Pečená sezónní zelenina: Delikatesu podávejte jako přílohu nebo večeři s chutným dipem
Každý správný kuchař dobře ví, že nejkvalitnější vaření je z čerstvých a sezónních surovin. Proto bychom neměli na podzim zapomínat na zeleninu typickou pro toto období. Výtečně chutná pečená v troubě. Pro famózní chuť stačí pouze olej, sůl a troška koření.
Pečená zelenina z trouby chutná velmi dobře, stačí doplnit správným dipem a večeře je hotová. K pečení se nejlépe hodí zelenina, kterou lze uskladnit na zimu. To znamená brambory, dýně, červená řepa, mrkev, cibule, petržel a také pórek nebo celer. Čas podzimu je tedy pro tento způsob úpravy zeleniny ideální.
Jak připravit zeleninu do trouby
Na přípravu pečené podzimní zeleniny vám postačí pouze kvalitní olej, sůl a oblíbené koření. Celý fígl spočívá v dodržení několika kroků:
- Zeleninu očistěte, oloupejte a nakrájejte na kostky, které se vejdou akorát do pusy.
- Předehřejte si troubu na 220 °C (pokud to jde, nepoužívejte horkovzduch). Zelenina je nejchutnější, když se připravuje při vysokých teplotách. Krásně zkaramelizuje a zezlátne.
- Každý kousek pokrájené zeleniny obalte v kvalitním oleji a rozprostřete na plech s pečicím papírem, aby se kousky co nejméně vzájemně dotýkaly.
- Připravenou zeleninu osolte ještě před pečením a můžete použít i své oblíbené koření. Výborně se k tomu hodí pepř, chilli nebo kmín.
- Se zeleninou často nemíchejte, během pečení ji stačí 1x až 2x promíchat. Zelenina by měla být hotová zhruba za 20 minut. Záležet však bude na vlastnostech vaší trouby i velikosti nakrájené zeleniny.
TIP: Pečenou zeleninu doporučujeme servírovat s chutným dipem, například ze zakysané smetany či jogurtu.
Využíváte rádi sezónní suroviny v kuchyni? Jaké podzimní recepty máte nejraději? Budeme rádi, když se s námi o své tipy podělíte v komentáři pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Pečené brambory na másle vonící česnekem a bylinkami: Připravte je podle videonávodu
Komentáře