Toužíte po zdravém srdci, kvalitním spánku a dokonalé postavě? Dejte si hrst dýňových semínek
19. 10. 2016 Životní styl
Také rádi mezi jídly stále něco ochutnáváte? Nedokážete si sledování televize představit bez brambůrek či křupek? Nahraďte nezdravé pochoutky dýňovými semínky! Jejich chuť si jistě oblíbíte a navíc výrazně prospějete svému zdraví.
Prevence kardiovaskulárních a nádorových chorob
Dýňová semínka jsou přímo napěchována hořčíkem, zinkem, mastnými kyselinami a antioxidanty – tato kombinace zafunguje doslova jako balzám na vaše srdce. Na semínkách by si tak měli pochutnávat obzvláště lidé po mrtvici, infarktu či ženy v menopauze – jejich konzumování totiž snižuje krevní tlak a zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu. Dýňová semínka jsou vhodná nejen jako prostředek prevence kardiovaskulárních, ale i nádorových onemocnění – studie prokázaly jejich pozitivní vliv na prevenci rakoviny prsu, žaludku, plic, tlustého střeva a prostaty.
Záněty nemají šanci
Dýňová semínka jsou bohatá na silné antioxidanty, které účinně ochraňují buňky před volnými radikály a bojují proti zánětu. Zařazením dýňových semínek do jídelníčku tak prospějete svému zdraví po všech stránkách.
Pro postavu snů
Díky vysokému obsahu hořčíku dýňová semínka pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi, čímž významně snižují riziko vzniku cukrovky. Stejně dobře také harmonizují krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Dýňová semínka jsou navíc plná vlákniny, a tak jsou ideální svačinkou v případě, že držíte redukční dietu.
Záruka klidné noci
Dýňová semínka obsahují aminokyselinu tryptofan, která pozitivně ovlivňuje činnost nervové soustavy a významným způsobem určuje kvalitu spánku. V kombinaci s hořčíkem tvoří dokonalou dvojku, po které budete spát, jako když vás do vody hodí. Tryptofan pozitivně působí i při procesu odvykání kouření či pití alkoholu.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Z rajčat a česneku během chvilky připravíme trvanlivou pomazánku. Výborně s ní dochutíme pokrmy
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Žloutkové věnečky: Odpalované těsto při přípravě vařte, až se přestane lepit na vařečku, a při pečení neotevírejte troubu
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Komentáře
24. 10. 2016 08:55