Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatební den je pro nevěstu a ženicha tím nejdůležitějším dnem v jejich dosavadním životě. Svatba je oslava této události a dort jejím hlavním představitelem - proto se výběru doplňků a dekorací věnuje tak velká pozornost.

Dort je na svatební hostině nejvýraznějším objektem - čím je vyšší, tím je výraznější a honosnější. K jeho dekoraci lze použít mnoho předmětů -  a to jak jedlých, tak nejedlých, které se musí před krájením sejmout, což není příliš estetické.

Čím ozdobit svatební dort

Možností máme opravdu mnoho:

  • Květiny z různých materiálů - marcipánové, fondánové, krémové, ručně malované, z jedlého papíru nebo živé květy
  • Čerstvé ovoce bývá součástí letních dortů s krémem nebo se šlehačkou, nepečených dezertů a nahých dortů.
  • Figurky ženicha a nevěsty bývají nejčastěji plastové, ale výjimkou nejsou ani postavičky, vyrobené z marcipánu nebo fondánu.
  • Zápichy  z drátu mají nejrůznější tvar - od textu až po srdíčka. Bývají pokryty štrasem nebo umělými kvítky.
  • Svatební bižuterie jsou dekorace ve tvaru štrasových pásků kolem dortových pater, kovových prstýnků nebo perel.
  • Jemné krajky bývají nejčastěji vyrobené z jedlé cukrářské hmoty nebo vytvořeny pomocí stencil šablony.
  • Ruční malba neznamená jen malování štětcem, ale také airbrush pistolí, díky níž jsou přechody barev naprosto neznatelné.
  • Jiné dekorace si novomanželé nebo agentury vymýšlejí sami - jsou to drapérie z potahovky, látkové stuhy, ozdoby z Isomaltu, perníčky nebo jedlé zlato a stříbro.

Pár rad a tipů nakonec

Maličkosti, které nám mohou pokazit šťastný den:

  • Malé a nízké dorty opticky zvětšíme vyšší dekorací - nikdy by ale neměla přesáhnout 50 % výšky dortu nebo být větší než samotný dort.
  • Vysoké několikapatrové dorty zajistíme špejlemi a mezipatry, aby se při převozu nebo krájení neskácely.
  • Při zdobení nejedlými dekoracemi mysleme na to, jak bude dort po odstranění ozdob vypadat, až ho budeme servírovat hostům.
  • Při použití malby jedlými potravinářskými barvami necháme dort důkladně zaschnout, aby neměli svatebčané barevné tváře a ruce.
  • Cukrové perličky jsou krásné - pokud ale vybereme nevhodný druh, může se stát, že místo oslavy pojedeme s hostem k zubaři.

Pro inspiraci vám ukážeme, jak si připravit mléčný marcipán, z kterého si můžete vyrobit dekorace několik dnů před svatbou:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli