Jak udělat z libečku „maggi“? Kromě svazku aromatické bylinky stačí jen voda, sůl a olej a postup, který zvládne každý
17. 4. 2024 Vaření
Možná si do polévky přidáváte kupované tekuté koření. To ale bývá plné látek, které konzumovat netoužíme. Jak udělat „maggi“ z libečku? Snadno. Tato bylina má totiž chuť, která tekutou směs do polévky připomíná.
Tekuté koření z libečku
Kdo má doma libeček, tak ví, že se nejde o malý keříček, ale o pořádně bujný keř. Nenáročná bylina vyrůstá ze země a během sezóny vytvoří doslova libečkovou džungli. A o libečkovou nať se pak můžeme bez problémů podělit s dalšími zájemci o toto velmi aromatické koření. Libeček má totiž tak výraznou chuť, že je třeba ho dávkovat značně opatrně, aby celé jídlo „nepohltil“.
Libeček uskladníme pro další měsíce tak že ho usušíme, zmrazíme a můžeme z něj přichystat i pesto.
Mohlo by vás zajímat
Co obsahuje Maggi
Tmavou omáčku Maggi zakladatel společnosti Julius Maggi uvedl na trh již v 19. století jako koncentrovaný tekutý bujón. Šlo o jedno z prvních dochucovadel do polévek a omáček. Podobně jako libeček má velmi intenzivní a bohaté aroma, proto se dá využít i v dalších pokrmech.
Je zajímavé, že v původní receptuře libeček chyběl. Ve složení současné omáčky ho najdeme. Zkusme zapomenout na průmyslové polévkové koření s glutamanem a s velkým množstvím soli a připravme si výborné domácí tekuté koření. Na jeho přípravě není nic složitého a jednoduchý postup zvládne bez problémů každý. Směs s libečkem není třeba téměř solit. Tato bylinka totiž vzbuzuje pocit slanosti sama o sobě.
Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…
Jak udělat z libečku „maggi“?
Co je potřeba na přípravu? Přichystejte si: velký svazek libečku i se stonky, 400 ml vody, necelou lžičku soli a 2 lžíce slunečnicového nebo olivového oleje.
- Stonky a listy omyjte a dejte je do mixeru. Přilijte trochu vody a směs rozmixujte na kaši.
- Nalijte směs do hrnce, dejte ji na sporák a vařte asi půl hodiny.
- Výslednou směs přeceďte, mírně osolte. Můžete přidat lžičku oleje.
- Na mírném plameni redukujte do hustoty kupovaného koření.
- Připravte si dokonale čistou lahvičku a tekutinu do ní nalijte a zavíčkujte.
- Skladujte v chladnu a temnu. Mělo by tak vydržet několik týdnů až měsíců.
- Na talíři dávkujte libečkové „maggi“ po kapkách.
Náš tip: Podobně jako z medvědího česneku můžete podle tohoto videoreceptu i z libečku přichystat pesto. Stačí zaměnit rostlinky:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat omáčku z výpeku? Stačí dodržet několik kroků
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak hnojit rajčata: Správné postupy zajistí bohatou úrodu a zdravé rostliny po celou sezonu
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Jak připravit z rajské omáčky polévku? Stačí ji lehce naředit a poté dochutit
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků