Špagety s žampionovou omáčkou a vínem
Další z receptů na oblíbené špagety, tentokrát ve vegetariánské bezmasé verzi, zato s vůní vína a příchutí Itálie. Poznámka autora vám uvede na pravou míru souvislosti s používáním oblíbeného olivového oleje.
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 3 656 kJ / 874 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 20,84 g |
Tuky | 54,41 g |
Vláknina | 21,96 g |
Cholesterol | 72 mg |
Sodík | 129 mg |
Sůl | 0,20 g |
Sacharidy | 33,47 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Ve společnosti koluje informace, že by se na olivovém oleji nemělo smažit. Jak to tedy je? Něco na tom je pravdy a něco taky ne. Pojďme to rozlousknout!
Olivový olej většinou kupujeme jako panenský, to znamená, že byl lisován za studena. V takovém případě v něm zůstává nejvíce vitamínů, antioxidantů a nenasycených mastných kyselin, které jsou pro naše tělo velmi prospěšné. Z tohoto důvodu se říká, že je nejlepší ho používat při přípravě salátu a jiných receptů ve studené kuchyni. Zároveň bych neřekla, že je tohle pravda, protože každý olej má odolnost vůči teplotě jinou, která je určená tzv. bodem zakouření. Zjednodušeně jde o teplotu, při které se začíná olej přepalovat a začínají se z něj vytrácet všechny prospěšné látky a tvořit látky škodlivé, jako například různé toxiny a karcinogeny.
U olivového oleje se uvádí bod zakouření mezi teplotami 160–190 °C, to znamená, že ho můžeme hojně využívat na krátké smažení, restování či dušení. Naopak bychom ho neměli využívat ke smažení řízků. K tomu je správně určen řepkový nebo slunečnicový olej, který má bod zakouření 200 °C a prošel rafinací, tzn. že veškeré látky tělu prospěšné z něj byly odstraněny, takže se nemohou dále přetvořit na látky škodlivé pro nás.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
15. 5. 2023 22:12
Dovolím si poznámku k autorčině poznámce o olivovém oleji:
1) Samozřejmě, že i na olivovém oleji smažit lze, ale extra virgine olej (panenský, lisovaný za studena) je na smažení škoda používat. To je fajnovost, která se znehodnocuje jakoukoliv tepelnou úpravou. Olej extra virgine je určen opravdu jen pro použití za syrova, tedy do salátů a obecně ve studené kuchyni. Po vylisování extra panenského oleje se z pokrutin za tepla uvolní a lisuje ještě další olivový olej (označený jako pomace, nebo olej z pokrutin) a ten je jednak levnější a především je určen pro tepelnou úpravu.
2) A ke smažení řízků než jakékoliv oleje je vhodnější sádlo nebo přepuštěné máslo (ghí).
1) Samozřejmě, že i na olivovém oleji smažit lze, ale extra virgine olej (panenský, lisovaný za studena) je na smažení škoda používat. To je fajnovost, která se znehodnocuje jakoukoliv tepelnou úpravou. Olej extra virgine je určen opravdu jen pro použití za syrova, tedy do salátů a obecně ve studené kuchyni. Po vylisování extra panenského oleje se z pokrutin za tepla uvolní a lisuje ještě další olivový olej (označený jako pomace, nebo olej z pokrutin) a ten je jednak levnější a především je určen pro tepelnou úpravu.
2) A ke smažení řízků než jakékoliv oleje je vhodnější sádlo nebo přepuštěné máslo (ghí).
15. 5. 2023 08:12
i u nás oblíbené
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Právě bylo uvařeno:
Nadýchaná bábovka s vaječným konakem
eskymak uvařila před 8 hodinami
Buchta s jablky a čokoládovou polevou
Sluncejasne uvařila před 8 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Wanilor uvařila před 9 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Michaela1818 uvařila před 9 hodinami
Koláče s plněným okrajem
Polina uvařila před 10 hodinami
Levandulový sirup s mátou - domácí limonáda
Marcela0123 uvařila před 11 hodinami
Zeleninové lasagne
TondaJ uvařila před 11 hodinami
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
paprika1000 uvařila před 12 hodinami
Koprová omáčka
olca1983 uvařila před 12 hodinami
Rajská omáčka s karbanátkem
MiraBar uvařila před 13 hodinami
Další recepty
Suroviny: žampióny, cibule bílá, česnek, olej olivový, sůl, pepř, koření provensálské, ořech muškátový, víno bílé, smetana na vaření, těstoviny špagety
Špagety s žampionovou omáčkou a vínem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o2VzY
2 názory