Vyrobili jsme doma žužu jako z pouti: S jahodovou příchutí vyšlo jen na 20 Kč, chutná skvěle a je bez chemie
5. 3. 2024 Vaření
Žužu je pro mnohé takovým synonymem dětství a bez něj by návštěva pouti, a to nejen té Matějské, nebyla úplná. Právě na ní letos koupíte žužu za cenu 50-60 Kč. Není to ale za trochu cukru v želé podobě moc? Navíc, když si je doma vyrobíte za pár korun a ještě mnohem zdravější.
Žužu - dobrota z pouti
Žužu patří společně s tureckým medem, cukrovou vatou a malými želé pivečky k nejoblíbenějším pouťovým sladkostem. Je jednou z těch pochutin, pro něž musíte vyrazit právě na pouť nebo na nějakou podobnou akci, v normálních obchodech se totiž neprodává. Nebo vlastně prodává, ale v trochu jiné podobě.
Žužu je totiž takovou českou verzí slavných amerických bonbonů marshmallow, přičemž jde o dobrotu, jejíž kořeny sahají až do dávné minulosti. Podobné bonbony se prý totiž vyráběly již ve starém Egyptě, a to z proskurníku lékařského, jenž je nazýván anglicky marshmallow a později tak dal bonbonům jméno (ve Francii je zase nazývají guimauve – pro změnu podle francouzského názvu proskurníku).
Mohlo by vás zajímat
Sladkost v barvách duhy
Žužu je oproti bonbonům marshmallow přesto výjimečné, a to hlavně svým tvarem. Tato želé specialita má podobu pásů, které připomínají podlouhlou pěnovou houbičk. Pláty žužu se pak skládají z pruhů různých barev. Obvykle se střídají růžová, žlutá, zelená a bílá – barva ostatně není nijak důležitá, stejně všechny mají stejnou chuť a jen zvyšují atraktivnost sladkosti.
Už zářivost zvolených barev dává tušit, že zřejmě nepůjde o nic přírodního, což si snadno můžete ověřit, když si prozkoumáte složení žužu. Kromě vepřové želatiny a cukru se žužu skládá hlavně z barviv, např. E133, E124, E102 či E122. Jde o umělá barviva, které je sice povoleno do potravin přidávat, rozhodně nejde o nic zdravého.
Třeba barvivo E122 azorubin je kvalifikováno jako nebezpečná přísada, která může způsobovat hyperaktivitu u dětí, což v kombinace s cukrem v žužu obsaženým je pro každého rodiče téměř vražedná kombinace. Kromě toho může žužu obsahovat i další tzv. éčka jako dochucovadla nebo konzervanty.
Mohlo by vás zajímat
Domácí žužu lze udělat i zdravěji
Vzhledem k tomu, že žužu jinak neobsahuje žádné speciální ingredience, není problém si je vyrobit doma, stejně jako třeba želatinové bonbony. Příprava žužu je navíc snadnější, neboť nepotřebujete speciální formičky, stačí vám jen obyčejný plech, do které nalijete želatinovou hmotu a necháte ztuhnout.
A tak jsme se rozhodli domácí žužu sami vyzkoušet a zjistit, na kolik tato verze vyjde. Protože jsme se chtěli vyhnout umělým barvivům, rozhodli jsme se je obarvit ovocným pyré, konkrétně jahodovým, které navíc dodá žužu ovocnou chuť. Takové žužu je pak i přírodní a mnohem zdravější. Jak tedy na to?
Budete potřebovat: 8 g práškové želatiny, 2 lžíce vody, 100 g jahod nebo jiného ovoce (může být i mražené), 100 g cukru, 2 lžíce glukózového sirupu (použít můžete třeba kukuřičný sirup), 1 lžíci citronové šťávy, kukuřičný škrob nebo bramborový škrob.
- Obdélníkovou formu o rozměrem 15x15 cm vyložte pečicím papírem. Želatinu nasypejte do misky, zalijte dvěma lžícemi vody a promíchejte. Nechte chvíli nabobtnat.
- Ovoce dejte do kastrolku a rozmixujte na pyré. K němu přidejte cukr a glukózový sirup. Dejte na sporák a přiveďte k varu. Pak přidejte citronovou šťávu. Vařte za stálého míchání, dokud směs nedosáhne teploty 105 °C.
- Odstavte, přelijte do misky a přidejte nabobtnalou želatinu. Opět směs promíchejte. Poté metličkami šlehejte asi 5 minut, dokud směs nezesvětlá a není krásně hladká. Poté ji nalijte do připraveného pekáčku, uhlaďte povrch a nechte ztuhnout v lednici.
- Hotové žužu nakrájejte na kostičky nebo na pruhy a zlehka je obalte ve škrobu.
Zkušenosti redakce:
- Výroba domácího žužu byla poměrně snadná, nepotřebujete žádné speciální zkušenosti s želatinou, vše jen jednoduše rozpustíte, pak promixujete a necháte ztuhnout. Směs se šlehá dlouho, vyplatí se proto použít elektrický šlehač.
- Domácí žužu chutná skoro jako to z pouti, na autentičnosti mu dodává i obalení ve škrobu. Jeho předností navíc je, že má přirozenou chuť ovoce, je i o trochu svěžejší.
- Kromě jahod můžete použít i jiné druhy ovoce, třeba maliny, ale i jiná dochucovadla, např. kakao, matcha prášek (kterým vytvoříte zelené žužu) či perníkové koření. Směsí můžete vytvořit více v různých příchutích a pak je nalít do formy a udělat pruhované žužu jako to z pouti.
- Na kolik nás domácí žužu vyšlo? Želatina (cca 13 Kč), mražené jahody (14 Kč), cukr (3 Kč), sirup (cca 3 Kč), citron (4 Kč), škrob (2 Kč). Dohromady jsme za všechny ingredience zaplatili 39 Kč. Množství odpovídalo přibližně 2 menším žužu z pouti, kde koupíte jedno za cca 50 Kč.
Zdroje informací:
Wikipedia.org: Marshmallow
Dtest.cz: Éčka
Náš tip: Oblíbenou pochutinou z pouti jsou i zvířátka z marcipánu. Ty si můžete vyrobit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Sladký nesmysl z USA? Marshmallow znali už staří Egypťané, Řekové ho měli jako lék
Vyzkoušeli jsme za vás: Domácí turecký med v oplatce je krásně měkký a vyjde jen na 10 Kč! Příprava je snadná a zvládne ji každý
Vyrobili jsme doma žužu jako z pouti: S jahodovou příchutí vyšlo jen na 20 Kč, chutná skvěle a je bez chemie
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12