Jak nejlépe opéct brambory? Aby byly krásně křupavé a nadýchané, je potřeba správný typ brambor a vhodný tuk
15. 2. 2024 Historie a zajímavosti
Pečené brambory patří mezi velmi oblíbené přílohy nejen k masu. Jejich příprava je na první pohled snadná a zvládne ji každý. Existuje ovšem několik dobrých rad, které bychom měli brát na zřetel, když se rozhodneme upéct si pár brambor třeba k masu, nebo si je chceme vychutnat samotné s nějakým vhodným dipem.
Celosvětová obliba
Opečené brambory jsou oblíbenou pochoutkou po celém světě, od evropských zemí až po Ameriku. Tento pokrm má dlouhou historii, protože brambory byly do Evropy dovezeny z Jižní Ameriky už v 16. století španělskými conquistadory. Od té doby se brambory staly základní součástí mnoha kuchyní a jejich opečená verze je jedním z nejpopulárnějších způsobů jejich přípravy.
Mohlo by vás zajímat
Vyberte správný druh
Při ní je ovšem důležité si dát pozor na několik důležitých věcí. První je jednoznačně dobrý výběr brambor. Pro opečené brambory jsou nejlepší ty pevné, které dobře drží tvar. Hodí se třeba Charlotte, což jsou malé, oválné brambory s pevnou a jemnou texturou. Vynikají svou schopností udržet tvar a mají mírně sladkou chuť. Na druhé straně, Yukon Gold se pyšní bohatou, máslovou chutí a střední pevností.
Red Bliss, známé také jako červené brambory, mají hladkou slupku a pevnou, vlhkou texturu, která je pro opékání ideální. Russet, neboli Idaho brambory, jsou zase velké a škrobnaté. Po upečení zvenku křupají a přitom zůstávají nadýchané uvnitř. Ovšem pozor, pokud nejsou správně uvařeny, mohou se trochu rozpadat.
Koření je pomyslnou třešničkou
Nesmíme zapomínat ani na předvaření v osolené vodě. To pomůže, aby byly uvnitř měkké a na povrchu křupavé. Brambory také musíte důkladně umýt a podle potřeby oloupat. Pokud je to možné, brambory nakrájejte na stejně velké kusy, aby se rovnoměrně upekly. Před opékáním je dobře osušte, aby se na nich lépe držel olej a koření.
Okořenění je pochopitelně především věcí chuti každého strávníka. Rozhodně se ale nebojte experimentovat s různými kořenícími směsmi. Kromě soli a pepře můžete přidat rozmarýn, tymián, sušený česnek nebo papriku pro pikantnější chuť. Koupit se dá i kořenící směs na americké brambory, která poslouží stejně dobře i na ty opečené.
Pečte v troubě i na pánvi
Při výběru tuku si dejte pozor na to, aby ho měly brambory dostatek, nebudou se lepit na plech a vytvoří se na nich krásně křupavá kůrka. Olivový olej sice dodá příjemnou chuť, ale pro vyšší teploty je lepší použít olej s vyšším bodem kouření, jako je slunečnicový nebo řepkový. Velmi dobrá je i kombinace sádla a oleje.
Pečení brambor můžete zvolit dvojí. Buď je rozložte na pekáč tak, aby se navzájem nedotýkaly a pečte v troubě předehřáté na 200 °C, dokud nejsou brambory zlatavě křupavé. Další variantou je příprava na pánvi s dobře rozehřátým tukem. Tento způsob je rychlejší, na druhou stranu však vyžaduje vaši pozornost a časté míchání, jinak se totiž mohou brambory připálit.
Do čeho namočit
Pokud nevolíte opečené brambory jako přílohu, ale slouží vám třeba jako lehčí večeře, můžete si k nim připravit mnoho omáček, které zvýrazní jejich chuť. Skvěle se hodí třeba česnekový dip, který vytvoříte smícháním zakysané smetany nebo majonézy s čerstvým nebo sušeným česnekem, solí a pepřem. Nabízí se také rajčatová salsa. Stačí jen nasekat rajčata, přidat cibuli, čerstvý koriandr, limetkovou šťávu, sůl a třeba kousek chilli.
Perfektně se hodí i tzatziki. Jednoduše nastrouhejte okurku a nechte ji okapat. Smíchejte s řeckým jogurtem, koprem, prolisovaným česnekem, olivovým olejem, solí, pepřem a trochou citronové šťávy. Ideální pro osvěžující letní variantu.
Hodí se i bylinkový dip. Jednoduše smíchejte zakysanou smetanu s vašimi oblíbenými čerstvými nebo sušenými bylinkami, například koprem, pažitkou nebo petrželkou, a přidejte trochu soli a pepře.
Náš tip: Máte-li chuť na netradiční brambory, vyzkoušejte ty americké z našeho videoreceptu:
Zdroj informací:
potatogoodness.com - Potato History - History and fun potato facts
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Grilované brambory 5x jinak: V alobalu se nemusí hlídat, na špízu chutnají nejlépe mezi dvěma plátky slaniny a batáty jen na velký žár
Slezské stryky: Nejlevnější bramborové placky jsou krásně křupavé, stačí na ně jen dvě ingrediece a zvládne je i začátečník
Kulajda s cibulí: Do jihočeské polévky patří houby a zakysaná smetana, typickou chuť a vůni dodá čerstvý kopr a směs koření
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Konfitovaný česnek používají v luxusních restauracích: Podle našeho podrobného návodu není problém si ho připravit doma
Kopr 5x jinak: Kopr, to není jen koprovka, připravte si řecké tzatziki, voňavou rybu, brambory nebo zeleninu
Hit internetu: Zavařené brambory vydrží až dva roky. Připravují se snadněji než okurky, chutnají lépe než jiná zelenina