Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mletý řízek se sýrem a jogurtem: Výborný šťavnatý oběd připravíte na pánvičce i v troubě. Chutná teplý i studený
Zdroj: Toprecepty, mika59

Dali byste si vynikající šťavnatý oběd z mletého masa? Mletý řízek se sýrem a jogurtem je právě takový. Lahodný a plný chuti. Tyhle řízky jsou výborné i zastudena, i když málokdy stihnou vychladnout.

Co se dá udělat z mletého masa

Mleté maso má v naší kuchyni velmi široké využití. Klasikou jsou karbanátky, sekaná, holandský řízek, variantou je i čevabčiči. Mleté maso se dává i do plněných paprik.

Využívá se do jídel, jako jsou burgery, lasagne, chilli con carne, nebo třeba do švédských masových kuliček. A my se dnes blíže podíváme právě na mleté maso se sýrem v trojobalu. Jedná se o jídlo zvané holandský řízek.

Jak se dělá mletý řízek

Takzvaný "holanďák" se dá připravit smažený na pánvi ve vrstvičce tuku, ale také upéct v troubě (na 200 °C asi 20 min., a pak 5 min na grilu). Důležité přitom je, aby byl holandský řízek šťavnatý a plný tuku.

A co do něj patří? Mleté maso se nejčastěji používá půl na půl hovězí a vepřové. Sáhnout můžete i třeba jen po mletém vepřovém bůčku. Dále je potřeba strouhaný sýr (eidam, gouda, případně niva), hodí se i trochu mléka, na dochucení je to pak pepř a malinko soli, případně muškátový oříšek.

Konzistenci a chuti prospěje bílý jogurt, díky kterému bude řízek neskutečně jemný i šťavnatý. Když všechny suroviny smícháte s jogurtem alespoň dvě hodiny předem a necháte odležet v chladu, maso zkřehne a řízky budou fantastické. 

Smažení

Smažená jídla bývají chuťově úžasná, až návyková. Nemálo lidí jim proto propadne. Jenže to má svoje rizika. Dobroty v těstíčkách, trojobalech, smažené hranolky a další pokrmy, připravené v horké…

Jak připravit mletý řízek se sýrem a jogurtem

Na přípravu budete potřebovat: 500 g mletého vepřového bůčku (nebo plece), 150 g strouhaného sýru (gouda, eidam), 2 lžíce hustého bílého jogurtu, 2 lžíce sušené smažené cibule (můžete vynechat), 2 lžíce kukuřičného škrobu, 50 ml studeného mléka (nebo podle potřeby), sůl (opatrně) a mletý pepř. Trojobal: vejce, hladká mouka a strouhanka. Dále: tuk na smažení.

Jak na toNejlépe dvě hodiny předem smíchejte maso, mléko, jogurt a sůl s pepřem. Nechte odležet. Pak přidejte sýr a škrob. Směs pořádně promíchejte a navlhčenýma rukama tvořte ploché řízečky.

Připravte suroviny na obalování a řízečky obalte v trojobalu, tedy postupně v mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance. V pánvičce rozehřejte vyšší vrstvu tuku a řízky na něm usmažte z obou stran dozlatova. Odkládejte je na papírové kuchyňské utěrky, aby se odsál přebytečný tuk. Poté ihned podávejte. 

K těmto řízkům se hodí bramborové přílohy, salát, okurka. Dát si je ale můžete i studené, třeba s chlebem.

Náš tip: Připravit si můžete i holandský mletý řízek se sýrem podle tohoto videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Catering

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré zajištění libovolné akce, tzv. na klíč. Firma mu dodá… Číst více

Garden party

Garden party

Tato zahradní slavnost se většinou pořádá v soukromí hostitele pro určitý okruh pozvaných osob. Občerstvení se podává ve formě rautu nebo nabídkových… Číst více

Koktejl

Koktejl

Koktejl je společenské krátkodobé setkání, které trvá asi 2 hodiny. Uskutečňuje se odpoledne nebo večer. Jídlo se podává ve formě studené kuchyně tak… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více