Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Provozování food trucku není běžně bráno jako „práce“ pro kuchaře, kteří za sebou mají zkušenosti ze slavných restaurací, ať už českých nebo světovým. Ještě méně byste v tomto druhu street foodu očekávali muže věhlasu Radka Příhonského. V rozhovoru pro Toprecepty.cz nám prozradil, co ho k nápadu provozování food trucku přivedlo, pro kterou osobnost ve svém životě vařil nejraději i co by poradil začínajícím kuchařům, kteří chtějí dosáhnout úspěchu.

Z grandhotelů na kola

Radek Příhonský je mezi českými kuchaři brán jako záruka špičkové kuchyně a kulinářského umění. Tento zkušený šéfkuchař, který vařil v prestižních restauracích a pro významné osobnosti včetně prezidentů a ministrů, se však vydal na nečekanou cestu.

Se svým food truckem, který nabízí autentická mexická jídla, křižuje Českou republiku a přináší gurmánské zážitky na všechna možná místa.

Příhonský, jenž začínal v restauraci Zahrada v Opeře, vařil v karlovarském Grandhotelu Pupp, na velvyslanectvích a byl osobním kuchařem Karla Schwarzenberga i nyní dokazuje, že prvotřídní kuchyně nemusí být servírována jen v luxusních restauracích. Naopak může být přístupná i těm, kteří hledají kvalitní a autentický street food zážitek. O tom všem jsme si s Radkem povídali...

Učení se od mladých

Pane Příhonský, máte za sebou dlouhou a úspěšnou kariéru, co však stálo na jejím počátku, tedy, co vás vůbec přivedlo k vaření?
Byla to rodina, především moje maminka, obě babičky a sestry mojí maminky. Vždy se vařilo dohromady a mně se líbilo, jak dámy ladně cestují po kuchyni a štěbetají. Hlavně jsem ale miloval to jejich jídlo.

Inspiroval vás kromě těchto dam i nějaký profi kuchař?
Jsem z generace, kdy jsme pro kuchařinu moc vzory neměli. Spíše jako mladý jsem zkušenější rychle předběhl. Baví mě současní začínající kuchaři. V květnu jsem na velvyslanectví v Kodani mohl vařit s Kristínkou Nemčkovou (vítězka MasterChef Česko 2020 - pozn.red.), která je Sous Chef v Geraniu, restauraci, co má tři michelinské hvězdy. Ve 22 letech je úžasná. Takových mladých kuchařů je po světě spousta a já se od nich rád učím.

Zní to zvláštně, že se tak zkušený kuchař, který vařil pro slavné i „mocné“, ještě učí. Máte ze svého působení mezi významnými osobnostmi nějaký zajímavý zážitek?
Pro mocné jsem nevařil ani za komunistů a i teď některé politiky odmítnu. Je ale pravda, že díky práci pro pana Karla Schwarzenberga jsem mohl vařit pro krále i prezidenty. Nejvíc zážitků ohledně gastronomie mám ale rozhodně právě s knížetem.

Klasika se vrací s novými názvy

Projezdil jste celý svět, máte tedy srovnání. Jsou velké rozdíly mezi gastronomií v České republice a v ostatních zemích, kde jste pracoval?
Mezi Českem a světem je velký rozdíl a ještě několik let bude. Vždyť mi tu ani nemáme pořádná tržiště.

Určitě sledujete současné trendy v moderní gastronomii, které považujete za klíčové?
Poslední dobou spíš vnímám, že se vytahují věci, které dělávali staří kuchaři a naše babičky. Například udržitelnost surovin přeci ctí každý dobrý hospodář, který chce zpracovat vše. Teď se tomu jen dávají nové názvy.

Jídlo z auta

V současnosti je vaším hlavním gastronomickým projektem food truck. Kde vznikl nápad si ho pořídit?
Food truck jsem si vysnil už v roce 2002, když jsem byl poprvé v Londýně a tam ho viděl. Pár let to trvalo, ale je tu. Jsem se svým týmem moc rád, že to funguje, zákazníci nás vyhledávají a jezdí za námi.

Nabízíte mexickou kuchyni. Je u Čechů populární?
U našinců stále spíš přetrvává její neznalost. V Čechách se převážně vaří texmex a autentických mexických provozů je jak šafránu.

Jaké jsou výhody a nevýhody provozování food trucku oproti tradiční restauraci?
Asi se to nedá srovnávat. Já „kamenný obchod“ nechci, protože kromě provozování Taco Trucku jsem také privátní kuchař. Teď si můžu svůj čas rozdělovat, a to by mi restaurace nedovolovala. „Kamenný provoz“ je větší žrout času (smích).

Kuchař do domu

Zmínil jste své působení jako privátní, chceme-li domácí kuchař, co si pod tím můžu představit?
Je to jednoduché. Kdokoliv si mě může pozvat k sobě domů a já mu připravím pětichodové menu dle jeho představ. Od příjezdu po úklid strávím u zákazníka intenzivní 3 hodiny. 

Už si Češi zvykli na takový způsob prezentace gastronomie?
Kuchař do domu neboli privátní kuchař se poslední dobou stal velmi oblíbeným dárkem.

Měl byste nějakou radu pro mladé kuchaře, kteří teprve začínají a chtějí se dostat na vrchol, jak se to podařilo například i vám?
Každému mladému kuchaři říkám, uč se jazyk a jak můžeš, vypadni na několik let do světa. Můžeš pracovat v mnoha prestižních restauracích, učit se a učit se. Po pár letech si najdeš svůj styl a směr. A důležitá věc - vyvaruj se špatných zaměstnavatelů.

Na práci Radka Příhonského se můžete podívat do naší fotogalerie:

Náš tip: Domácí mexickou tortillu si můžete připravit i vy podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více