Jak pěstovat pažitku za oknem. Jednoduchý a levný návod na domácí pěstování zelených natí
Pažitka je nenáročná bylinka, která nám zajistí dostatek zelených natí od jara až do podzimu. Snadno dostupná je i v zimě. Trsy pažitky, které rychlíme za oknem, poskytnou přiměřenou sklizeň, abychom měli i v chladném období roku stále něco čerstvého na zdobení a posypání pokrmů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak probíhá rychlení pažitky
Rychlení pažitky je snadné a v květináčích brzy uvidíme výsledek našeho snažení.
- Trsy rozdělíme na menší části a jejich kořínky mírně zakrátíme.
- Vložíme je do připravených květináčů nebo kelímků a doplníme podle potřeby výživnou zeminou.
- Pak již květináče přeneseme na okenní parapet (nebo jiné světlé místo) a začneme s mírným zaléváním.
- Brzy se začnou zelenat první malé výhonky a můžeme se těšit na chutnou sklizeň.
- Sklizeň se dobře provádí pomocí nůžek nebo ostrého nože.
Záleží na nás, kolik trsů pažitky si na zimu připravíme. Můžeme si postup naplánovat tak, abychom si každý týden v chladném období mohli domů donést nový květináč s pažitkou k rychlení.
Jak zacházet s trsy pažitky po sklizni
Vzrostlou pažitku seřízneme a necháme znovu vyrůst. Když vidíme, že rostlina již zeslábla a narůstá jen slabě, přeneseme květináče do chladna. Jakmile počasí dovolí, vrátíme trsy pažitky znovu na záhon.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí roládky s baby špenátem, vejcem a párkem
Přidáno před 15 hodinami
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno před 22 hodinami
Vaječná pomazánka s vejci a křenem
Přidáno před 22 hodinami
Kedlubnová máslová polévka s hráškem
Přidáno 8. 6. 2024 08:13
Rajčatový chleba
Přidáno 7. 6. 2024 11:52
Lilek tří barev
Přidáno 7. 6. 2024 10:33
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Celine Dion ujíždí na arašídovém másle, miluje croissanty a nemá problém dát si párek v rohlíku nebo hranolky s kečupem
Jak připravit pažitku na rychlení? Na podzim ji včas vyryjeme, než půda zamrzne. V zimě nám čerstvé natě přijdou k chuti
Komentáře