tomáš - Akropolis, 2014
Chvála české kuchyně, nakl. Perseus, 2016
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat škvarkovou pomazánku? Do tradičního receptu patří křupavé škvarky, zdravou obměnu připravíme z pohanky
Deset otázek a odpovědí na téma masopust: Kdy bude letos masopust a co dobrého připravit k jídlu
Desatero rad na téma koblihy: Jak na to, aby byly nadýchané a vláčné
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Masopust na vesnici ožívá i v roce 2024: Tradiční masky i veselí jako v dobách dávno zapomenutých
Máme tu čas masopustu: Jak jej oslavit? Nahoďte masky, osmažte koblihy a dejte si jitrnici!
Masopustní hodování: Tlačenku, ovar, koblihy ani bůček si teď neodpírejte! Víte, proč?