Zelí používáme syrové i tepelně upravené. Můžeme ho zpracovat více způsoby, záleží na potřebném množství
Zelí má v naší kuchyni důležité místo, konzumujeme ho syrové, kysané a vařené, bílé nebo červené, případně ještě čínské a pekingské. Zelí má pozitivní vliv na naše zdraví, navíc je velmi chutné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zelí strouhat
Strouhané zelí se nám bude hodit do syrových salátů, k tepelné úpravě (na polévky, hlavní jídla, přílohy) a k přípravě kysaného zelí:
- Nejprve odstraníme poškozené vrchní listy, případně odřízneme zaschlá nebo zahnědlá místa.
- Očištěnou hlávku omyjeme chladnou vodou a osušíme.
- Rozčtvrtíme ji pomocí ostrého velkého nože a vyřízneme košťál.
- Máme více možností, jak zelí nastrouhat. Můžeme ho položit na prkénko a nakrájet pomocí nože na jemné proužky.
- Zelí lze nastrouhat nahrubo pomocí obyčejného struhadla, je to však poměrně zdlouhavé.
- Zelí můžeme také nastrouhat pomocí elektrického robota, jde to rychle, ale pokud máme menší nádobu, budeme ji muset často vysypávat.
- V případě, že zelí potřebujeme nastrouhat více, velmi dobře nám poslouží dřevěný krouhač na zelí s ostrými nerezovými břity. Práce s ním je velmi rychlá.
- Můžeme si také zjistit, zda je v našem okolí krouhárna zelí. Pokud ano, je možné, že se od ní dá koupit již nakrouhané zelí.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře