Jako silvestrovské pohoštění můžete připravit ovar. Jeho výhodou je, že to zvládnete i v panelákovém bytě
Silvestrovský ovar je tradiční pohoštění pro milovníky české kuchyně, zabijaček a masových jídel. Podáváme ho s chlebem, můžeme k němu přidat křen, hořčici nebo speciální přílohu - vejmrdu.
Ovar může být tučnější nebo libovější podle použitých částí vepřového masa. Na libovější připravíme jazyk, plec nebo krkovici, tučnější je hlava, lalok nebo bok. Na zabijačkách se jako ovar podávají části vařených mas na tlačenky nebo jaternice.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit ovar
Uvařit ovar není složité a zvládne to každý.
- Maso vložíme do vroucí osolené vody spolu s kuličkami celého pepře, nového koření a celým bobkovým listem.
- Až znovu začne vařit, ztlumíme plamen na minimum a vaříme zvolna doměkka. Rychleji ovar uvaříme v tlakovém hrnci.
Jak ovar podávat
Obvykle se ovar podává horký a čerstvě připravený. Jedná se o klasické zabijačkové jídlo, které si můžeme připravit i mimo sezonu zabijaček, třeba v paneláku.
- Horký ovar nakrájíme na úhledné plátky, narovnáme na mísu, můžeme přisolit a opepřit čerstvě namletým pepřem.
- Vařený jazyk musíme oloupat ještě horký.
- Podáváme k němu nastrouhaný nebo sterilovaný křen či hořčici, feferonky a sterilovanou zeleninu. Hodí se k němu chléb nebo pečivo.
- Z vývaru můžeme uvařit chutnou polévku.
- Místo strouhaného křenu můžeme připravit výbornou směs křenu a jablek, která se nazývá vejmrda.
- Pro větší společnost podáváme nakrájený ovar v polévkové míse, zalitý vroucím vývarem, aby nevychladl.
- Můžeme ale podat i studený ovar, který připravíme předem, a tím ušetříme čas.
Ze zbylého studeného ovaru snadno připravíme pomazánku podobnou té v našem videu:
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uvařit ovesnou kaši. Zdravá, chutná a levná snídaně během chvilky
Jaké jsou výhody vaření v tlakovém hrnci? Uvaříte v něm vývar, přílohu nebo omáčku - rychle a s minimálními náklady na energii
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Komentáře