Nejlepší salátové zálivky, které dietní jídlo promění v delikatesu
8. 11. 2020 Vaření
Vybaví se vám při zmínce o salátu jen povadlé listy bez chuti a schopnosti zasytit na déle než pět minut? Tak to je nevyšší čas rozšířit si obzory! Kouzlo se přitom skrývá v dobré zálivce – byť je připravena jen z několika ingrediencí, umí opravdové divy. Poradíme vám, jak na ni.
Salátová zálivka krok za krokem
Dobrá zálivka či dresink se neobejde tuku, který je nejen nositelem chutí, ale i prostředníkem mezi vaším tělem a některými vitamíny (A, D, E, K), které jej pro své vstřebávání nezbytně potřebují. Do zálivky proto vždy přidejte kapku kvalitního rostlinného oleje nebo jiný zdroj zdravých tuků. O vyváženost chutí se pak postará kombinace kyselé složky (citronová šťáva či ocet), sladidla (cukr, med či javorový sirup) a špetky soli.
Výsledkem by měla být emulze, jejíž správnou konzistenci podpoříte přídavkem hořčice, kvalitního jogurtu nebo medu. Svůj „jízdní řád“ má také pořadí jednotlivých surovin – při promíchávání zálivky má přednost ocet, sůl a sladidlo, poté přichází řada na zašlehaní bylinek či nakrájené šalotky a až nakonec je čas přidat olej.
Mohlo by vás zajímat
Tip: Při výběru oleje do studené kuchyně je nejlepší volbou olej zastudena lisovaný – ať už olivový, dýňový, sezamový či jiný. Takto zpracovaný olej si totiž zachovává nejvíce zdraví prospěšných látek, které se s tepelnou úpravou postupně ztrácí. Roli tukové složky v zálivkách však hravě zastane také pasta tahini ze sezamových semínek nebo třeba rozmačkané avokádo.
S dalšími dochucovadly, které zálivce dodají pokaždé jiný šmrnc, pak můžete experimentovat podle momentální chuti. Vyzkoušejte třeba chilli papričky, bylinky a pesta, různé druhy hořčice, zázvor, česnek nebo sušená rajčata. Na závěr zkuste salát doplnit opraženými semínky, která každé sousto doprovodí labužnickým křupnutím.
Dresink si navíc můžete připravit i do zásoby – v uzavřené nádobě vydrží v lednici i několik dní. Se zbytkem salátu ho však promíchejte až těsně před konzumací.
Mohlo by vás zajímat
V jednoduchosti je krása
Pokud se vám poštěstí natrefit na chuťově intenzivní (nejčastěji domácí nebo BIO) zeleninu, není třeba ji přebíjet dalšími výraznými chutěmi. V takovém případě stačí trocha olivového oleje a špetka soli s kapkou citronu a pochoutka je na světě.
Když nevíte, vsaďte na vinaigrette
Legendární zálivka vinaigrette je naprostá klasika, která je sázkou na jistotu. Hodí se jak k minimalistickým směsím listových salátů, tak k bohatým mísám pestrobarevné zeleniny s kousky masa či ryby.
Suroviny:
- 2 lžíce vinného octa
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1/4 lžičky cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 6 lžic olivového oleje
Všechny suroviny postupně promíchejte a ihned podávejte.
Zapojte citrusy
Citronová či limetová šťáva spolehlivě nahradí ocet, v některých zálivkách však obzvlášť vyniká. Za zkoušku stojí zejména v salátech s mrkví, zelím nebo fenyklem.
Oslaďte si život i salát
Nasládlá chuť medu či javorového sirupu si se zeleninou skvěle rozumí. V kombinaci s kyselou složku vyladí k dokonalosti třeba saláty s drůbežím nebo rybím masem. Intenzivnější sladkou chuť pak oceníte například v salátu z řepy a kozího sýra.
Jogurtové dresinky
Dresinky z jogurtu nebo zakysané smetany perfektně osvěží a zároveň poslouží jako dietnější náhrada majonézových dipů. Pořádný říz jim dodá stroužek česneku, jemnější variantu pak nabízí bylinky. Jogurtový dresink se navíc skvěle hodí nejen k zelenině, ale i do těstovinových nebo bramborových salátů. Zazáří také na každé grilovačce. Tip: Pokud si hlídáte příjem bílkovin, místo jogurtu či zakysanky sáhněte po hrudkovitém Cottage sýru.
Trocha exotiky
Patříte mezi milovníky asijské a indické kuchyně? Jejich chutě jednoduše propašujte také do salátu. Vezměte si na pomoc třeba sezam – jak ve formě sezamových semínek, tak v podobě jemné pasty tahini zaručeně dodá každému salátu orientální nádech. Pro vyladění pikantních asijských chutí vám pak přijde vhod také kvalitní sójová omáčka, zázvor, chilli a limetka.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit ředkvičkový salát? Vyzkoušejte nejlepší recepty z našeho receptáře
Nebojte se detoxu! Jednoduchý návod, jak ho zvládnout a odlehčit tělu
Desatero rad na téma saláty: Skvěle chutnají i v zimním období
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
7 chutných salátů pro zimní dny: Použijeme do nich snadno dostupnou zeleninu, luštěniny, sýry, vejce nebo kuřecí maso
Jak připravit zeleninový salát s kuřecím masem? Výživný oběd zvládnete za pár minut
Co je české, to je dobré! Klasické recepty tuzemské kuchyně snadno a rychle