Zbavit kopřivy žahavosti pro jejich další zpracování můžeme snadno třemi způsoby
Potřebujete do pokrmu přidat čerstvé kopřivy a vadí vám jejich žahavost? Dokážou popálit ruce i ústa, ale byla by škoda se jejich účinků a chuti vzdát. Žahavost totiž můžeme výrazně snížit, ba dokonce vynulovat, jednoduchým trikem.
Čerstvé kopřivy jsou velmi zdravé. Mají výrazné zdravotní účinky. Rašící kopřivy mají krátkou (do začátku kvetení) a intenzivní sezónu, kterou se snažíme plně využít. Jsou bohaté na minerály i vitamíny. Sbíráme je stříháním na čistých lokalitách, ruce přitom máme v rukavicích. Doma je přebereme, ponecháme mladé svěží vršky nebo jen listy a propláchneme na plastovém cedníku (kovové nádobí není vhodné).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak spařit kopřivy
Je to velmi jednoduché. Dokonce máme na výběr dva způsoby, které závisí na tom, jak budeme později kopřivy zpracovávat.
- Omyté kopřivy dáme na cedník, prolijeme je vodou teplou alespoň 85 °C a necháme okapat. Po zchladnutí kopřivy můžeme bez obav zpracovávat.
- Omyté a okapané kopřivy osmahneme na malém množství tuku, až zavadnou. Po zchladnutí je můžeme zpracovat do pokrmů.
- Kopřivy, které necháme 12 hodin po utržení ležet, ztratí většinu žahavosti. Pak je můžeme využít i do salátů nebo nápojů.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak krásně ozdobit chlebíčky a jednohubky? Máme pro vás inspiraci a tipy, jak a čím zkrášlit slavnostní tabuli
Komentáře