Jak na dokonalého beránka? Nejdůležitější je mít správnou formu, v níž se dobře propeče a snadno vyklopí
29. 3. 2024 Ostatní
Chystáte se letos poprvé péct velikonočního beránka a ještě nemáte formu nebo si plánujete si koupit novou? Forem na beránka je k dostání celá řada, není však dobré vybírat jen podle tvaru. Poradíme vám, čím se řídit při jejím výběru a jaké další vychytávky se budou hodit.
Beránek z mnoha druhů těst
Beránek je jednou z tradičních ozdob velikonočního stolu, samozřejmě ovšem za předpokladu, že se vám povede jej upéct tak, že bude vypadat patřičně reprezentativně.
Beránek se peče z různých druhů těst, může být kynutý, třený, jogurtový, tvarohový, piškotový, šlehačkový, biskupský, makový nebo třeba i perníkový. Základem úspěchu je hlavně mít nějaký prověřený recept a samozřejmě také dobrou formu.
Mohlo by vás zajímat
Jaká je nejlepší forma na beránka?
Formu na beránka má spousta lidí schovanou po babičce, podobné formy se dají koupit i dnes. Pokud zatím formu nemáte nebo byste chtěli beránka jiného tvaru či velikosti, je z čeho vybírat. Formy se vyrábějí z mnoha materiálů, podobně jako ty na bábovku.
V minulosti se používaly hlavně formy kameninové nebo litinové, které lze sehnat i v současnosti. Dále můžete vybírat mezi formami keramickými, hliníkovými, teflonovými nebo silikonovými. K dostání jsou i v různých velikostech. Pokud tedy víte, že byste celého beránka nesnědli a chcete ho mít jen symbolicky na ozdobu, můžete si jej koupit v malé velikosti.
Nutné vymazávat
K nejoblíbenějším formám patří ty kameninové nebo keramické, v nichž se beránek dokonale propeče. Jejich předností navíc je, že bývají dvoudílné, takže beránek má i pěkně tvarovaná zádíčka – samozřejmě za předpokladu, že vám dobře „vyběhne“, aby zaplnil celou formu.
Nevýhodou těchto forem je, že se musí důkladně vymazat a vysypat moukou, aby šel beránek dobře vyklopit a neutrhlo se mi třeba ucho. Tyto formy je dobré vkládat do trouby na mřížku, aby kolem nich proudil vzduch.
Náš tip: Pěknou keramickou formu na beránka koupíte třeba od firmy Tescoma za 919 Kč. Pokud byste to nestihli do Velikonoc, můžete si ji pořídit v rámci Dnů Marianne, tedy od 12. do 15. dubna, se slevou 20 %.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Silikon nebo nepřilnavý povrch?
Pokud vás nebaví formy vymazávat, volte raději formu silikonovou nebo ocelovou s nepřilnavým povrchem. U těchto forem si nemusíte děla starosti s vyklápěním, navíc se dobře myjí. Nevýhodou takové formy je, že bývá často jen jednodílná, takže má beránek rovná záda.
Náš tip: Ocelovou formu na beránka s nepřilnavým povrchem Banquet Culinaria koupíte třeba v Datartu za 119 Kč.
Aby byl beránek dokonalý
Při pečení beránka se vám budou hodit určitě i další vychytávky do kuchyně, díky nimž se vám krásně povede vyšlehat těsto. Pokud máte v kuchyni málo místa, určitě oceníte ruční šlehač, např. ten od značky ETA Lento 2051 (1799 Kč) opatřený několika nástavci, který dokáže ušlehat sníh z bílků, zvládne třená i piškotová těsta a umí i rychle nasekat oříšky, pokud byste chtěli beránka ořechového.
Ruční šlehač koupíte v prodejnách Datart a když to nestihnete do Velikonoc, můžete si počkat až na Dny Marianne (12.-15. dubna), kdy jej pořídíte se slevou 20 %, a to jak v obchodech, tak na e-shopu. A aspoň budete mít vystaráno na příští rok. Časopis se slevovými kupony je k dostání již nyní, nakupovat díky němu můžete i další vychytávky do kuchyně. Inspirujte se třeba v naší fotogalerii:
Fotogalerie - 10 nejmodernějších vychytávek do kuchyně, které usnadní vaše vaření i pečení
Náš tip: Beránka si pak můžete upéct třeba podle našeho ověřeného video receptu.
Témata
Dny Marianne 2024
Dny Marianne 2024 začínají v pátek 12. dubna a budou probíhat až do pondělí 15. dubna. Bude možné využít slevy až 60 % do více než 2400 obchodů i e-shopů po celé České republice i Slovenské republice.
Kupony na Dny Marianne 2024
Slevové kupóny jsou součástí dubnových vydáních časopisů Marianne, který už je na stáncích a dále Marianne Bydlení a Marianne Venkov a styl, které jdou do prodeje 20. března. Dále je najdete v mobilní aplikaci či v internetovém prohlížeči.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Popraskanému těstu na velikonočního beránka lze předejít správným postupem
Upekli jsme beránka podle receptu Josefa Maršálka: Postup byl snadný, beránek úžasně vláčný a skvěle se vyklopil z formy
Velikonoční beránek: Vyvarujte se 8 častých chyb a bude dokonalý
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší beránek je ten šlehačkový: Je neuvěřitelně jemný a nadýchaný, vydrží dlouho vláčný a chutná naprosto božsky
Jak na dokonalého beránka? Nejdůležitější je mít správnou formu, v níž se dobře propeče a snadno vyklopí
Aby vaše bábovka měla formu aneb Velký průvodce materiálů: Využijete spíš silikon, teflon nebo keramiku?