Jak vznikly chipsy? Pomsta naštvaného kuchaře přerostla v celosvětový hit
23. 11. 2020 Historie a zajímavosti
Bramborové chipsy jsou starší, než si možná myslíte. Za téměř 170 let si tahle solená křupavá dobrota podmanila celý svět a většina z nás neodolá, aby si je alespoň občas nekoupila. Jejich vznik navíc provází humorná legenda...
Chipsy - slané potěšení
Asi je vlastně milujeme všichni, i když někteří z nás se snaží tvářit, že by takto nezdravé jídlo nevzali do úst. Jsou slané, jsou mastné, jsou smažené a rozhodně nejsou základem zdravé výživy… ale jsou to jednoduše chipsy, kterým odolá opravdu jen málokdo. Napadlo vás ale někdy nad miskou smažených brambůrků, kdo a proč je vlastně vymyslel?
Bramborové chipsy bychom možná vůbec neměli, nebýt jednoho protivného hosta, který v roce 1853 navštívil restauraci luxusního hotelu Moon’s Lake House ve státě New York, v níž vařil kuchař George Crum. Jeden z početných hostů vyhlášené restaurace si zde objednal docela obyčejné jídlo - opečené brambory. Neměl ale pravdědopodobě právě svůj den, a tak donesené jídlo několikrát nechal po číšníkovi poslat zpět do kuchyně s komentářem, že jsou brambory nakrájené na příliš silné plátky. George Crum s hostem po chvíli ztratil trpělivost a rozhodl se, že se mu pokusí dokázat, jak je jeho chování pošetilé.
Mohlo by vás zajímat
Kuchařova pomsta
Kuchař nabrousil nůž a další brambory nakrájel na tak tenoučké plátky, jak jen se to mohlo podařit. Jenže takové brambory nebylo možné opéct, proto je usmažil ve vrstvě oleje. A aby byla jeho pomsta nepříjemnému hostovi ještě větší, rozhodl se mu porci přesolit. Určitě si dovedeme představit, co se dělo dál. Poslal jídlo ke stolu a z povzdálí zvědavě sledoval, jak se bude strávník chovat, až ochutná to, co určitě nečekal.
Jenomže když host do té doby neviděné jídlo ochutnal, kuchař se podivil. Nepřišla totiž vlna nevole - dokonce naopak. Dříve nespokojený návštěvník byl takovou úpravou brambor nadšený a s ním i další lidé u stolu. I když se kuchaři nesplnila jeho touha po pomstě, přinesla mu tato škodolibost něco mnohem lepšího, a to slávu a úspěch na další roky.
Mohlo by vás zajímat
V každém státě milují jiné chipsy
Je tato příhoda skutečná, nebo se to všechno odehrálo docela jinak? Někteří historikové prosazují teorii, že smažené brambůrky znali lidé už před touto příhodou. I kdyby to tak bylo, jisté je, že právě George Crum je tím, kdo je považován za “otce chipsů”, které dnes koupíme v každém obchodě, a to v mnoha příchutích. V každém státě přitom zákazníci dávají přednost jiným chutím. Češi i přes velkou nabídku stále nejvíce kupují solené cihpsy, ale na odbyt jdou také paprikové a slaninové, i když méně. Angličanům se zase výrobci nejvíce zavděčí brambůrky octovými, Američané si v poslední době oblíbili i česnekové brambůrky, v Rakousku prý "letí" slaninové a klobásové. A jaké máte nejraději vy?
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Den bramborových lupínků
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Jak udělat z vývaru omáčku? Poradíme s přípravou základní omáčky, kterou si zamilujete
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12