Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V dalším díle pořadu Buchty po ránu vzal Josef Maršálek Terezu Bebarovou na výlet po naší republice a upekl tři sladké krajové speciality. Jednou z nich byly i bydžovské peciválky. Východočeskou specialitu s mákem a povidly podle slavného cukráře si nyní může doma udělat každý. 

Staročeská specialita z východních Čech

Kynuté pečivo známé jako peciválky je jednou z typických staročeských krajových specialit, na kterou se tak trochu pozapomnělo. Naši předkové tyto malé bochánky pekli poměrně často, nejvíc však na Vánoce.

Šlo o obyčejné prosté a také levné pečivo, a to hlavně díky tomu, že se do nich nedával žádný tuk. Peciválky jsou vlastně takovou kombinací buchet bez náplně a kynutých knedlíků s povidly, jen v jejich případě se povidla nedávají dovnitř ale bochánky se jimi přelévají. 

Peciválky z pece

Peciválky se nejčastěji dělaly v oblasti Podkrkonoší, ale také třeba ve východních Čechách, kde právě leží Starý a Nový Bydžov. I když jsou známé i pod názvy kutelky, peřinky, bobálky nebo buchtičky, nejčastěji se jim říká právě peciválky, neboť se po upečení dávaly na nahřátou pec, která je udržovala v teple. 

Bramborové těsto bez tuku

Na peciválkách je zajímavé, že se připravují ze speciálního kynutého bramborového těsta, které je zcela bez tuku. Po upečení je pak těsto podle Josefa Maršálka: „...hodně pevné a tvrdé“. I tak jsou pak hotové peciválky na talíři krásně vláčné, neboť se po upečení velmi zvláštně upravují. 

Vzhledem k tomu, že jsou v těstě brambory, je trochu lepivé. Nesmí se to proto s jeho hnětením přehnat, těsto by pak bylo řidší. Jediný tukem v peciválkách je sádlo, kterým se potírají před pečením. „Díky sádlu nemůže těsto oschnout, bude krásně kynout a v troubě získá nádhernou barvu,“ upozorňuje Josef Maršálek

Peciválky podle Josefa Maršálka

Máte rádi podobné jednoduché staročeské speciality a ještě si potrpíte na kombinace mák a povidla? V tom případě budete z peciválků nadšeni. A jak na ně?

Budete potřebovat: 150 g vařených strouhaných brambor, 500 g hladké mouky, 15 g droždí, 250 g mléka, 1 vejce M, 30 g cukru krupice, 5 g soli a sádlo  na potření. Na servírování: 100 g mletého máku, 100 g cukru moučka, 50 g rumu, 100 g rozpuštěného másla, 200 g povidel. 

  1. Do mísy nasypejte mouku, přidejte vejce, vařené strouhané brambory, droždí, cukr, vlažné mléko i sůl. Pak vše prohněťte v robotu, dokud nezískáte kompaktní hladké nelepivé těsto. Trvá to asi 5-6 minut. Těsto pak přendejte do mísy, zakulaťte, aby se snížil povrch těsta a lépe pak kynulo. Těsto přikryjte, aby neoschlo a nechte nakynout do dvojnásobného objemu. 
  2. Těsto poté vyklopte na lehce pomoučený vál, lehce ho zploštěte, nakrájejte na menší kousky a z nich vytvarujte kuličky. Položte je na plech vyložený papírem na pečení, potřete rozehřátým sádlem a nechte kynout 35-40 minut při pokojové teplotě do dvojnásobného až dvou a půl násobného objemu. Vykynuté peciválky vložte do trouby předehřáté na 180-200 °C a pečte 10 minut do zlatohněda. 
  3. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Na povidlovou omáčku dejte do hrnce rum a povidla a za stálého míchání přiveďte k varu a promíchejte, dokud se vše nespojí. V jiné míse smíchejte mák a moučkový cukr. 
  4. Peciválky ihned po upečení nakrátko vložte do horké vody, stačí jen na několik sekund, a vyjměte. Peciválky pak ihned obalujte v cukru s mákem a nakonec je přelijte rozehřátým máslem a povidlovou omáčkou. 

Náš tip: Milovníci bramborového těsta a máku si mohou uvařit i tyto vynikající škubánky podle našeho video receptu

Na fotografie z přípravy bydžovských peciválků v pořadu Buchty po ránu se můžete podívat v naší fotogalerii

Fotogalerie - Buchty po ránu - bydžovské peciválky

Ukázat 9 fotografií

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli