Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit hummus, falafel a další oblíbená jídla z cizrny. Tohle jsou nejžádanější speciality
Zdroj: Unsplash

Cizrna, luštěnina s velkou výživnou hodnotou, si získává stále více příznivců. Před kuchyňskou úpravou ji namáčíme a vaření si usnadníme použitím tlakového nebo pomalého hrnce. Mezi nejžádanější speciality z cizrny patří falafel a hummus.

Cizrna v naší kuchyni

Cizrna, jinak také římský hrách, má příjemně oříškovou chuť a je mimořádně prospěšná našemu zdraví. Některá oblíbená jídla z cizrny jsou spojena s arabskou kuchyní, proto používané koření pro nás může být méně obvyklé (římský kmín a kari).

Hummus

Na přípravu hummusu, jemné pomazánky, cizrnu uvaříme co nejvíce, měla by se až rozpadat. Do pomazánky patří sezamová pasta tahini, česnek, citrónová šťáva a olivový olej. Cizrna je základem i mnoha dalších pomazánek podle receptů našich uživatelů

Falafel

Na falafel, smažené cizrnové placičky nebo kuličky, použijeme nevařenou luštěninu, kterou ale před zpracováním necháme dostatečně dlouho namočenou. Obvykle 24 - 36 hodin. Falafel nám bude chutnat s dresinkem, čerstvou zeleninou a vložený v pita chlebu. Můžeme si ho ale dát i po našem, podobně jako karbanátek.

Další oblíbená jídla z cizrny

Mezi nejoblíbenější cizrnová jídla patří zeleninové polévky, cizrna na kari a cizrnový salát. Na rozdíl od čočky potřebuje cizrna delší dobu vaření, aby dobře změkla, proto pokud pospícháme, urychlíme si její přípravu použitím cizrny z plechovky.

V receptáři máme k dispozici další osvědčené recepty našich uživatelů, jedním z nich je pražená cizrna. Kromě toho, že je cizrna velmi výživná a prospěšná našemu zdraví, je také levná. Patří mezi potraviny, které se vyplatí zařadit do jídelníčku. 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli